Το αγόρι μου είναι ανεύθυνο τόσο στην σχέση μας, όσο και στην δουλειά του με αποτέλεσμα να τον απολύουν συνέχεια. Νιώθω ανασφάλεια μαζί του, τι να κάνω;

“Καλησπέρα σας, έχω μια σχέση κοντά στα 2 χρόνια με έναν 32χρονο. Εγώ εμένα ήδη μόνη μου, οπότε από τους πρώτους μήνες της σχέσεις ήρθε και μείναμε μαζί. Όμως αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα μαζί του λόγω μη μόνιμης εργασίας.

Στη αρχή θεωρούσα πως απλά έψαχνε κάτι καλύτερο και για αυτό και έφευγε συνεχώς απ’ τις δουλειές του. Στη πορεία συνειδητοποίησα, πως όπως και στη σχέση, έτσι και στη εργασία του είναι ανεύθυνος με αποτέλεσμα να μην μένουν ικανοποιημένοι μαζί του και να τον διώχνουν με όποια δικαιολογία και ότι τελικά δεν έφευγε από δική του επιλογή.

Εκείνος βέβαια δικαιολογείται και μονίμως ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους όπως κάνει και στη σχέση μας όπου πάντα φταίω μόνο εγώ.

Είμαι πολύ μπερδεμένη. Δεν ξέρω αν μένω μαζί του επειδή τον αγαπώ και θεωρώ πως θα αλλάξει μεγαλώνοντας, ή επειδή φοβάμαι μην μείνω μόνη. Και αν μείνω, ποιον θα βρω έπειτα καθώς και οι προηγούμενες 2 σχέσεις μου δεν πήγαν καθόλου καλά….Να τονίσω πως εκτός από το θέμα εργασίας του έχουμε θέμα και στο τρόπο που μιλάει.

Εκτός από το ότι δεν νιώθω ασφάλεια μαζί του λόγω εργασίας κάθε φορά που ξεκινάω συζήτηση προς τα εκεί νευριάζει και μιλάει πολύ άσχημα ανεξαρτήτως το ποιος είναι μαζί μας εκείνη τη στιγμή. Κάτι το οποίο επίσης θεωρώ ανώριμο γιατί μου δείχνει πως δεν ξέρει να κοντρολαρει τον εαυτό του και δεν τον ενδιαφέρει αν θα με κάνει να νιώσω άσχημα ή όχι .

Δεν ξέρω τι να κάνω ..  νιώθω πως έχω “παγιδευτεί” στη σχέση αυτή και δεν μπορώ να φύγω. Έχω την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βάλει μυαλό και θα τα αλλάξει όλα”.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Μίνα Κάνταρου, Ψυχολόγος

Φαίνεται να σε απασχολούν διάφορα στοιχεία που αφορούν τον χαρακτήρα του. Η πορεία του χρόνου, μετά τον πρώτο καιρό που όλα φαίνονται ωραία, έχει την τάση να μας δείχνει εάν τελικά ταιριάζουμε ή όχι με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά με τον σύντροφο μας και με ψυχραιμία για πράγματα που μας ενοχλούν απέναντι στον άλλον. Να υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση όπου και οι δυο μπορούν να ακούσουν και να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί.

Εάν η συζήτηση στοχεύει στο να ρίξει ευθύνες στον άλλον τότε δεν πρόκειται για μια εποικοδομητική συζήτηση, δεν θα βγει κάτι από αυτό παρά μόνο ένταση, καβγάς και απομάκρυνση.

Για να αλλάξει κάποιος πρέπει πρώτα να καταλάβει και να αποδεχτεί ο ίδιος ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του. Αλλιώς η αλλαγή δεν θα έχει διάρκεια ή μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τον άλλον παίζει σημαντικό ρόλο για να καταλάβει κάτι που θελουμε να μεταφέρουμε. Προσοχή στον τρόπο που μιλάμε. Μήπως προσβάλουμε τον άλλον άθελα μας ενώ θελουμε απλά να εξηγήσουμε κάτι που έχουμε στο μυαλό μας;

Κανείς δεν είναι τέλειος και δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να έρθει κάποιος στα μέτρα μας όπως τον θελουμε να είναι. Οι σχέσεις καλό είναι να λειτουργούν αβίαστα, δηλαδή ή ταιριάζουμε ή δεν ταιριάζουμε με τον άλλον και έχοντας αυτό σαν βάση μπορούν να εξελίσσονται και να διορθώνονται λίγο κάποιες συμπεριφορές καθώς συμβαδίζουμε.

Εάν υπάρχει αγάπη, αλληλοσεβασμός και κατανόηση, μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν αλλά εάν κάτι δεν αλλάζει όσο και να το έχουμε συζητήσει τότε πρέπει να αναρωτηθούμε για την ποιότητα της σχέσης, ίσως χαράζουμε διαφορετικούς δρόμους στο ίδιο σπίτι, δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία, δεν μας καλύπτει η σχέση αυτή.

Το να κάθεσαι σε μια σχέση επειδή φοβάσαι ότι δεν θα βρεις άλλον επειδή είχες δυο προηγούμενες σχέσεις που δεν πήγαν καλά δεν είναι η λύση. Σε κάθε σχέση κάτι μαθαίνουμε, μαθαίνουμε τον εαυτό μας καλύτερα, ωριμάζουμε. Μαθαίνουμε τι θελουμε και τι δεν θελουμε τελικά από μια σχέση. Τι δεχόμαστε και τι όχι.Εάν δουλέψεις αυτήν την αντίληψη θα δείς πολλά. Θα σε βοηθήσει να φιλτράρεις καλύτερα μια επόμενη επιλογή συντρόφου.

Αναφορικά λοιπόν, το τέλος μιας σχέσης δεν είναι πάντα αποτυχία αλλά μια ελπίδα ανακάλυψης ενός νέου συντρόφου που ταιριάζει πιο πολύ σε εμας.

Η επιλογή είναι δίκη σου. Μπορείς να δώσεις κι’αλλο χρόνο για να δεις αν θα αλλάξει κάτι αλλά αν στο τέλος της ημέρας δεν νιώθεις καλά με αυτό τότε άκου το ένστικτο σου και όχι τις ανασφάλειες που μπορεί να υπάρχουν

Μίνα Κάνταρου, ΜΑ

Ψυχολόγος 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα