Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η απόπειρα δολοφονίας της από τους Ταλιμπάν, το Νόμπελ Ειρήνης στα 17 της, οι σπουδές της στην Οξφόρδη και η πολιτική σκηνή

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στη πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν και συγκεκριμένα στη κοιλάδα Σουάτ. Ανήκει σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν και έχει δύο μικρότερα αδέρφια. Το όνομα της, της δόθηκε από την Πακιστανική ηρωίδα Μαλαλάι.

Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν η Μαλάλα ήταν 11 ετών, όπου οι Ταλιμπάν πολιορκούσαν το βορειοδυτικό Πακιστάν και υπέβαλαν την απαγόρευση των κοριτσιών στο σχολείο και γενικότερα στην εκπαίδευση.  Συνολικά είχαν πυρπολήσει 200 σχολεία, καθώς μαρτυρίες λένε πως πολλά κορίτσια είχαν υποστεί ξυλοδαρμό, επίθεση με βιτριόλι καθώς και δολοφονίες. Οι Ταλιμπάν όμως δεν έμειναν μόνο στα σχολεία, αφού απαγόρευσαν σε όλες τις γυναίκες το δικαίωμα της εξόδου από το σπίτι για ψώνια, ρούχα καθώς και την διασκέδαση μέσω τηλεόρασης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)

Τότε ήταν που το βρετανικό BBC, με αποστολή στο Πακιστάν ζήταγε δηλώσεις από μαθήτριες των σχολείων σχετικά με το γεγονός ακόμα και ανώνυμα.

Ο πατέρας της, όπου ήταν και ο ιδιοκτήτης του σχολείου θηλέων όπου πήγαινε η Μαλάλα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνη, αφού της έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσει το blog και να γράψει για τα περιστατικά που συνέβαιναν στο Πακιστάν. Ο πατέρας της εκτός από ιδιοκτήτης του σχολείου ήταν και ποιητής.

Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ η ταυτότητα της έγινε γνωστή ανάμεσα στους Ταλιμπάν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)

Μερικά χρόνια αργότερα και όντας 15 ετών, τον Οκτώβριο του 2012, καθώς η Μαλάλα γυρνούσε από το σχολείο, φανατικοί Ταλιμπάν εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που επέβαινε προς το σπίτι της και την πυροβόλησαν σχεδόν θανάσιμα στο κεφάλι.

Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαν στην Αγγλία το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.Η υπόθεσή της συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη.

Το 2013 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, όπου αποτέλεσε αφορμή για την πρώτη της βράβευση σε ηλικία 16 ετών, με το βραβείο Ζαχάρωφ, όπου τιμά άτομα για την αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)


Την ίδια χρονιά μίλησε στη Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως «Στις 9 Οκτωβρίου με πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και νόμισαν ότι οι σφαίρες θα με κάνουν να σιωπήσω, όμως απέτυχαν. Απ’ αυτή τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές. Σήμερα δεν είναι η ημέρα της Μαλάλα, είναι η ημέρα όλων των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών που ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δεν βρίσκομαι εδώ για να πάρω εκδίκηση από τους Ταλιμπάν αλλά για να υπερασπιστώ το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση»

Τόνισε ακόμα, πως «ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)

Ακόμα στο τέλος της ομιλίας της παρέδωσε στον πρόεδρο του ΟΗΕ, μια πρόταση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα να χρηματοδοτηθούν από τις 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2015.

Το 2014 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, κατακτώντας τον τίτλο του μικρότερου σε ηλικία ανθρώπου (17 ετών), που κέρδισε ποτέ το συγκεκριμένο βραβείο

“Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη, σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή”.

Την ίδια χρονιά μαζί με την Κριστίνα Λαμ, γράφει το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο “Με λένε Μαλάλα”, όπου απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία και µεταφράζεται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσµου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)

Έκτοτε η Μαλάλα ζει στην Αγγλία μαζί με την οικογένεια της και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία.

Το 2018 πήγες για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας της στο σπίτι της στο Πακιστάν, όπου δήλωσε «Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό, από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη ημέρα».

Το 2020 και όντας 23, η Μαλάλα, παίρνει πτυχίο κάνοντας τον εαυτό της, καθώς και την οικογένεια της, φοβερά υπερήφανους που μπόρεσε, μέσα από όλες αυτές τις κακουχίες της ζωής της, να προχωρήσει και να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Συγκεκριμένα δήλωσε “Δεν ξέρω τι μου επιφυλλάσει το μέλλον. Προς το παρόν, θα είμαι Netflix, διάβασμα και ύπνος”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Malala (@malala)

Εμείς ελπίζουμε να ασχοληθεί τελικά με την πολιτική της χώρας της, όπως άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν, φέρνοντας έτσι, για ακόμα μια φορά την Παγκόσμια αλλαγή.

 

Σχετικά άρθρα