Έχω πολλούς στόχους που θέλω να καταφέρω και οι γονείς μου με πιέζουν πολύ. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω τρέμουλα από το πολύ άγχος και θέλω να τα παρατήσω όλα. Τι να κάνω;

“Είμαι μαθητής της Α λυκείου και έχω θέμα με τους γονείς μου. Γενικά είμαι κατά την γνώμη μου ένας καλός μαθητής 18-19 και θέλω να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η μητέρα μου λοιπόν γνωρίζει την καθηγήτρια των μαθηματικών και έχουν συζητήσει για αυτό. Εκείνη με την σειρά της έχει ζητήσει από όλους τους καθηγητές της θετικής κατεύθυνσης να με προσέχουν κτλ έτσι ώστε να τα καταφέρω, χωρίς να νοιάζεται για το πόσο άβολα νιώθω εγώ. Έτσι , διαβάζω πολύ καθώς θέλω πολύ να περάσω σε ένα καλό Πολυτεχνείο και να εκπληρώσω τα όνειρα μου.

Ταυτόχρονα διαβάζω και για το proficiency που θέλω να το περάσω με την μία επειδή πληρώνουμε αρκετά λεφτά και είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ξοδεύω όλη τη μέρα διαβάζοντας και ταυτόχρονα πρέπει να προσέχω και να διαβάζω τον αδελφό μου και να μαζέψω και λίγο το σπίτι καθώς οι γονείς μου δουλεύουν.

Τώρα πια επειδή κουράζομαι με το διάβασμα μερικές φορές δεν μαζεύω, έτσι που οι γονείς μου συνέχεια γκρινιάζουν γι’αυτό και θέλουν να προσέχω τον αδελφό μου. Η καθηγήτρια επίσης τους λέει πολλές φορές ότι δεν διαβάζω καλα και με πιέζουν και με αυτό. Τώρα έχω φτάσει σε ένα τεράστιο σημείο πιέσης, γιατί πρέπει να κάνω ευχαριστημένο κάθε καθηγητή για τις επιδόσεις μου ξεχωριστά, να διαβάσω και να προσέχω τον αδελφό μου, να τα πάω καλά και στα αγγλικά και να μαζέψω και το σπίτι, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνω να κάνω τίποτα άλλο και οι φίλοι μου να γκρινιάζουν ότι τους παρατάω και τους λέω ψέματα . Δεν αντέχω άλλο με πιάνουν ώρες ώρες κάτι τρέμουλα από το πολύ άγχος και θέλω να τα παρατήσω όλα, δεν ξέρω τι να κάνω !!! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη για την ενόχληση”.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Εύη Μπλέρη, Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Ψυχικής

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις εσύ ο ίδιος να κάνεις όσον αφορά τις σπουδές σου γιατί από τον τρόπο που  εκφράζεσαι δεν φαίνεται αυτό να είναι εντελώς ξεκάθαρο. Θέλεις εσύ ο ίδιος να γίνεις ηλεκτρολόγος μηχανικός ή το θέλουν οι γονείς σου και σε επηρέασαν σε αυτό?

Αν το θέλεις εσύ ο ίδιος είναι καλό για σένα αυτό που έκανε η μητέρα σου με την παρέμβαση της, δηλαδή να σε προσέχουν οι καθηγητές σου και καλό θα είναι να το αξιολογήσεις σωστά, να το εκτιμήσεις και να το αξιοποιήσεις χωρίς να νοιώθεις άβολα συνεχίζοντας να διαβάζεις για να πετύχεις το δύσκολο στόχο σου.

Τις εξετάσεις για το proficiency εσύ επέλεξες να τις δώσεις τώρα? Αν το επέλεξες σημαίνει ότι το θέλεις και θα είναι καλό για σένα να καταφέρεις να πετύχεις και αυτό σου τον στόχο.

Όσον αφορά τον αδελφό σου δεν είναι δική σου δουλειά να τον διαβάζεις και να τον φροντίζεις, είσαι και εσύ παιδί σαν κι αυτόν απλά είσαι μεγαλύτερος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ θα πρέπει να αναλάβεις τα καθήκοντα που κανονικά έχουν οι γονείς σας απέναντι του τη στιγμή μάλιστα που δεν έχεις και το χρόνο!

Στο σπίτι μέσα θα ήταν καλό να προσέχεις να μη λερώνεις και να μην αναστατώνεις τα πράγματα και να κρατάς καθαρό και τακτικό το δωμάτιο σου, αλλά μέχρι εκεί.

Θα ήταν καλό για σένα να βγαίνεις λίγο να ξεσκάς με τους φίλους, όχι όμως ξενύχτια,  έτσι ώστε να “φορτίζεις τις μπαταρίες σου” και να συνεχίζεις μετά με περισσότερη δύναμη τον δύσκολο αγώνα σου.

Επίσης καλό θα είναι να μιλήσεις στους γονείς σου για τις επιθυμίες σου, τις ανάγκες σου  και τις δυνατότητες σου και να διεκδικήσεις να κρατάς τις ισορροπίες και να μην ξεπερνάς τις δυνάμεις σου.

Επίσης να μιλήσεις και στους φίλους σου για το δύσκολο επαγγελματικό σου στόχο και να τους εξηγήσεις ότι για μερικά ακόμη χρόνια, αναγκαστικά θα βλεπόσαστε λιγότερο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν τους νοιάζεσαι ή δεν τους αγαπάς.

Να θυμάσαι ότι ο δρόμος προς τους “μεγάλους” στόχους πάντα είναι δύσκολος

Σου εύχομαι να πετύχεις αυτό που επιθυμείς

Εύη Μπλέρη
Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
Κλινική ύπνωση
psychotherapycbt.simplesite.com

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα