3 κυρίες της παγκόσμιας σκηνής που βοήθησαν στην καταπολέμηση του στίγματος κατά της ψυχικής ασθένειας

Kristen Bell

Μπορεί η Bell, να θεωρείτε μια από τις πιο αστείες κυρίες του Hollywood, ωστόσο στην προσωπική της ζωή αντιμετώπισε την κατάθλιψη και το άγχος και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλάει γι ‘αυτό δημόσια.

Πιο συγκεκριμένα ήθελε να βοηθήσει να καταπολεμηθεί το στίγμα που υπάρχει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, γιαυτό έγραψε το δικό της δοκίμιο, σχετικά με  τις δικές τις διαταραχές ψυχικής υγείας, στο περιοδικό Time. Τα λόγια της έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, καταστρέφοντας το στίγμα της ψυχικής υγείας και δείχνοντας πως η ψυχική ασθένεια μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Στο δοκίμιο της, η Bell έγραψε: «Υπάρχει ένα τόσο ακραίο στίγμα για ζητήματα ψυχικής υγείας εκεί έξω και δεν μπορώ να κάνω πως δεν το βλέπω. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι αδιαπέραστα από επαίνους ή επιτεύγματα. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί, παρά το επίπεδο επιτυχίας του ή τη θέση του στην τροφική αλυσίδα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γνωρίζετε κάποιον που αγωνίζεται με αυτό, καθώς σχεδόν το 20% των Αμερικανών ενηλίκων αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας στη διάρκεια της ζωής τους. Γιατί λοιπόν δεν μιλάμε ποτέ για αυτό; “

Catherine Zeta Jones

Η Catherine Zeta Jones, γνωστή για τον φλογερό της ρόλο στο «The Mask of Zorro» και τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Σικάγο», διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή II.

Αναζήτησε για πρώτη φορά θεραπεία το 2011, με σκοπό να αντιμετωπίσει το άγχος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου στο φάρυγγα του συζύγου της Michael Douglas. Στο πλαίσιο της περιοδικής φροντίδας της, επέστρεψε στη θεραπεία ξανά το 2013 και πιο πρόσφατα το 2016.

Η Τζόουνς δεν υπήρξε ποτέ της ντροπαλή και έτσι μίλησε ανοιχτά για τη διπολική διαταραχή που αντιμετωπίζει: «’Οταν ανακάλυψα πως λέγεται αυτό που έχω, ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ! Το γεγονός ότι υπήρχε ένα όνομα για τα συναισθήματα μου και ότι ένας επαγγελματίας θα μπορούσε να με βοηθήσει, ήταν πολύ απελευθερωτικό »

Συμπληρώνει λέγοντας «Υπάρχουν στιγμές που είσαι στα ψηλά και άλλες φορές που είσαι στα χαμηλά. Ο στόχος μου είναι να είμαι σταθερά στη μέση. Είμαι σε πολύ καλό σημείο τώρα.”

Demi Lovato

Η Lovato, από μικρή ηλικία ήταν στον κόσμο του θεάματος, ξεκίνησε ως ηθοποιός στο Disney Channel και μετέπειτα συνέχισε ως τραγουδίστρια.

Για χρόνια έχει αγωνιστεί με τις ψυχικές ασθένειες, πιο συγκεκριμένα δήλωσε σε μια συνέντευξη της στο Elle ότι μέχρι στην ηλικία των 7, είχε τάσεις αυτοκτονίας και ως έφηβος ήταν αντιμέτωπη με τις  διατροφικές διαταραχές, τον αυτοτραυματισμό και την κατάχρηση ναρκωτικών.

Ακόμα, διαγνώσθηκε με διπολική διαταραχή, πράγμα που την ώθησε να ενταχτεί στο Be Vocal: Speak Up for Mental Health, μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει ανθρώπους σε όλη την Αμερική να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να υποστηρίξουν εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έτσι η Lovato, δήλωσε στο Be Vocal: «Αν αγωνίζεσαι σήμερα με μια κατάσταση ψυχικής υγείας, μπορεί να μην μπορείς να το δεις τόσο ξεκάθαρα αλλά σε παρακαλώ μην τα παρατάς, τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Είστε άξιοι περισσότερων πραγμάτων και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Το να ζητάς βοήθεια είναι ένα σημάδι δύναμης.”

 

Σχετικά άρθρα