3 stars της παγκόσμια σκηνής με Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς). Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Morgan Freeman

Ο Freeman, από παλιά ήταν ειλικρινής υποστηρικτής σχετικά με την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων με ινομυαλγία. Ο λόγος δεν ήταν άλλος, επειδή και ο ίδιος πάσχει από το ίδιο συνδρομο.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquiremagazine, ο Freeman συζήτησε πως δεν μπορούσε πλέον να κάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως ιστιοπλοΐα, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης του. Ωστόσο, ήθελε οι αναγνώστες να γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου θλιβερή.

Συγκεκριμένα, δήλωσε, «Υπάρχει ένα σημείο στην ζωή μας που οι αλλαγές είναι για καλό. Πρέπει να προχωρήσω και να μάθω καινούργια πράγματα για τον εαυτό μου. Παίζω γκολφ. Δουλεύω ακόμα. Και μπορώ να είμαι πολύ χαρούμενος απλά περπατώντας στη γη.  Η ζωή δεν σταματά όταν έχεις ινομυαλγία και θέλω να το ξέρουν όλοι”.

Sinead O’ Connor

Η Ο Connor, είναι μια αμφιλεγόμενη τραγουδίστρια και μας έχει συνηθίσει να μιλά για ευαίσθητα θέματα. Αίσθηση είχε προκαλέσει το 2013, όπου παρά το ταλέντο και το ρεκόρ βραβείων που κέρδισε στα Grammys, δήλωσε ξαφνικά ότι θα εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία, λόγω σοβαρού πόνου και κόπωσης που προκλείονται από την ινομυαλγία.

Αρχικά, η O’Connor ανέφερε ότι φταίει η καριέρα της στη μουσική. «Με έκανε αόρατη. Δολοφόνησε την ψυχή μου. Δεν θα επιστρέψω ποτέ στη μουσική ». Ωστόσο στην συνέχεια μάθαμε πως έπασχε και από άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως διπολική διαταραχή, PTSD και ανάρρωση από υστερεκτομή.

Μερικά χρόνια αργότερα, η O’Connor δήλωσε: «Όταν σου συμβαίνει κάτι σαν την ινομυαλγία, είναι ένα δώρο στην πραγματικότητα, επειδή πρέπει να επανεκτιμήσεις τη ζωή σου». Ύστερα από μερικά χρόνια, η O’Connor επέστρεψε στη μουσική καριέρα της.

Janeane Garofalo

Από τότε που ξεκίνησε η καριέρα της τη δεκαετία του 1990, η κωμηκός Janeane Garofalo έκανε το κοινό να γελάει μέχρι δακρύων με την ξηρή αίσθηση του χιούμορ και τον κυνισμό της. Ωστόσο πριν από μερικά χρόνια, τα προβλήματα της υγείας της, επισκίασαν το ταλέντο της και την έφεραν ξανά στην επικαιρότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2009, δήλωσε πως, «Δεν είχα καταλάβει για ποιο λόγο ήμουν τόσα χρόνια δυστυχισμένη » Πλέον έχει βρει την λύση να είναι καλά και κάνει stand up comedy και χαρίζει γέλιο σε ανθρώπους που περνάνε παρόμοια θέματα με την ινομυαλγία.

Σχετικά άρθρα