Έχω μια μαμά νάρκισσο και δεν ξέρω πως να την αντιμετωπίσω.

Σήμερα κατάλαβα ότι έχω μια μαμά νάρκισσο και δεν ξέρω πως να την αντιμετωπίσω. Όταν θέλω κάτι μου λέει όχι αλλά κάνει ότι θέλει για εκείνη.

Έχω μια σχέση τώρα και ενώ στην αρχή με άφηνε να βγαίνω, τώρα δεν με αφήνει να μένω δυο μέρες σπίτι του, με θέλει συνεχώς δίπλα της.

Όταν βγαίνει εκείνη με την παρέα της θέλει να είμαι και εγώ. Είχα αρκετούς φίλους αλλά συνέχεια μου έλεγε δεν θα βγεις, θα γυρίσεις νωρίς και πλέον κανείς δεν μου στέλνει να βγούμε γιατί ξέρουν ότι πρέπει να γυρίσω νωρίς.

Δεν είναι ότι δεν την αγαπάω αλλά με πνίγει όλο αυτό και δεν ξέρω τι να κάνω

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Κωνσταντίνος Γερακίτης – Ψυχολόγος

Αγαπητή αναγνώστρια καλησπέρα,

Παρατηρώ ότι αναφέρθηκες στη λέξη “νάρκισσος” η οποία στο ψυχολογικό επιστημονικό πλαίσιο αναφέρεται ως “ναρκισσισμός” ή αλλιώς “ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας”. Στο σημείο αυτό επειδή δε γνωρίζω πολλά πράγματα για τη μητέρα σου, για εσένα αλλά και για την ευρύτερη οικογένειά σου (π.χ. τον μπαμπά), θα ήθελα να εστιάσω στις αναφερόμενες συμπεριφορές που παρέθεσες στο μήνυμά σου.

Καταρχάς αναφέρεις ότι η μητέρα σου δε σε αφήνει να κάνεις ορισμένα πράγματα τα οποία προηγουμένως σου επέτρεπε όπως το να μένεις περισσότερη ώρα με την παρέα σου έξω το βράδυ. Στα πλαίσια αυτού εδώ του μηνύματος και δεδομένης της έλλειψης γνώσης από τη πλευρά μου λεπτομερειών που αφορούν το ηλικιακό σου υπόβαθρο και τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου, το μόνο που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι να προσπαθήσεις να προσκαλέσεις τη μητέρα σου σε μία ήρεμη συζήτηση έτσι ώστε να την ρωτήσεις αρχικά σχετικά με την απόφασή της.

Εάν αισθανθείς ότι η μητέρα σου δε γίνεται κατανοητή, μπορείς να της ζητήσεις να σου εξηγήσει λίγο περισσότερο την απόφασή της. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και της αξιολόγησης εκ μέρους σου της απόφασης της μητέρας σου, θα χρειαστεί να υπολογίσεις διάφορους παράγοντες όπως π.χ. η ηλικία σου, η γνώμη που έχει η μητέρα σου για την παρέα σου και τον τρόπο βάσει του οποίου δημιουργήθηκε η γνώμη αυτή, η τυχόν αγωνία – άγχος της για την προσωπική σου ασφάλεια κ.ά. Μόλις λοιπόν η μητέρα σου, εξηγήσει την απόφασή της, θα μπορούσες να εκφράσεις και εσύ τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό και ίσως να προσπαθήσεις με έναν λειτουργικό τρόπο (π.χ. με ευγένεια και συνεργατικό πνεύμα) να ζητήσεις από τη μητέρα σου να βρείτε από κοινού μία εναλλακτική λύση σχετικά με αυτό που σε απασχολεί.

Σε κάθε περίπτωση εάν δε λειτουργήσει αυτό και νιώθεις ακόμη ότι πνίγεσαι, μπορείς να απευθυνθείς ξανά στο site μέσω γραπτού μηνύματος

Να είσαι πάντοτε καλά

Κωνσταντίνος Γερακίτης
Ψυχολόγος
Ειδικευόμενος ψυχοθεραπευτής γνωστικής-συμπεριφοριστικής θεραπείας (CBT)
Msc in Applied Dietetics
6906824917

 

Σχετικά άρθρα