Πώς να εντάξετε την βιταμίνη Ε στην διατροφή σας, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες

 

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Βρίσκεται κυρίως στο έλαιο ορισμένων φυτών, σε τρόφιμα, επεξεργασμένες τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Η βιταμίνη Ε αποτελείτε από 8 διαφορετικές ενώσεις  που διαθέτουν παρόμοια λειτουργικότητα με τη βιταμίνη Ε και λέγονται τοκοφερόλες.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίζονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου α, β, γ, δ, ε, ζ και η. Η πιο σημαντική είναι η α τοκοφερόλη, όπου είναι και η πιο δραστική στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποια τα οφέλη της βιταμίνης Ε;

  • Ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων
  • Μειώνει την φλεγμονή στο πρόσωπο
  • Εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία που καταστρέφει την επιδερμίδα
  • Μειώνει την τριχόπτωση
  • Ελέγχει την παραγωγή λιπαρότητας
  • Αντικαρκινική δράση (καρκίνος μαστού)
  • Ανασταλτική δράση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος Πάρκινσον)
  • Διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία διεσταλμένα και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία

Τι προκαλεί η υπερβολική δόση της βιταμίνης Ε;

Ενώ η υπερβολική δόση της βιταμίνης Ε από τα τρόφιμα δεν μπορεί να μας προκαλέσει υπερβιταμίνωση, η λήψη της όμως σε υψηλές δόσεις σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλεί η υπερβιταμίνωση;

  • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου από αιμορραγία στον εγκέφαλο
  • Αραίωση του αίματος που οδηγεί σε θανατηφόρα αιμορραγία
  • Επηρεάζει την πήξη του αίματος, η οποία είναι η φυσική άμυνα του σώματος στην υπερβολική αιμορραγία μετά από τραυματισμό
  • Προκαλεί σοβαρές παρενέργειες όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα, όπως ασπιρίνη αντικαρκινικά κλπ

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης της βιταμίνης Ε;

Η ποσότητα που μπορούν να καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά μέσω τροφής και συμπληρωμάτων χωρίς επιπλοκές είναι τα 1.000 mg, ενώ μόνο μέσω τροφής είναι τα 15 mg.

Σε ποιες τροφές συναντάμε την βιταμίνη Ε;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-02-27T122328.172-1024x576.jpg

Ζωικά προϊόντα

  • Χταπόδι
  • Αστακό
  • Βακαλάος
  • Σαλιγκάρια
  • Σολομός
  • Χήνα

Σπόροι και καρποί

  • Φουντούκια
  • Αμύγδαλα
  • Πεκάν
  • Κάσιους
  • Ηλιόσπορος
  • Κολοκυθόσπορος
  • Φιστίκια
  • Βραζιλιάνικοι καρποί

Φρούτα

  • Αβοκάντο
  • Μάνγκο
  • Ακτινίδιο
  • Βατόμουρα
  • Κράνμπερι
  • Βερίκοκα
  • Ράσμπερι

Λαχανικά

  • Κόκκινη γλυκιά πιπεριά (ωμή)
  • Μπρόκολο (μαγειρεμένο)
  • Σπαράγγι (μαγειρεμένο)
  • Σπανάκι (ωμό)
  • Κόλιανδρο (ακατέργαστο)

Λάδια

  • Λάδι σίτου
  • Φουντουκέλαιο
  • Αμυγδαλέλαιο
  • Ηλιέλαιο
  • Φοινικέλαιο
  • Λάδι πίτουρου
  • Βαμβακέλαιο

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Βιταμίνη#Βιταμίνη_Ε

https://www.nap.edu/read/9810/chapter/8

https://www.mayoclinic.org/health/vitamin-e/NS_patient-vitamine

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17628180/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18997197/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31078121/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25225959/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα