Françoise Hardy : Το απόλυτο style icon της δεκαετίας του ’60

Βλέποντας φωτογραφίες της Γαλλίδας τραγουδίστριας-ηθοποιού Françoise Hardy σου παίρνει λίγα λεπτά να καταλάβεις πως αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μισό αιώνα πριν και πως αυτό το κορίτσι σήμερα είναι 76 ετών, αφού το στυλ της είναι απόλυτα στο σήμερα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του ’60 και ’70 όχι μόνο λόγω της μουσικής της, αλλά και χάρη στο απαράμιλλο στυλ της. Και σίγουρα μπορούμε να δούμε γιατι!

Στα 17 της παίρνει μέρος στις οντισιόν που διοργανώνει η μεγαλύτερη δισκογραφική της Γαλλίας, η Disques Vogue. Μετά από λίγους μήνες το single «Tous les garçons et les filles» πουλάει 2 εκατ. δίσκους και την μετατρέπει σε είδωλο της yé-yé μουσικής. Γίνεται εξώφυλλο στα σημαντικότερα περιοδικά της πατρίδας της, εμφανίζεται σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, και οι σπουδαιότεροι μουσικοί της εποχής, από τον Bob Dylan, που έχει γράψει ποίημα για χάρη της, μέχρι τους Beatles, θέλουν να γνωρίσουν.

Style icon της δεκαετίας του ’70 και πηγή έμπνευσης μέχρι σήμερα αφού άφησε το στίγμα της μέσα από την μίξη μινιμαλιστικων στοιχείων με μποέμ επιρροές. Χαρακτηρίζοντάς την τα μικρά φορέματα, οι chunky γούνες και το haircut της. Σε μια εποχή που οι πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές αναμιγνύονται και ανανεώνονται τακτικά, είναι αναζωογονητικό να επιστρέφουμε στο παρελθόν για πηγές έμπνευσης. Και σίγουρα η Françoise Hardy αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης, όχι μόνο στο κομμάτι της μόδας αφού δικαίως έχει κατακτήσει μια θέση στη μυθολογία της ποπ κουλτούρας και η πολύπλευρη, ανθεκτική στον χρόνο δισκογραφία της γίνεται διαρκώς αντικείμενο έρευνας από νέες γενιές μουσικόφιλων.

 

Σχετικά άρθρα