Είμαι συνέχεια στο κινητό μου και δεν ξέρω τι να κάνω για να μειώσω αυτή την κακή συνήθεια

Eίμαι μαθητής Γ’ λυκειου. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε αισθάνομαι ότι  σπαταλάω αρκετές ώρες στο κινητό μου. Έχω κάνει προσπάθειες να μειώσω τις ώρες που κάνω χρήση και όντως μερικές μέρες το πετυχαίνω αλλά ξανά πέφτω στην “παγίδα” και το χρησιμοποιώ αρκετές ώρες. Τωρα στις γιορτές έχασα το πρόγραμμα του διαβάσματος που είχα και δυσκολεύομαι να μπω πάλι σε ένα πρόγραμμα.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητέ αναγνώστη, όπως επισημάνατε διανύουμε δύσκολες μέρες διότι για να προστατευτούμε από τον κορωνοιό τηρούμε τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης. Αυτό μας βάζει σε μια κατάσταση ξένη προς τη φύση του ανθρώπου που αναζητά εκ γενετής την εγγύτητα, το άγγιγμα, το πλησίασμα προς τον άλλο. Μπορεί να φέρει συναισθήματα πίεσης και άγχους, ανησυχίας και αποξένωσης, απώλειας ελέγχου της κατάστασης και πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά,  είναι ένα από τα λίγα μέσα που διαθέτουμε  αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που μεταδίδεται και διασπείρεται γρήγορα και επικίνδυνα.  

Ένας από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις  ψυχολογικές συνέπειες της κατάστασης που βιώνουμε είναι να καταφύγουμε στην τεχνολογία. Μπορούμε μέσω κινητών και υπολογιστών να επικοινωνούμε με αγαπημένα πρόσωπα με ασφάλεια, να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, καθώς και να προσφέρουμε ψυχαγωγία στον εαυτό μας.  

Το σημαντικό σημείο είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και το κινητό σαν εργαλείο αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει αλλά να μη φτάσουμε σε εθισμό δηλαδή σε υπερβολική χρήση του σε σημείο που να παρεμβαίνει και να μας επηρεάζει ώστε να νιώθουμε ότι παραμελούμε κάποιους τομείς της προσωπικής μας ζωής. Κάποια στοιχεία που μπορεί να μας δείξουν ότι υπάρχει εθισμός στο διαδίκτυο , στα κινητά κτλ είναι τα εξής:

  • Συνεχής ενασχόληση με το διαδίκτυο, κινητό κτλ σε σημείο που να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.
  • Έντονη επιθυμία για χρήση και αδυναμία ελέγχου της ή περιορισμού της.
  • Παραμέληση υποχρεώσεων πχ μαθημάτων 
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος  για άλλους τρόπους ψυχαγωγίας 
  • Συμπτώματα απόσυρσης και στέρησης, όταν δεν μπορεί να λάβει χώρα ή χρήση κινητού/διαδικτύου (π.χ. ψυχο-κινητική διέγερση, θυμός, άγχος, θλίψη)

Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς που εξειδικεύονται στον εθισμό στο διαδίκτυο και σε τρόπους αντιμετώπισης. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να διερευνήσετε τι σημαίνει για σας η χρήση του κινητού και τι σημαίνει για σας η δυσκολία να μπείτε σε πρόγραμμα όπως είναι η δικιά σας επιθυμία. Έτσι θα μπορέσετε να αναλογιστείτε σε βάθος τι σας εμποδίζει να ακολουθήσετε τις επιλογές σας,  τι κερδίζετε και τι χάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση που να σας ταιριάζει και να βάλετε κάποια όρια στη χρήση του κινητού ώστε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Με αφορμή αυτό το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να αναζητήσετε τι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, ειδικά μια και στη συγκεκριμένη ηλικιακή φάση που βρίσκεστε η αναζήτηση της ταυτότητας σας είναι ένα φυσιολογικό ζητούμενο. 

Είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του διαδικτύου. Μια πρακτική λύση είναι να προγραμματίζετε εκ των προτέρων πόση ώρα της ημέρας θα θέλατε να αφιερώσετε και πότε και να προσπαθείτε να το τηρήσετε. Δηλαδή θα επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαύσει το κινητό για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά θα μπορείτε να ασχολείστε με άλλα πράγματα. 

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθείτε με τι άλλο σας αρέσει να ασχολείστε στη ζωή σας και να στραφείτε και προς άλλες δραστηριότητες  ανακαλύπτοντας άλλες πηγές ψυχαγωγίας που μπορεί να υπάρχουν εκτός του κινητού. Αυτό ισχύει ακόμη και με τους περιορισμούς της εποχής που διανύουμε, έστω και με πιο περιορισμένες επιλογές. Για τον καθένα αυτό που του δίνει χαρά και τον γεμίζει μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό .  Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιου είδους επιλογές και ο προβληματισμός σας για την παρούσα κατάσταση μπορεί να σας κινητοποιήσει προς μια κατεύθυνση πιο λειτουργική και ωφέλιμη για εσάς.

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
http://www.psychologos-tsamkosoglou.gr/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα