Συμβουλές-προς-τα-ζευγάρια-που-σκέφτονται -να-υιοθετήσουν-ένα-παιδάκι

Συμβουλές προς τα ζευγάρια που σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα παιδάκι

Γράφει η Κοινωνική Λειτουργός Ελένη Παπανδρέου

Η διαδικασία της υιοθεσίας στην Ελλάδα αποτελεί μια δύσκολη, χρονοβόρα και αρκετά πιεστική υπόθεση.  Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε πως η ενσυνείδητη αντίληψη, η ευθύνη της τεκνοθεσίας, καθώς επίσης και η ψυχολογία των ζευγαριών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην πορεία, τη διαδικασία, αλλά και το αποτέλεσμα μιας απόφασης όπως αυτή της υιοθεσίας, τόσο για τους ίδιους τους θετούς γονείς όσο και για το παιδί. Τα αίτια για την κίνηση αυτή, που ένα ζευγάρι αποφασίζει να καταλήξει στην πράξη της υιοθεσίας, είναι σήμερα ένας από τους βασικούς παράγοντες τους οποίους μελετά η επιστήμη της εγκληματολογίας σε περιπτώσεις και υποθέσεις τις οποίες καλείται να στηρίξει και να θεραπεύσει, όπως επίσης και της ψυχολογίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η υιοθεσία θεωρείται μια νομική πράξη, η οποία καθιστά το παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με την φυσική του οικογένεια ως μόνιμο μέλος μια άλλης οικογένειας ακριβώς σαν να έχει γεννηθεί σε αυτή. 

Στην Ελλάδα η διαδικασία της υιοθεσίας έχει απλοποιηθεί αρκετά χάρη σε ένα νέο νόμο, όπου σύμφωνα με αυτόν οι αιτήσεις πλέον θα μπορούν να περνούν από ένα σύγχρονο σύστημα «ταιριάσματος», το οποίο ευελπιστούμε εν καιρώ, όταν τρέξει στην πλήρη του μορφή, να γλιτώσει τους υποψήφιους θετούς γονείς από αρκετά βάσανα.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι των μελλοντικών θετών γονέων, θα ήταν χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους πολύ σοβαρά διάφορα γεγονότα που είναι ζωτικής σημασίας, ακόμη και αν καταφέρουν εν τέλει να αποκτήσουν το παιδί.

Όταν τα ζευγάρια σκεφτούν το ενδεχόμενο της υιοθεσίας, θα ήταν καλό να το συζητήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, τα άτομα που επιλέγουν πρώτα να το εκμυστηρευτούν, και όταν στην συνέχεια είναι σίγουροι και νοιώθουν ότι το έχουν αποφασίσει, τότε θα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικό να επισκεφτούν έναν ειδικό.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά ερωτήματα  τα οποία καλό θα ήταν οι μέλλοντες γονείς να τα λάβουν υπόψη τους προτού προβούν σε μια τέτοια κίνηση.

  1. Αρχικά, τα ζευγάρια που σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν θα ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία τέτοια διαδικασία αλλά και στη μετέπειτα ανατροφή του.
  2. Επιπλέον, μία πολύ σημαντική ερώτηση αφορά το αν πραγματικά τα ζευγάρια θέλουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση και αυτό γιατί τα μωρά μέχρι να μεγαλώσουν και να μπορούν να συνεννοούνται και να αυτοεξυπηρετούνται θέλουν συνεχή φροντίδα. Είναι, λοιπόν, έτοιμοι να το διαχειριστούν όλο αυτό;
  3. Είναι εξίσου απαραίτητο τα ζευγάρια να αναρωτηθούν εάν όντως υπάρχει χώρος στη ζωή τους για ένα παιδί. Αυτό σημαίνει πως τα ζευγάρια έχουν συνηθίσει να ζουν μόνα τους και θα πρέπει να σκεφτούν εάν υπάρχει χώρος για ένα τρίτο μέλος στην οικογένεια. Αφότου έρθει ένα παιδί στη ζωή τους θα πρέπει να του προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν. Ίσως χρειαστεί μάλιστα να μετακομίσουν για να του παρέχουν τη ζωή και τον χώρο που χρειάζεται.
  4. Επιπρόσθετα, και έπειτα από όλα τα παραπάνω καλό θα ήταν τα ζευγάρια να σκεφτούν πώς οι φίλοι και οι συγγενείς θα δεχτούν τον ερχομό ενός υιοθετημένου παιδιού. Στην ελληνική κοινωνία ο περίγυρος βλέπει με δυσπιστία συνήθως ένα νέο μέλος στην οικογένεια, ειδικά όταν αυτό είναι υιοθετημένο. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να στέκονται στη γνώμη των γύρω τους.
  5. Τέλος, εάν υπάρχει ήδη ένα παιδί στην οικογένεια αποτελεί και το δυσκολότερο κομμάτι για τους γονείς. Το γεγονός ότι το ήδη υπάρχον παιδί της οικογένειας θα αναγκαστεί να μοιράζεται την αγάπη τους είναι ένα θέμα που όμως έτσι και αλλιώς θα υπήρχε ακόμα και αν το μωρό ερχόταν με τον ΄΄πελαργό΄΄. 

Η υπόθεση της υιοθεσίας ορίζεται ως μία ψυχοφθόρα διαδικασία, τόσο γραφειοκρατική, όσο και ψυχολογική. Είναι ιδιαίτερα όμορφο και αισιόδοξο τα ζευγάρια να καταλήγουν ενσυνείδητα στην απόφαση να υιοθετήσουν ένα παιδάκι. Γι αυτό, ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να στηρίζεται σε αποφασιστικότητα, αγάπη και υπομονή.

Παπανδρέου Ελένη

Κοινωνική Λειτουργός

elenipapa283@gmail.com 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X