Υαλουρονικό οξύ: Το θαυματουργό συστατικό που πρέπει να εντάξετε στην skincare ρουτίνα σας

Σίγουρα έχετε ακούσει την ονομασία του συγκεκριμένου συστατικού, καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά στην skincare βιομηχανία.

Ωστόσο, πόσοι απο εσάς γνωρίζετε τις ευεργετικές του ιδιότητες και για ποιες ηλικίες καθίσταται κατάλληλη ή ακόμα και επιτακτική η χρήση του;

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, μπορούμε να το συναντήσουμε στα κύτταρα, ανάμεσα στις αρθρώσεις των οστών μας, αλλά και στους συνδετικούς μας ιστούς.

Συγκρατεί τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος (1 γραμμάριο υαλουρονικού αντιστοιχεί σε 6 λίτρα νερού), προσφέροντας ενυδάτωση, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, σφριγηλότητα, ενώ δύναται να επουλώσει και τυχόν δερματικές πληγές.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί, πως το υαλουρονικό είναι ένα ενυδατικό και αντιγηραντικό συστατικό που ταιριάζει σε όλους τους τύπους επιδερμίδων, ανεξαρτήτως ηλικίας και δερματικών προβλημάτων κατά κύριο λόγο. 

Ιστορικά, η πρώτη εφαρμογή του στις καλλυντικές συνθέσεις πραγματοποιήθηκε το 1980, συνεπώς είναι ένα σχετικά νέο skincare συστατικό. 

Υαλουρονικό οξύ και ανθρώπινος οργανισμός

Όπως προαναφέρθηκε το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται εντός του ανθρώπινου οργανισμού και ανανεώνεται δυναμικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι πως όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνονται και οι ποσότητες του στο σώμα μας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τα 25 αρχίζουν και γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια γήρανσης γιατί το δέρμα αρχίζει να αντικαθιστά τα κύτταρα με πιο αργούς ρυθμούς. 

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, πως η επιστήμη μας έχει “λύσει” τα χέρια, καθώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε μέσω των καλλυντικών συνθέσεων που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, αλλά και των fillers.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αυτό στο οποίο πρέπει να δώσετε την αμέριστη προσοχή σας είναι πως δεν πραγματοποιούν στον μέγιστο βαθμό όλα τα προϊόντα της αγοράς τις παραπάνω ιδιότητες. Αναλυτικότερα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το μοριακό βάρος του υαλουρονικού οξέος.

Έτσι, όταν αυτό είναι υψηλού μοριακού βάρους τότε αυτό είναι εξαιρετικά ενυδατικό, δρώντας σαν ένα προστατευτικό φιλμ επιφανειακά στην επιδερμίδα.

Όταν, όμως, είναι μεσαίου ή χαμηλού μοριακού βάρους τότε η ενυδάτωση διεισδύει και στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και όχι μόνο στην επιφάνεια του. 

Extra tip:

Πρέπει να λάβετε, επίσης, υπόψη πως το υαλουρονικό οξύ ταιριάζει με τα περισσότερα ενεργά συστατικά, ενισχύοντας τη δράση τους, για αυτό και κυριαρχεί στην πλειονότητα των skincare προϊόντων. 

Συμπερασματικά, το θαυματουργό υαλουρονικό οξύ αποτελεί το δερματολογικό μας “όπλο” ενάντια στην αντιγήρανση και την ξηρότητα της επιδερμίδας, οπότε χρειάζεται να το εκμεταλλευτούμε.

Ακόμη, οποιαδήποτε απορία κι αν έχετε, σχετικά με ανάλογα ζητήματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyaluronic_acid

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid

https://www.medicinenet.com/hyaluronic_acid/supplements-vitamins.htm

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits#TOC_TITLE_HDR_6

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα