Κανέλα: Τα οφέλη της στην υγεία και το δέρμα μας

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας. Την χρησιμοποιούμε τόσο στην μαγειρική, όσο και στην ζαχαροπλαστική, εξαιτίας της μεθυστικής της μυρωδιάς και της ιδιαίτερης γεύσης της. 

Ωστόσο, γνωρίζετε πώς μπορεί να σας ωφελήσει τόσο στην υγεία, όσο και στο δέρμα σας;

Ποια είναι τα είδη της κανέλας;

Κι όμως δεν υπάρχει μόνο ένα είδος. Συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε την κανέλα σκουρότερου χρώματος που πωλείται κυρίως στις ΗΠΑ και καλλιεργείται στην νοτιοανατολική Ασία, αλλά και την κανέλα Κεϋλάνης που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. 

Ποια είναι τα οφέλη της κανέλας στην υγεία μας;

 • Έχει αντιοξειδωτική δράση: Αξίζει να γνωρίζετε πως τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η κανέλα, λοιπόν, διαθέτει πολυφαινόλες, ενώ είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

 

 • Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι φλεγμονές χρήζουν της προσοχής σας, καθώς βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τυχόν μολύνσεις και να επιδιορθώσει τις βλάβες στους ιστούς. Ωστόσο, χρειάζεται να σας προβληματίσουν όταν είναι χρόνιες και στρέφονται εναντίον των ιστών του σώματος σας. 

 

 • Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων: Η συχνότερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι οι καρδιακές παθήσεις. Για αυτό οφείλετε να λάβετε υπόψη πως η κανέλα έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο αυτών, όπως και της νόσου Alzheimer.

 

 • Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα είναι πολύ γνωστή για την συγκεκριμένη της ιδιότητα. Εκτός των άλλων, λοιπόν, δύναται να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και την ινσουλίνη. 

 

 • Δρα ενάντια του καρκίνου: Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η κανέλα, λοιπόν, έχει μελετηθεί ευρέως για την συμβολή της στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Συγκεκριμένα, μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας τον θάνατο τους. 

Ποια είναι τα οφέλη της για το δέρμα μας;

 • Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και δρα κατά της ακμής


 • Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης


 • Συμβάλλει στην λάμψη και ομοιομορφία της επιδερμίδας


 • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πιθανές παρενέργειες

 • Η χρήση σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πληγές, να ερεθίσει το στόμα, τα χείλη, αλλά και το δέρμα


 • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, ενδέχεται να είναι τοξική, ειδικά αν έχετε προβλήματα με το συκώτι


 • Επειδή το δεδομένο μπαχαρικό επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν έχετε διαβήτη χρειάζεται να το προσαρμόσετε στη θεραπεία σας


 • Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, προτού την εντάξετε στη διατροφή σας

 

Κλείνοντας, η κανέλα αποτελεί ένα από τα διασημότερα μπαχαρικά στον πλανήτη και όχι άδικα. Εκτός της ανεπανάληπτης γεύσης της, τα εντυπωσιακά οφέλη που διαθέτει για τον ανθρώπινο οργανισμό, σίγουρα θα σας πείσουν πως χρειάζεται να την εντάξετε στην διατροφή σας πάση θυσία. Το μόνο που χρειάζεται να λάβετε υπόψη είναι να την καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, ώστε να μην προκληθούν παρενέργειες και οργανικές βλάβες.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_13

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon#2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069#side-effects

https://www.healthshots.com/beauty/natural-cures/4-skin-benefits-of-cinnamon-or-dalchini-that-are-just-amazing/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα