Ρετινόλη: Τι είναι; Τι θεραπεύει; Πως χρησιμοποιείται στην skincare ρουτίνα;

Η ρετινόλη αποτελεί το αγαπημένο συστατικό των skincare experts και των Beauty Editors εκεί έξω, καθώς μεταμορφώνει την επιδερμίδα και κυριολεκτικά κάνει θαύματα.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Α-αλκοόλη, είναι μια βιταμίνη που υπάγεται στην οικογένεια της βιταμίνης Α, η οποία βρίσκεται τόσο στα τρόφιμα (πχ σολομός, συκώτι, κατσικίσιο τυρί, αυγά, φέτα, βούτυρο), όσο και στις καλλυντικές συνθέσεις.

Σε αντίθεση με άλλα skincare συστατικά, η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αλλά τα μόρια που την αποτελούν εισέρχονται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Έτσι, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. 

Τι μπορεί να θεραπεύσει;

  • Την ακμή
  • Τις ρυτίδες
  • Τα σημαδάκια που έχουν δημιουργηθεί από τον ήλιο, τις φακίδες και τη φωτογήρανση
  • Την ανομοιομορφία του δέρματος
  • Τους μεγάλους πόρους που έχουν προκληθεί από την ακμή
  • Την λιπαρότητα της επιδερμίδας
  • Την μείωση των ποσοτήτων κολλαγόνου

Tip: Για να δείτε θεαματικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας μπορείτε να την χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

  • Ξηρό δέρμα
  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός
  • Ξεφλούδισμα

Από ποια ηλικία μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε;

Παρόλο που η ρετινόλη θεωρείται ένα θαυματουργό συστατικό, ενδέχεται να μην καλύψει τις ανάγκες σας ή να μην μπορέσει το δέρμα σας να την ανεχθεί. 

Ωστόσο, η κατάλληλη ηλικία για να την εντάξετε στην ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας είναι στα μέσα ή στα τέλη της δεκαετίας των 20, αρκεί από τα εφηβικά σας χρόνια να τοποθετείτε στο πρόσωπο σας την αντιηλιακή και την ενυδατική σας κρέμα.

Πώς να την εντάξετε στην skincare ρουτίνα σας

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ρετινόλη καθημερινά σε συνδυασμό με ένα serum πλούσιο σε βιταμίνη C, ώστε να δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.

Προσοχή! Δεδομένου ότι η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από πιθανές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη ρύπανση, το serum οφείλετε να το χρησιμοποιείτε τις πρωινές ώρες.

Αντιθέτως, τη ρετινόλη πρέπει να την εφαρμόζετε τη νύχτα, καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην επιδιόρθωση του δέρματος.

Ταυτόχρονα, μην παραλείπετε τον καθαρισμό του προσώπου σας (με απαλά καθαριστικά προϊόντα), ενώ μετά την εναπόθεση της ρετινόλης στην επιδερμίδα μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα (προτιμήστε αυτές που περιέχουν κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ).

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι περισσότεροι Δερματολόγοι συνιστούν η ρετινόλη να χρησιμοποιείται αρχικά μια φορά την εβδομάδα και έπειτα να αυξάνεται σταδιακά η συχνότητα χρήσης της, ανάλογα με το πόσο ανεκτικό είναι το δέρμα.

Πότε βλέπετε θεαματικές αλλαγές;

Αν επιθυμείτε να δείτε τεράστιες αλλαγές στο δέρμα σας, τότε πρέπει να κάνετε υπομονή για 12 περίπου εβδομάδες, ώστε η ρετινόλη να δράσει πλήρως και να σας χαρίσει αυτά τα οποία υπόσχεται. 

Κλείνοντας, αξίζει να εντάξετε την ρετινόλη στην skincare ρουτίνα σας, αφού πρόκειται για μια βιταμίνη, την οποία εκθειάζουν πολλοί. Παρόλα αυτά, για περαιτέρω πληροφορίες και προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, επικοινωνήστε με τον Δερματολόγο σας.

Πηγές

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work#cautions

https://en.wikipedia.org/wiki/Retinol

https://www.glamour.com/story/your-questions-on-retinol-answ

https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-a#TOC_TITLE_HDR_2

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα