Doomscrolling:-Η-πράξη-που-χαρακτηρίστηκε-από-τους-επιστήμονες-ως-επιζήμια-για-την-ψυχική-μας-υγεία

Doomscrolling: Η πράξη που χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως επιζήμια για την ψυχική μας υγεία

Το 2020 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα οδυνηρή και ταραχώδης, καθώς έκρυβε πολλές “εκπλήξεις” και τάραξε συθέμελα τους πολίτες όλου του πλανήτη. Εξαιτίας, λοιπόν, των τραγικών και πρωτόγνωρων γεγονότων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζουν ακάθεκτα και τη φετινή ένας νέος όρος συμπεριλήφθηκε στο λεξιλόγιο μας.

Τι είναι το doomscrolling

Το doomscrolling, το οποίο είναι γνωστό και ως doomsurfing είναι η πράξη κατά την οποία ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με πολύ μεγάλο όγκο αρνητικών ειδήσεων την ίδια χρονική περίοδο. Αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως επιζήμια για την ψυχική υγεία των πολιτών. 

Παράλληλα, μπορεί να αναλυθεί και ως ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται συνεχώς για δυστοπικά γεγονότα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση τους από αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το doomscrolling μπορεί να συνδεθεί και με το σύνδρομο του κόσμου (world syndrome) του 1970. Αναλυτικότερα, υφίσταται η πεποίθηση πως ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, περισσότερο από ότι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις αυτού ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και ανάλογα με τον χρόνο που περνά ο καθένας στο διαδίκτυο και το πόσο ο ίδιος αφήνει να επηρεάσει τη ζωή του η επικαιρότητα και τα αρνητικά δημοσιεύματα. 

Έτσι, παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν τους ανθρώπους να παραμείνουν κοντά κατά τη διάρκεια της καραντίνας και να ενωθούν απέναντι στον παγκόσμιο εχθρό που ονομάζεται covid-19 μας έδειξαν και την άλλη τους όψη που είναι πολύ διαφορετική και διαβρώνει την ψυχολογία των ατόμων.

Πώς επηρεάζει την υγεία;

 • Περισσότερη ανησυχία και έντονο άγχος για το μέλλον
 • Απαισιοδοξία
 • Κατάθλιψη
 • Καταστροφική οπτική της καθημερινότητας
 • Έμφαση στα δυστοπικά γεγονότα που συμβαίνουν
 • Αύξηση αδρεναλίνης
 • Αίσθηση έλλειψης της προσωπικής δύναμης
 • Πονοκέφαλοι
 • Προβλήματα πεπτικού συστήματος
 • Αύξηση βάρους
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε το doomscrolling

 • Θέστε τα όρια σας: Επειδή αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες θέστε χρονικά όρια στον εαυτό σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ενημερώνεστε μια μόνο χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας σας για περίπου μισή ώρα.
 • Αποφύγετε τα social media: Προσπαθήστε να “αποτοξινωθείτε” από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να επαναφέρετε την ηρεμία και την ψυχραιμία στη ζωή σας και πάλι. Αντί για αυτό, μπορείτε να φροντίσετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας, να δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά, να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας και να ονειρευτείτε άφοβα το μέλλον.
 • Ευγνωμοσύνη: Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε στη ζωή σας, καθώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε αυτό μας το δίδαξε πολύ καλά η χρονιά που πέρασε. Πείτε “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που έχετε κοντά σας, δείξτε την ευγνωμοσύνη σας για αυτά που κατέχετε, ακόμα και για την καινούργια ημέρα που μόλις ξημέρωσε και μην εστιάσετε στην αστάθεια των καιρών μας.

Κλείνοντας, το doomscrolling ταλανίζει πολλούς ανθρώπους και αν είστε ένας από αυτούς δεν χρειάζεται να το βάζετε κάτω. Χαμογελάστε, παραμείνετε αισιόδοξοι όσο περισσότερο μπορείτε και μην ξεχνάτε πως και από τις δύσκολες στιγμές μπορούμε να αποκομίσουμε πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Σεροτονίνη: 7 τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της κατάθλιψης και ανεβάζουν την διάθεση

Ποιες οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στο ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό και πεπτικό σύστημα;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X