Ο εργοδότης μου, μου προκαλούσε υπερένταση με αποτέλεσμα να κλαίω και να έχω ναυτία και στομαχόπονο

Ένα χρόνο έψαχνα εργασία στο αντικείμενο των σπουδών μου και πρόσφατα κατάφερα να βρω σχετική, με ολιγόμηνη σύμβαση. Ξεκίνησα λοιπόν να εργάζομαι, όμως ο εργοδότης και το περιβάλλον μου προκαλούσε υπερένταση, με αποτέλεσμα να γυρνάω σπίτι και να κάνω εμετό, να κλαίω, να έχω έντονο στομαχόπονο και να μην μπορώ να κοιμηθώ τις νύχτες, Τα πρωινά που σηκωνόμουν για να πάω στη δουλειά έκλαιγα… Απλά ένιωθα ότι δεν ταιριάζω εκεί, δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Αυτό διήρκησε μια βδομάδα, ώσπου πήρα την απόφαση να λήξω τη συνεργασία. Συγγενείς και φίλοι θεώρησαν πως απλά η διαχείριση μου ήταν λανθασμένη και δεν εστίασα στο γεγονός ότι θα αποκτούσα εμπειρία στον τομέα των σπουδών μου. Παρόλα αυτά δεν το μετάνιωσα, όμως αγχώνομαι για το μέλλον. Πώς θα μπορέσω να διαχειρίζομαι ένα περιβάλλον που δε μου αρέσει; Ένιωθα ότι αρρωσταίνω και δεν είχα αντοχές να κάνω οτιδήποτε… Νιώθω ανίκανη……

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός  Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτεις στην περιγραφή σου αντιλαμβάνομαι πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις θα πρέπει να το προσεγγίσεις σε σχέση τόσο με το εξωτερικό όσο και με το εσωτερικό σου περιβάλλον. Συγκεκριμένα και προκειμένου να γίνω σαφής, με τον όρο «εξωτερικό περιβάλλον» εννοώ τους παράγοντες που  αντιμετώπισες-αλληλεπίδρασες ή αναγκάστηκες να διαχειριστείς. Αυτοί είναι η δουλειά σου, οι συνάδελφοι και ο εργοδότης σου, το αντικείμενο εργασίας σου και φυσικά τα άτομα του στενού σου κύκλου (φίλοι, συγγενείς, κ.α). Από την άλλη μεριά ως «εσωτερικό περιβάλλον» αναφέρομαι στις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και γενικότερα τα γνωστικά σχήματα που σε χαρακτηρίζουν αλλά επ’ουδενί δεν σε καθορίζουν.

Παρατηρώντας λοιπόν το εξωτερικό περιβάλλον θεωρώ πως είναι χρήσιμο να γίνει αναφορά στον όλο και περισσότερο γνωστό όρο “mobbing”. Το σύνδρομο mobbing, η ψυχολογική και ηθική παρενόχληση των εργαζομένων δηλαδή, αποτελεί ήδη πραγματικότητα και για την χώρα μας. Μπορεί να μην είναι νέο φαινόμενο αλλά τα τελευταία χρόνια τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Περιφρόνηση, στέρηση καθηκόντων, απομόνωση από τους υπόλοιπους εργαζομένους, εριστική συμπεριφορά και απειλές είναι μερικές από τις μορφές που μπορεί να λάβει το mobbing σε έναν χώρο εργασίας. Τα άτομα που υφίστανται αυτού του είδους τις πιέσεις στην εργασία τους παρουσιάζουν αυξημένες δυσκολίες συνεργασίας, έχουν μειωμένη αντοχή στο άγχος και αισθάνονται σωματική δυσφορία. Παρουσιάζουν, επίσης, κατάθλιψη, αναπτύσσουν διάφορες μορφές μανίας, εκδηλώνουν έντονη επιθετικότητα, σωματική κόπωση ή και τάσεις αυτοκτονίας. Αν δεν σταματήσει άμεσα η παρενόχληση και δεν ερευνηθούν οι αιτίες που την προκαλούν στον εργασιακό χώρο, υπάρχει κίνδυνος τα προβλήματα να γίνουν τόσο σοβαρά, ώστε να χρειαστεί μακροχρόνια ιατρική και ψυχοθεραυπευτική φροντίδα από ειδικούς. Οι επιπτώσεις, μάλιστα, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις των εργαζομένων.

Στον αντίποδα τώρα, και συγκεκριμένα στην επίδραση του «εσωτερικού περιβάλλοντος» στην αντίληψη και την προαγωγή συγκεκριμένων συμπεριφορών και αποφάσεων θεωρώ πως μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια η Γνωσιακή Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση. Με βάση την συγκεκριμένη προσέγγιση υποστηρίζεται ότι οι αξίες – γνωσίες, οι πεποιθήσεις και οι στόχοι κάποιου θα επηρεάσουν το πώς αυτός ερμηνεύει μια κατάσταση και ως εκ τούτου τα συναισθήματα που θα βιώσει. Σύμφωνα με τη Γνωσιακή προσέγγιση, η ύπαρξη δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων σε ένα άτομο, ασκεί μία καταστρεπτική επίδραση στη συμπεριφορά και στα συναισθήματά του με αποτέλεσμα να το καθηλώνουν σε μια κατάσταση αναποφασιστικότητας και αυτοαμφισβήτησης. Μέσω της γνωστικής αναδόμησης, της αλλαγής δηλαδή αυτών των λανθασμένων «γνωστικών σχημάτων» με λειτουργικούς και ορθολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων, το άτομο μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που το ταλαιπωρούν. Επιγραμματικά, η βελτίωση της διαδικασίας λήψης απόφασης, σύμφωνα με αυτή τη θεωρητική προσέγγιση, επιτυγχάνεται μέσω των ακόλουθων βημάτων:

Αναγνώριση του λανθασμένου τρόπου σκέψης

Αντιμετώπισή του μέσω της κατάλληλης μεθόδου, με στόχο την

Αλλαγή και τη μετέπειτα

Δράση

Με βάση λοιπόν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τον διαχωρισμό εσωτερικού-εξωτερικού περιβάλλοντος προκειμένου να αντιληφθείς ποιοί ήταν οι ατομικοί-προσωπικοί-δικοί σου λόγοι που σε οδήγησαν να αποφασίσεις την διακοπή της εργασίας σου. Επίσης, πιστεύω πως η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική σε όποια μελλοντική απόφαση που θα χρειαστεί να πάρεις. Τέλος, αναγνωρίζοντας την αλληλεπίδραση εσωτερικού-εξωτερικού περιβάλλοντος μπορεί ένας άνθρωπος να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα ατομικά του χαρακτηριστικά και αύξηση της αυτογνωσίας του.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Mobbing»: Τι είναι η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας;

Mobbing: Ποιες εκφάνσεις λαμβάνει η ηθική/ ψυχολογική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα