Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να προσέξετε;

Η εμμηνόπαυση είναι φυσικό επακόλουθο στη ζωή μιας γυναίκας κατά τη δεκαετία των 40-50, καθώς τότε συνήθως τελειώνει η έμμηνος ρύση της.

Ωστόσο, αυτή η μετάβαση συνοδεύεται και από ορισμένα συμπτώματα που ενδέχεται να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια. Όπως κατανοούμε, λοιπόν, αποτελεί μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, κατά την οποία χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας.

Τι σχέση έχει όμως η εμμηνόπαυση με το καθημερινό σας διαιτολόγιο;

Τι αλλαγές πραγματοποιούνται;

Το διάστημα αυτό τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό, κάτι που οδηγεί συνήθως σε αύξηση του σωματικού βάρους. 

Παράλληλα, πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξάψεις, αυπνίες και επίδραση στη χοληστερόλη, καθώς ο οργανισμός αργεί να αφομοιώσει τους υδατάνθρακες, κατά τη διαδικασία της πέψης.

Στη μείωση της ισχύος των συμπτωμάτων συμβάλλει η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας.

Τι μπορείτε να καταναλώσετε;

  • Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Κ και D που είναι αναγκαίες για την προστασία των οστών και τη βελτίωση του ύπνου. 
  • Καλά λιπαρά: Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να ωφελήσουν τις γυναίκες που διανύουν τη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, ενώ μειώνουν και τα συμπτώματα τους.
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης: Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θειαμίνη (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βρίσκεται στο φαγητό και επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο. Τρόφιμα που την περιέχουν είναι τα δημητριακή ολικής άλεσης, τα όσπρια και κάποια κρέατα και ψάρια), νιασίνη (οργανικό μόριο το αποτελεί μορφή της βιταμίνης Β3 και είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο) και ριβοφλαβίνη  (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία ανευρίσκεται στην τροφή και ως συμπλήρωμα διατροφής). Παράλληλα, μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
  • Φρούτα και λαχανικά: Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ έρευνα που διεξήχθη απέδειξε πως οι γυναίκες που τα κατανάλωναν μείωσαν κατά 19% τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τι χρειάζεται να αποφεύγετε

  • Τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς προκαλούν συχνές εξάψεις
  • Αλκοόλ και καφεΐνη, αφού προκαλούν συχνές εξάψεις
  • Πικάντικα τρόφιμα, επειδή θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν την οστική πυκνότητα

Tips

Μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας την τακτική εκγύμναση, την ισορροπημένη διατροφή, αλλά και την πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμίνης D και ασβεστίου, πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα το σωματικό σας βάρος, καθώς ενδέχεται να αυξηθεί, την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά και την οστεοπόρωση.

Συμπερασματικά, η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για όλες τις γυναίκες. Για αυτόν τον λόγο, οφείλετε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, ώστε να σας συμβουλεύσει με κατάλληλο τρόπο για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση όσο πιο ομαλά γίνεται.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/menopause-diet#foods-to-avoid

https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/lifestages/menopause.html

https://www.bda.uk.com/resource/menopause-diet.html

https://el.wikipedia.org/wiki/Νιασίνη

https://el.wikipedia.org/wiki/Θειαμίνη

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτές είναι οι 3 γυναίκες που τα βρήκαν σκούρα με την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση και μεταβολισμός: 3 πράγματα που οφείλει να έχει στον νου της μια γυναίκα

3 πράγματα οφείλουν να προσέχουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση όταν θέλουν να κάνουν σεξ

 

Σχετικά άρθρα