Λινά Μενδώνη: Ο βίος και η πολιτική καριέρα της “εξαπατημένης υπουργού”

Η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Απριλίου του 1960, έχει καταγωγή από την Χίο και είναι αρχαιολόγος και πολιτικός. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα.

Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος δύο πτυχίων. Το πρώτο ήταν το 1981 από το Κλασικό Τμήμα και το δεύτερο, ήταν το 1984 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα. Το 1988 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Από το 1987 η κ. Μενδώνη ήταν επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες.

Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη.

Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κύριου Ερευνητή.

Την περίοδο 1995-1999 ήταν επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες».

Ήταν για δέκα χρόνια γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004, και ξανά από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Την 9η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση της ως εξωκοινοβουλευτικής υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Μενδώνη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης υπουργοποιήθηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2021, τα σχόλια, που διατύπωσε σχετικά με τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, οδήγησαν πληθώρα καλλιτεχνών να ζητήσουν την παραίτηση της.

Με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» δεκάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έδωσαν τη δική τους απάντηση στην «εξαπατημένη» υπουργό, Λίνα Μενδώνη που πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη και την ουσιαστική αποποίηση ευθυνών επί του θέματος.

«Δεν μπορεί η υπουργός να λέει έτσι απλά ότι εξαπατήθηκε…» σχολίαζε σκωπτικά στέλεχος της Ν.Δ.., κατηγορώντας ευθέως τη Λίνα Μενδώνη ότι έδωσε στέρεο έδαφος σε πολιτικούς αντιπάλους να αμφισβητήσουν την… «κριτική» της ικανότητα και να κάνουν ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και εύφορο έδαφος και στους ίδιους τους καλλιτέχνες να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την υπουργό Πολιτισμού…

Φωτιές άναψε και η φράση της Λίνας Μενδώνη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας «πολύ επικίνδυνος άνθρωπος»… Κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενο «νομικό» σφάλμα, που ίσως δώσει λαβή στην υπεράσπιση του να μιλήσει δήθεν για… παρέμβαση της υπουργού, ενώ άλλοι σχολίαζαν ότι την ώρα που άνθρωποι δημόσια έκαναν καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη – ηθοποιού, δεν έπρεπε η ίδια να προβάλλει με τόση σθεναρότητα το… τεκμήριο της αθωότητας αλλά να πάρει διακριτές αποστάσεις.

Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι τώρα είναι η «ώρα της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα ζητά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ώστε να παταχθούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα. «Αυτά τα θέματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστούν» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Η παραίτηση Μενδώνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρούν πολλοί ότι θα δώσει το λάθος μήνυμα ότι αυτό γίνεται υπό το βάρος των επικρίσεων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις συγκάλυψης της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, τη στιγμή που… «το πέπλο της σιωπής έχει σπάσει με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της κυβέρνησης». «Τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Στην ΓΑΔΑ κρατείται για τρίτη ημέρα ο Δημήτρης Λιγνάδης

Δημήτρης Λιγνάδης: Η ζωή του, η αφορμή για να ξεκινήσει την σκηνοθεσία και τι δήλωσε για τον εθισμό του στο σεξ

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Λίνα_Μενδώνη

Σχετικά άρθρα