Γαλακτικό οξύ: Το ιδανικό συστατικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες

Στην skincare βιομηχανία κυριαρχούν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους συστατικά που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν σύγχυση και ταραχή στις καταναλώτριες. Ωστόσο, αξίζει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε πως δεν είναι όλες οι επιδερμίδες οι ίδιες, συνεπώς οι ρουτίνες ομορφιάς μας διαφέρουν.

Έτσι, αξίζει να γνωρίσετε ένα συστατικό που θα “αγαπήσουν” ακόμα και οι πιο ευαίσθητες επιδερμίδες και αυτό δεν είναι άλλο από το λεγόμενο γαλακτικό οξύ.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ;

Το δεδομένο συστατικό χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλυντικές συνθέσεις, ενώ βρίσκεται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως στο γάλα και το γιαούρτι. 

Στον κόσμο του skincare το γαλακτικό οξύ “μάχεται” ενάντια στις ρυτίδες, καθώς πρόκειται για μια αντιγηραντική ουσία και συγκαταλέγεται στα AHAs, όπως και το γλυκολικό οξύ.

Πλεονεκτήματα

Το γαλακτικό οξύ πραγματοποιεί μια απολέπιση στο δέρμα, απομακρύνοντας τα παλαιότερα και πιο “θαμπά” κύτταρα της επιδερμίδας και διαλύει τους δεσμούς που τα συγκρατούν. Παράλληλα, επιταχύνει τον κύκλο των διεργασιών και διεγείρει την κυτταρική ανανέωση.

Το αποτέλεσμα των προαναφερθέντων; Απαλή, λαμπερή, νεανική και λεία επιδερμίδα.

Το γαλακτικό οξύ, λοιπόν, είναι πασίγνωστο για δυο κυρίως λόγους: 

  1. Μπορείτε να δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα
  2. Συγκαταλέγεται στα πιο “φιλικά”, για την επιδερμίδα, οξέα που μπορείτε να ανακαλύψετε στην skincare βιομηχανία

Ταυτόχρονα, μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια γήρανσης, αφού διεγείρει την ανανέωση κολλαγόνου και συσφίγγει το δέρμα. Επιπρόσθετα, οι υπερχρωματισμοί, δηλαδή οι κηλίδες που δημιουργούνται είτε από τον ήλιο, είτε λόγω ηλικίας, ξεθωριάζουν και οι λεπτές γραμμές εξομαλύνονται.

Αξίζει να γνωρίζετε πως το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης και σε τοπικές θεραπείες εκζέματος , ψωριάσης και ροδόχρου ακμής. 

Παρόλα αυτά, προτού το εντάξετε στην ρουτίνα σας επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Προσοχή: Το γαλακτικό οξύ δεν μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις βαθύτερες γραμμές, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να διεισδύει σε αυτές.

Παρενέργειες

  • Φωτοευαισθησία: Η χρήση γαλακτικού οξέος ενδέχεται να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό συμβαίνει, επειδή στην θέση των παλιών κυττάρων δημιουργούνται νέα που είναι πιο “ευάλωτα” στις ακτίνες UV. 
  • Δερματική ευθρότητα: Εκτός από την φωτοευαισθησία, μπορεί να δημιουργηθούν κι άλλα δερματικά προβλήματα, όπως αίσθημα καψίματος, ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και κνησμός. 

Ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν;

Τα προϊόντα που περιέχουν γαλακτικό οξύ ποικίλλουν, καθώς διαφέρουν οι περιεκτικότητες τους (πχ 5% ή ακόμα και 30%). Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως χρειάζεται να προτιμήσετε το προϊόν εκείνο που έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα, επειδή ενδέχεται να ερεθίσει το δέρμα σας. 

Ακόμη, αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ γαλακτικό οξύ τότε προτιμήστε για αρχή ένα καλλυντικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό, ώστε να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας στο συγκεκριμένο συστατικό και να του δώσετε λίγο χρόνο για να το συνηθίσει. 

Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα προϊόν με υψηλότερη περιεκτικότητα, μετά την πρώτη δοκιμή, κάντε το σταδιακά.

Ποια προϊόντα περιέχουν το γαλακτικό οξύ;

  • Καθαριστικά προσώπου
  • Μάσκες ομορφιάς
  • Προϊόντα για peeling
  • Κρέμες, lotions και serums

Επομένως, το γαλακτικό οξύ αποτελεί το συστατικό, στο οποίο “ορκίζονται” ακόμα και οι πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του στην ρουτίνα ομορφιάς σας, χρειάζεται να γίνει σταδιακά, ώστε να μην προκληθούν ερεθισμοί και δερματικά προβλήματα.

Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια συμβουλευθείτε τον Δερματολόγο σας.

Πηγές:

https://www.verywellhealth.com/lactic-acid-skin-care-4178819

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/lactic-acid-peel

Article Image cover fromhttps://boro.gr/302281/5-trofes-symachos-tis-neotitas/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ακολούθησε τις 5 συμβουλές ομορφιάς για σίγουρο αντιγηραντικό αποτέλεσμα

 

Σχετικά άρθρα