Gabrielle Chanel : Το iconic style της μέσα από vintage φωτογραφίες

Γεννήθηκε το 1883 στο Saumur της Γαλλίας, μια μικρή πόλη περίπου 300 μίλια έξω από το Παρίσι. Και μπορεί τότε να μην το ήξεραν ακόμη αλλά η Gabrielle Bonheur Chanel θα άλλαζε τον κόσμο της μόδας για πάντα. Απάλλαξε το γυναικείο πληθυσμό από τους κορσέδες και τα ασφυκτικά ενδύματα και εισήγαγε στην υψηλή κοινωνία μια μόδα διακριτικά χαλαρή και απαράμιλλα κομψή. Με το ανατρεπτικό της πνεύμα έγινε μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα.

Ξεκίνησε στα 20 της ως μαθητευόμενη σε ράφτη, το 1909  άνοιξε το πρώτο της μαγαζί µε καπέλα. Σύντομα τα απλά καπέλα της –σε αντίθεση µε αυτά της εποχής που ήταν ογκώδη, µε φτερά και στολίδια– έγιναν δημοφιλή. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, οι φιλοδοξίες της που ήταν σαφώς μεγαλύτερες και η αγάπη της για τα ανδρικά ενδύματα, αφού και η ίδια συνήθιζε να ντύνεται µε ανδρικά ρούχα –τα έπαιρνε από τις ντουλάπες των εραστών της και τα προσάρμοζε πάνω της. Την οδήγησαν στο σχεδιασμό χαλαρών ενδυμάτων ιδανικά για την σπορ καθημερινότητα, ενώ επηρεασμένη από το γιότινγκ, έφτιαχνε ναυτικά μπουφάν, μαγιό, µπερέδες, ναυτικά παντελόνια και μπλούζες.

Η απελευθέρωση της γυναίκας  είναι συνώνυμο με το όνομα της αποπνέοντας δύναμη και θηλυκότητα. Στοιχεία που την έκαναν διάσημη και σύντομα πολλές έσπευσαν να υιοθετήσουν το απαράμιλλο στυλ, το κούρεμά, το χτένισμα, ακόμη και το σκοτεινό της μαύρισμα, που απέκτησε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη γαλλική Ριβιέρα στη δεκαετία του 1920. Στην Coco Chanel, οφείλουμε τη χρήση του ζέρσεϊ σε ready-to-wear κομμάτια, το Garçon Style και την αναβαθμισμένη παρουσία του παντελονιού στις γυναικείες εμφανίσεις, το γυναικείο κοστούμι, τα bijoux, την iconic Chanel 2.55 bag, τις δίχρωμες γόβες και φυσικά το μικροσκοπικό μαύρο φόρεμα.

Εφυγε 10 Ιανουαρίου το 1971, αλλά άφησε για πάντα μια αυτοκρατορία κομψότητας και πολυτελούς απλότητας, που ανέτρεψε τα κοινωνικά πρότυπα και άλλαξε ριζικά την γυναικεία μόδα. Το περιοδικό ΤΙΜΕ την έχει κατατάξει μέσα στους εκατό ανθρώπους που άσκησαν την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο τον 20ο αιώνα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

60 χρόνια μετά και εξακολουθούν να είναι τα πιο πολυπόθητα παπούτσια

 

Σχετικά άρθρα