Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα – (Baba Ghanoush). Το απόλυτο dip

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 χούφτα φύλλα κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • Λίγες πρέζες καπνιστή πάπρικα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μαύρη ελιά για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
  • Αλάτι

Παρασκευή

Βήμα 1 Τοποθετήστε τις μελιτζάνες στο μάτι ή και στον φούρνο, αλλά η φλόγα δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνεχίστε να περιστρέφετε τις μελιτζάνες μέχρι να δείτε τα δέρματά τους φουσκωμένα.

Βήμα 2 Γεμίστε κατά το ήμισυ ένα μεγάλο μπολ ή δοχείο με κρύο νερό βρύσης. Προσθέστε τις ζεστές μελιτζάνες για να κρυώσουν στο νερό και αφήστε για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Ενώ είναι ακόμα στο νερό, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ξεφλουδίστε τα δέρματα από τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα στελέχη και τοποθετήστε τις σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε τις στη μέση. Τέλος, τοποθετήστε τις σε κόσκινο για να στραγγίξετε τα υγρά. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Τα υγρά δεν θα τα χρειαστούμε, οπότε τα πετάτε.

Βήμα 3 Χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ακόμα και ένα πιρούνι προσθέστε τη μελιτζάνα στο δοχείο μαζί με το σκόρδο, το πιπέρι Cayenne, το ταχίνι, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Χτυπάτε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 4 Μεταφέρετε τα περιεχόμενα σε ένα πιάτο και δημιουργήστε ένα σπιράλ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιολάδου στην εσοχή. Προσθέστε μερικά κουνήματα πάπρικας και λίγο χοντρό κολίανδρο . Γαρνίρουμε με μαύρη ελιά.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ:

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μελιτζανοσαλάτα με πάπρικα

Πικάντικη μελιτζανοσαλάτα

 

Σχετικά άρθρα