Κορωνοϊός: Τρόποι για να καταπολεμήσετε την μοναξιά

Η πανδημία του covid-19, βάσει επιστημονικών ερευνών έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών της μοναχικότητας που αισθάνονται οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη.

Η ειρωνεία είναι πως παρόλο που βρισκόμαστε προσκολλημένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνουμε συνεχείς βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους μας ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, νιώθουμε πιο απομονωμένοι και μοναχικοί από ποτέ άλλοτε.

Εσείς γνωρίζετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά δραστικά;

 

  • Αποδοχή: Δεν χρειάζεται να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας. Αποδεχθείτε τα συναισθήματα σας, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση, την οποία βιώνετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αισθανθείτε καλύτερα ψυχολογικά και ίσως να ενεργοποιηθείτε περισσότερο στην καθημερινότητα σας.

 

  • Σκεφτείτε πως δεν είστε μόνοι: Σίγουρα η πανδημία έχει αλλάξει άρδην τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αναγκαστική απομόνωση, στην οποία έχουμε τεθεί, σίγουρα μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, όμως ας μην ξεχνάμε πως είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και θα το ξεπεράσουμε ομαδικά.

 

  • Εκγύμναση: Κι όμως αποδεδειγμένα η γυμναστική μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς. Βγείτε έξω, περπατήστε, τρέξτε, πάρτε το ποδήλατο σας και κάντε μια βόλτα, τοποθετείστε το yoga mat σας σε ένα όμορφο σημείο της γειτονιάς σας και απολαύστε τα οφέλη της άσκησης στο έπακρο. 

 

  • Ρουτίνα: Ασφαλώς η κατάσταση, την οποία βιώνουμε παγκοσμίως είναι πρωτόγνωρη και αρκετά ιδιαίτερη. Παρόλο που βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σπίτι μπορούμε να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μια καθημερινή ρουτίνα, την οποία ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται. Έτσι, θα μπορέσουμε να αισθανθούμε πως δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά και πως η καθημερινή μας ζωή είναι όσο πιο “φυσιολογική” γίνεται.

 

  • Αναζητήστε βοήθεια: Εάν θεωρείτε πως δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα έντονα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, τότε μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια. Συναντηθείτε με κάποιον οικείο σας, αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, συνομιλήστε μαζί του και “ανοίξτε” του την καρδιά σας. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε απευθυνθείτε σε έναν Ψυχολόγο, χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.

 

  • Διαδικτυακή ενεργοποίηση: Αν δεν έχει τύχει να ασχοληθείτε ως τώρα με την τεχνολογία και τα επιτεύγματα της, τότε σίγουρα μπορείτε να αδράξετε αυτή την ευκαιρία τώρα. Συνομιλήστε με άτομα online, μοιραστείτε τις σκέψεις σας και επικοινωνήστε με κάθε δυνατό τρόπο με αυτούς που αγαπάτε και σας δίνουν δύναμη.

 

Κλείνοντας, η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ζούμε σίγουρα απαιτεί ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Η μοναξιά σίγουρα βρίσκεται εντός του “προγράμματος”, όμως δεν χρειάζεται να απελπίζεστε σε καμία απολύτως περίπτωση. Σίγουρα θα αποκομίσουμε πολύτιμα μαθήματα και από τις δυσκολίες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Πηγές:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/click-here-happiness/201902/feeling-lonely-discover-18-ways-overcome-loneliness

https://anzmh.asn.au/mental-health/how-to-overcome-loneliness/

https://www.verywellmind.com/how-to-cope-with-loneliness-during-coronavirus-4799661

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μοναξιά στα χρόνια του κορωνοϊού

Η επιδημία της μοναξιάς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Πως γίνεται να είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, αλλά να νιώθουμε και πιο μόνοι από ποτέ;

4 τρόποι να ξεφύγεις από την μοναξιά τώρα με τα νέα μέτρα του κορωνοϊού

 

Σχετικά άρθρα