Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Ποιο είναι το αντίκτυπο του κορονοϊού στις γυναίκες; (Ενδοοικογενειακή βία, φτώχεια, ανισότητα)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στην προσπάθεια και στον αγώνα των γυναικών να ανταπεξέλθουν στη κρίση του COVID-19.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του του κορονοϊού, είναι περισσότερες σε σχέση με του άνδρες, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Ακόμα πολλά είναι και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λόγω των αλλεπάλληλων lockdown, καθώς και η απώλεια εργασίας, λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Έτσι σήμερα το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, με μια ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες αποτελούν το 76% των 49 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό.

Η μεγαλύτερη ανισορροπία βρίσκεται στην ΕΕ, όπου στη Λετονία οι γυναίκες αποτελούν το 88% των εργαζομένων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 53% στη Μάλτα.

Ισότητα των φύλων vs φτώχεια

Λόγω της τεράστιας ζημιάς που έχει επιφέρει η πανδημία, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προβλέπεται να επέλθει τεράστια ανισορροπία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τα ποσοστά ισότητας των φύλων, πράγμα που θα οδηγήσει σε 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως, κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς της πανδημίας, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων.

Ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%. Στην Κύπρο δε ο μέσος όρος ανέρχεται στο 56,9%.

Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών

Κάθε εβδομάδα, περίπου 50 γυναίκες στην ΕΕ, χάνουν την ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα αλλεπάλληλα lockdown, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που δυσχαιρένει την κατάσταση, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου λόγω του περιορισμού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει την αύξηση της διαδικτυακή βίας των γυναικών, καθώς και την παρενόχληση κοριτσιών.

Πηγές

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/priorities/pagkosmia-imera-tis-gunaikas-2021/20210225STO98702/katanoontas-ton-antiktupo-tou-covid-19-stis-gunaikes-grafimata

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

25/11 Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

Σχετικά άρθρα