Ολιβιέ Ντασό: Ο τραγικός θάνατος με το ελικόπτερο, τα δισεκατομμύρια και η σύνδεση με την οικογένεια Αλλατίνη

Ο Ολιβιέ Ντασό, ή αλλιώς Ολιβιέ Μπλοχ, γεννήθηκε στην Μπουλόν Μπιγιανκούρ, ένα μεγαλοαστικό προάστιο στα δυτικά του Παρισιού το 1951.

Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων από το 2002, ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με περιουσία που ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πατέρας του (Σερζ Μπλοχ), ήταν κληρονόμος, στέλεχος επιχειρήσεων και πολιτικός. Υπήρξε διευθυντής του Dassault Group και συντηρητικός πολιτικός. Εργάστηκε επίσης για την SES.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του πατέρα του εκτιμήθηκε πως ήταν περίπου 15 δισ. δολάρια το 2016

Την ίδια εποχή που ο Ολιβιέ γεννιόταν, ο Σερζ Μπλοχ, αποφοιτούσε από την ISAE-SUPAERO, μια από τις κορυφαίες σχολές μηχανολογίας στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Η σύνδεση με την Ελλάδα

Ο Σερζ, όπως και ο Ολιβιέ, έχουν Ελληνικές ρίζες, αφού είναι απόγονοι της εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη.

Πιο συγκεκριμένα, της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928.

Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο, στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Για 100 συναπτά έτη, υπήρξαν από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της πόλης, αφού εκτός από τους μύλους με τα αλεύρια και τα δημητριακά, είχαν και κεραμοποιεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ζυθοποιίες, καπνεμπόριο και ορυχεία.

Δυστυχώς όμως, λόγω της οθωμανικής κυβέρνησης που επικρατούσε και της Ιταλικής τους καταγωγής, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να χάσουν την περιουσία τους.

Τόσο η βίλα Αλλατίνη, όσο και τα υπόλοιπα χτίσματα της εποχής, όπως οι τράπεζες, τα κεραμοποιεία και τα χρηματιστήρια, μένουν αγέρωχα ακόμα και σήμερα, αφού άλλα αποτελούν μουσεία, ενώ άλλα στεγάζουν την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, θυμίζοντας σαν άλλοτε την ισχυρή παρουσία της οικογένειας Αλλατίνη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στη δεκαετία του 1980, η οικογένεια Ντασό είχε ήδη γίνει ξακουστή σε όλη την Ευρώπη, λόγω της αεροναυπηγικής εταιρείας.

Λίγα πράγματα για τον Ολιβιέ

Τότε ο μόλις απόφοιτος της σχολής αεροπόρων Ecole de l’Air και με αγάπη για τη σύνθεση κινηματογραφικών soundtracks, Ολιβιέ επιχειρούσε να καταπιαστέι με το τμήμα επικοινωνίας της Dassault Aviation, όμως η οικογένεια του ήθελε να τον εμπλέξει με την πολιτική. Πράγμα που έγινε, αφού το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά στην γαλλική εθνοσυνέλευση με το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο τραγικός θάνατος με το ελικόπτερο

Στις 7/6 Ο 69χρονος Ντασό βρέθηκε νεκρός μαζί με τον πιλότο του ελικοπτέρου, ύστερα από συντριβή. Ο λόγος, φαίνεται να είναι το χτύπημα του έλικα στα κλαδιά ενός δέντρου, λίγα δευτερόπλεπτα μετά την απογείωση.

Σύμφωνα με πηγές, φαίνεται πως ο Ολιβιέ, γύρναγε από το εξοχικό του, όπου διέμενε το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έγραψε στο Twitter, δίνοντας φόρο τιμής στον βουλευτή του κόμματος «LR»

«Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένεια του και στους οικείους του».

H οικογένεια του Ντασό

Ο Ολιβιέ Ντασό, παντρεύτηκε τη Natacha Nikolajevic το 2009.Το ζευγάρι έχει έναν εννιάχρονο γιο, με το όνομα Τόμας. Ενώ έχει επίσης μια κόρη που ονομάζεται Χελένα και έναν γιο που ονομάζεται Ρέμι με την πρώην σύζυγο του, Carole Tranchant.

Η Carole Tranchant παντρεύτηκε τον Ολιβιέ το 1989, αλλά χώρισε χρόνια αργότερα.

Σχετικά άρθρα