Πρόληψη και καταπολέμηση κρυολογήματος: Τα tips που πρέπει να ακολουθήσετε

Σαφέστατα ο covid-19 μας έχει κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς, όσον αφορά την υγιεινή μας. Ωστόσο, δεν παύει να εγκυμονεί και ο κίνδυνος των υπόλοιπων ιώσεων, αλλά και του κοινού κρυολογήματος.

Εσείς γνωρίζετε πώς μπορείτε να το προλάβετε και να το καταπολεμήσετε με απλούς, αποτελεσματικούς τρόπους;

Πώς προκαλείται και μεταδίδεται το κρυολόγημα;

Όταν αναφερόμαστε στο κοινό κρυολόγημα, εννοούμε ορισμένα συμπτώματα που προκαλούνται από ιούς. Μεταδίδεται συχνότερα από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω των χεριών (πχ χειραψία), το βήχα ή το φτέρνισμα ή ακόμα και από την επαφή με μια επιφάνεια που έχει τα σταγονίδια ενός ασθενή.

 Πώς μπορείτε να προλάβετε το κοινό κρυολόγημα;

  • Αποφύγετε τις στενές επαφές. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες το κρυολόγημα είναι πολύ συχνό. Για αυτό προσπαθήστε να κρατάτε αποστάσεις και να μην έρχεστε σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, παρά μόνο με εκείνους του στενού περιβάλλοντος σας.
  • Μείνετε στο σπίτι εάν εμφανίσετε συμπτώματα. Δεν υπάρχει λόγος να μετακινείστε και να πηγαίνετε στις υποχρεώσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο και θα επιδεινώσετε την κατάσταση σας και θα μεταδώσετε το κρυολόγημα σας στους συνανθρώπους σας.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο μόλις βήξετε και έπειτα πετάξτε το στον κάδο απορριμμάτων. Έπειτα απολυμάνετε τα χέρια σας. Παράλληλα, σε μέρη με συνωστισμό προτιμήστε να φορέστε τη μάσκα σας.
  • Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ σχολαστικά τα χέρια σας.
  • Όταν βρίσκεστε στη δουλειά αποφύγετε τους συναδέλφους που εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ αν δεν αισθάνεστε καλά επιστρέψτε στο σπίτι. Επίσης, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε προϊόντα απολύμανσης και υγιεινής, τα οποία μπορείτε να δώσετε και στα παιδιά σας, ώστε να τα χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται και στο σχολείο.
  • Προσπαθήστε να μην καπνίζετε και ακολουθήστε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές συνήθειες, ώστε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας.
  • Πλύνετε τα παιχνίδια των παιδιών σας και απολυμάνετε συχνά τις επιφάνειες του σπιτιού.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε επαρκώς και να τρέφεστε σωστά. Παράλληλα, προτιμήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια και οι πιπεριές.
  • Μην μοιράζεστε τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα;

  • Προβείτε σε κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη C, ώστε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Χαλαρώστε και ξεκουραστείτε. Ακούστε το σώμα σας και μην φέρνετε τον εαυτό σας στα όρια του, ιδιαίτερα αυτή την ευάλωτη περίοδο για εσάς.
  • Καταναλώστε πολλά υγρά και παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας.
  • Διαλογιστείτε, κοιμηθείτε επαρκώς και μην αγχώνεστε. Η ψυχολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
  • Αλατόνερο για τον πονεμένο λαιμό και φαρμακευτικές παστίλιες.
  • Μην ξεχνάτε πως πρέπει να καταναλώνετε, εκτός του νερού και ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι.
  • Προβείτε σε κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την τόνωση του ανοσοποιητικού, όπως φράουλες, λεμόνια, πιπεριές, mango, μπρόκολο, αλλά και βότανα για την ταχεία ανάρρωση σας.
  • Astragalus: Επρόκειτο για ένα φυτό που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κινεζική ιατρική. Η ρίζα του εμπεριέχεται σε υγρά εκχυλίσματα, σκόνες, κάψουλες και τσάγια. Είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, καθώς ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει την καρδιακή και νεφρική λειτουργία. Επίσης, δύναται να καταπραΰνει ενδεχόμενες παρενέργειες των χημειοθεραπειών, ενώ συμβάλλει και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, προτού το λάβετε επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Συνεπώς, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. 

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πηγές:

https://www.onhealth.com/content/1/prevent_catching_cold_flu

https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm

https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold-flu-secrets#11.-Keep-it-personal-

https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-a-cold-fast#otc-medications

https://www.healthline.com/nutrition/astragalus#bottom-line

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φρούτα και Λαχανικά: Μάθε τα πάντα για το Μυστικό της Μακροζωίας

Σχετικά άρθρα