Κολπικές εκκρίσεις και λοιμώξεις, μύθοι και απαντήσεις γιατρών

Ο κόλπος είναι έτσι σχεδιασμένος από την φύση του για να να διατηρείται καθαρός με τη βοήθεια των φυσικών εκκρίσεων που παράγει ο κόλπος και δεν χρειάζεστε κολπικά ντους ή κολπικά μαντηλάκια για να καθαριστεί.

“Η φροντίδα της καθημερινής σας υγειηνής, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον κόλπο σας σε καλή κατάσταση”, λέει η Δρ Suzy Elneil, σύμβουλος ουρογυναικολογίας στο University College Hospital του Λονδίνου και εκπρόσωπος για την ευημερία των γυναικών.

«Γενικά, η καλή κολπική υγεία διατηρείται διασφαλίζοντας ότι είστε σε καλή γενική υγεία», εξηγεί.

Αυτό περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή και άσκηση. “Η φυσιολογική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του κόλπου, καθώς το περπάτημα και το τρέξιμο βοηθούν το πυελικό δάπεδο να τονώσει και να διασφαλίσει καλή γενική υγεία.”

Πως διακρίνω την λοίμωξη στις κολπικές εκκρίσεις;

Εκτός από την περίοδο είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να παράγει λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο.

“Η κολπική έκκριση δεν είναι πάντα κακό σημάδι”, λέει η Δρ Suzy Elneil.

“Υπάρχει ένας μύθος ότι η άφθονη διαυγής ή λευκή απόρριψη σχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι αλλαγές στην ποσότητα της έκκρισης μπορεί να είναι 100% ορμονικές. Με άλλα λόγια, να συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση».

Η υφή και η ποσότητα των κολπικών εκκρίσεως διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από περίοδο σε περίοδο. Οι εκκρίσεις συνήθως είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, χωρίς οσμή και χρώμα.

Συνήθως προκαλούν αίσθημα υγρασίας χωρίς φαγούρα.

Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω είναι διαφορετικά, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, για πιθανή λοίμωξη.

Πλύσιμο του κόλπου

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια, τα τζελ και τα αντισηπτικά, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων και τα επίπεδα του pH στον κόλπο και να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε μαλακά, ελαφρώς αρωματισμένα σαπούνια για να πλένετε απαλά την περιοχή γύρω από τον κόλπο (αιδοίο) κάθε μέρα.

Ο κόλπος θα αυτοκαθαριστεί και μόνος του με φυσικές κολπικές εκκρίσεις.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το πλύσιμο περισσότερες από μία φορές την ημέρα είναι χρήσιμο», λέει ο Δρ Elneil, η οποία επισημαίνει ότι η πλύση της περινεϊκής περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού είναι επίσης σημαντική, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

«Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές», λέει ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. «Κάποιες μπορεί να πλένονται με αρωματικό σαπούνι και να μην παρατηρούν προβλήματα. Αν όμως μια γυναίκα έχει ερεθισμό ή άλλα συμπτώματα στο αιδοίο, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί μη αλλεργιογόνα, μαλακά σαπούνια για να δει αν αυτό βοηθάει».

Ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, λέει: «Ο κόλπος περιέχει περισσότερα βακτήρια από οπουδήποτε άλλο μέρος στο σώμα μας μετά το έντερο, αλλά τα βακτήρια είναι εκεί για κάποιο λόγο».

Εάν διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων, μπορεί να δημιουργηθεί λοίμωξη και φλεγμονή.

Κολπικά ντους

Όπως είπαμε και πριν η ισορροπία των βακτηρίων, μπορεί να δημιουργήσει λοίμωξη και φλεγμονή στον κόλπο, άρα η χρήση κολπικού ντους δεν συνιστάται.

“Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιεσδήποτε περιστάσεις, όπου ένα κολπικό ντους είναι χρήσιμο, γιατί το μόνο που κάνει είναι να ξεπλύνει ό,τι υπάρχει στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένων όλων των υγιών βακτηρίων”, εξηγεί ο καθηγητής Lamont.

Πολλοί πιστεύουν ότι το κολπικό ντους προστατεύει από Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ή από κολπικές λοιμώξεις, αντιθέτως μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης τους.

Αρωματικά μαντηλάκια και κολπικά αποσμητικά

“Αν η φύση είχε σκοπό να μυρίζει ο κόλπος σαν τριαντάφυλλο ή σαν λεβάντα, θα είχε προνοήσει από πριν ”, λέει ο καθηγητής Lamont.

Το πλύσιμο με νερό και ένα απλό σαπούνι είναι το μόνο που χρειάζεστεγια να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή. Το άρωμα του κόλπου είναι φυσιολογικό.

«Η κολπική οσμή μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της περιόδου και δεν πρέπει πάντα να θεωρείται ότι είναι σημάδι λοίμωξης ή ασθένειας», λέει η δρ. Elneil.

Εάν παρ΄όλα αυτά αυτά ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Η πιο κοινή αιτία λοίμωξης βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Πηγές:

https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα