5 Βιταμίνες και συμπληρώματα που θα μειώσουν την κολπική ξηρότητα και θα αυξήσουν την λίπανση της περιοχής

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ωστόσο, την συναντάμε συχνότερα στην εμμηνόπαυση, λόγω των μειωμένων οιστρογόνων.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στον κόλπο είναι:

  • Το άγχος
  • H μειωμένη ροή του αίματος
  • H αφυδάτωση

Έρευνες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες, βοηθούν στην πρόληψη της ξηρότητας του κόλπου, καθώς και στην αύξηση της λίπανσης της περιοχής.

Ακολουθούν 6 βιταμίνες και συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της λίπανσης και στη πρόληψη της ξηρότητας.

Βιταμίνη D

Μέσω μιας ανασκόπησης έξι μελετών, ερευνητές από όλο τον κόσμο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D από το στόμα όσο και τα υπόθετα θα μπορούσαν να μειώσουν την ξηρότητα και να βελτιώσουν την λίπανση του κόλπου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Μια άλλη μελέτη σε 44 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή λήψη βιταμίνης D σε μορφή υποθέτου για 8 εβδομάδες, μείωσε τη ξηρότητα του κόλπου, σε αντίθεση με την άλλη ομάδα που δεν έκανε λήψη υποθέτου.

Ακόμα μια μελέτη έρχεται να υποστιρήξει τη δύναμη της βίταμινης D, αφού σε 200 ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκε, ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συσχετίζονται με την αύξηση της κολπικής υγρασίας.

Βιταμίνη E

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε 52 γυναίκες, φάνηκε πως η καθημερινή χρήση υποθέτου βιταμίνης E για 12 εβδομάδες, βελτιώνει τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την αραίωση και την ξηρότητα των κολπικών τοιχωμάτων.

Επιπρόσθετα, σε παρόμοια μελέτη, βρέθηκε πως η λήψη υποθέτων βταμίνης Ε, μαζί με άλλα συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη D, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο.

Υαλουρονικό οξύ

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, βρέθηκε πως η καθημερινή λήψη 5 mg άλατος νατρίου υαλουρονικού οξέος για 8 εβδομάδες βελτίωσε τα συμπτώματα κολπικής ατροφίας, σε 42 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ακόμα, μια άλλη 2μηνη έρευνα σε 28 νέες γυναίκες έδειξε, ότι ένα συμπλήρωμα που περιέχει συνδυασμό υαλουρονικού οξέος και άλλων συστατικών όπως η θειική γλυκοζαμίνη, το άλφα-λιποϊκό οξύ και οι βιταμίνες Α, C και Ε βελτίωσαν την κολπική ξηρότητα.

Όσον αφορά το σήμερα, τα τζελ και τα υπόθετα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ έχει φανεί πως αυξάνουν την κολπική λίπανση, τόσο μόνα τους, όσο και σε συνδυασμό με συμπληρώματα βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε.

Έλαιο της λευκαγκαθιάς (ιπποφαές)

Το έλαιο της λευκαγκαθιάς ή αλλιώς του ιπποφαές, είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που προέρχεται από τα φύλλα, τους σπόρους και τα μούρα του φυτού της θαλάσσιας λευκαγκαθιάς. Είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολικό οξύ, το οποίο μπορεί να ενισχύσει το φράγμα του δέρματος και να προστατεύσει από την αφυδάτωση.

Σε μια μελέτη σε 116 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κολπική ξηρότητα, η κατανάλωση 3 γραμμαρίων ελαίου λευκαγκαθιάς για 3 μήνες συνδέθηκε με σημαντικές βελτιώσεις στην ακεραιότητα του κολπικού ιστού.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν θαλάσσιο ιπποφαές έδειξαν επίσης βελτιώσεις στην ελαστικότητα και την υγρασία του κόλπου από εκείνες που χρησιμοποίησαν Placebo.

Το έλαιο θαλάσσιου ιπποφαές παίζει επίσης βασικό ρόλο σε άλλες πτυχές της υγείας του δέρματος, όπως στην ενίσχυση της επούλωσης των πληγών, στην αναγέννηση των ιστών και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25104582/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952708/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387645/

https://www.ijrcog.org/index.php/ijrcog/article/view/5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5114791/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559297/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26788875/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30729333/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20135132/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33293236/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Υπάρχει θεραπεία για την κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση;

Βιταμίνη D: Ποια τα οφέλη της στον κορωνοϊό και ποια η ημερήσια πρόσληψη;

Βιταμίνη Ε: Ποια τα οφέλη της, σε ποιες τροφές την συναντάμε και τι προκαλεί η υπερβολική δόση

Υαλουρονικό οξύ: Το θαυματουργό συστατικό που πρέπει να εντάξετε στην skincare ρουτίνα σας

Σχετικά άρθρα