Καθαρά Δευτέρα: Τα οφέλη και η θερμιδική αξία των παραδοσιακών εδεσμάτων

Η σημερινή ημέρα επιτάσσει την κατανάλωση πολύ συγκεκριμένων παραδοσιακών εδεσμάτων, τα οποία οφείλουμε να τιμήσουμε. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναλύσουμε την διατροφική, αλλά και θερμιδική τους αξία.

Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη των γευμάτων που θα καταναλώσετε την Καθαρά Δευτέρα;

Χταπόδι

Καθαρά Δευτέρα χωρίς να λάβει κυρίαρχη θέση το χταπόδι στο μεσημεριανό τραπέζι δεν γίνεται. Αξίζει να γνωρίζετε, λοιπόν, πως το δεδομένο πεντανόστιμο έδεσμα είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς μια μερίδα περιέχει μόλις 93, διαθέτοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (17 γραμμάρια). Παράλληλα, η κατανάλωση του συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς. 

Καλαμάρι

Το καλαμάρι είναι, ίσως, το πιο γνωστό θαλασσινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, όμως, από την λαχταριστή γεύση του είναι χαμηλό θερμιδικά (104 θερμίδες ανά μερίδα), ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (18 γραμμάρια) και πολύ χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες (2 και 3 γραμμάρια αντιστοίχως). Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και η καταπράυνση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ταραμοσαλάτα

Ο διασημότερος μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Αξίζει να γνωρίζετε, πως μια μόνο κουταλιά περιέχει 8,1 γραμμάρια λιπαρών και μόλις 1,29 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ θερμιδικά αντιστοιχεί σε 80 θερμίδες. Επομένως, κατανοούμε πως χρειάζεται να τον καταναλώσουμε με μέτρο και να μην προβούμε σε υπερβολές. 

Σπανακόπιτα

Το συγκεκριμένο είδος πίτας είναι το αγαπημένο των Ελλήνων και όχι άδικα. Ειδικότερα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μια μερίδα αντιστοιχεί θερμιδικά σε 120-200 θερμίδες (εξαρτάται από τα υλικά που εμπεριέχονται), ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (20 γραμμάρια περίπου) και πολύ μικρή σε πρωτεΐνες (4 γραμμάρια). Ωστόσο, τα οφέλη στην υγεία μας είναι πολύ σημαντικά, αφού συμβάλλει στην καταπολέμηση του διαβήτη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία των οστών. 

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι το κλασσικό, πολυαγαπημένο ψωμάκι της Καθαράς Δευτέρας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε πολλά στοιχεία για αυτό, όμως αξίζει να γνωρίζετε πως μια μερίδα έχει σχετικά χαμηλή θερμιδική αξία, αντιστοιχώντας σε 80 θερμίδες. Συνεπώς, μπορείτε να συνοδεύσετε άφοβα το γεύμα σας με ένα κομμάτι από αυτήν. 

Χαλβάς

Ποιο είναι το γλυκό της ημέρας, αλλά και της νηστείας γενικότερα; Ο πεντανόστιμος και πολύ θρεπτικός χαλβάς. Μια μερίδα των 100 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε 530 θερμίδες, έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (56 γραμμάρια) , μέτρια σε λιπαρά (28 γραμμάρια) και χαμηλή σε πρωτείνες (13 γραμμάρια). Ωστόσο, εάν αναφερόμαστε στον ταχινένιο χαλβά τα οφέλη του είναι εκπληκτικά. Συγκεκριμένα, το κύριο συστατικό του, δηλαδή το ταχίνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και προστατεύει την λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών.

Συμπερασματικά, το menu της σημερινής ημέρας είναι πολύ συγκεκριμένο. Μην ξεχνάτε να τρώτε πάντοτε ευσυνείδητα, με μέτρο, ισορροπία και χωρίς να προβείτε σε υπερβολές.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Νηστίσιμος κορμός σοκολάτας με χαλβά (ΒΙΝΤΕΟ)

https://boro.gr/218693/makaronada-me-thalassina-2/

https://boro.gr/303889/ligkoyini-me-garides-tsili-skordo-kai-spanaki/

Πηγές:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-octopus#1

https://www.webmd.com/diet/squid-good-for-you#1

https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/taramosalata

https://www.zorbas.com.cy/en/blog/item/spinach-pie-7-properties-you-are-probably-unaware-of

https://www.myfitnesspal.com/food/calories/lagana-594764155

https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/halva,118639/

https://www.sparkpeople.com/calories-in.asp?food=spinach+pie

https://www.healthline.com/nutrition/tahini-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

 

Σχετικά άρθρα