Νέα έρευνα έδειξε πως η γύρη την άνοιξη αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από κορωνοϊό κατά 44%

Μια νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει όσα ξέραμε για τον κορωνοϊό, αφού όπως φαίνεται η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, ελαττώνει τις φυσικές άμυνες των αεραγωγών στις ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή η γύρη προσκολλάται στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού, απελευθερώνοντας ουσίες που μειώνουν τη δράση της ιντερφερόνης.

Η ιντερφερόνη είναι μία ομάδα πρωτεΐνών που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό όταν έχει εισβάλλει στον οργανισμό ένας παθογόνος μικροοργανισμός.

“Όταν όμως η γύρη αποδυναμώνει τη δράση της ιντερφερόνης, ο κορωνοϊός βρίσκει ευκαιρία να  πολλαπλασιαστεί ελεύθερα”, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. STefanie Gilles, του ερευνητικού πεδίου Περιβαλλοντικής Ανοσολογίας στο UNIKAT.

Τη νέα αυτή μελέτη, ερεύνησαν Γερμανοί επιστήμονες, με επικεφαλή έναν Έλληνα αεροβιολόγο. Ο λόγος που ξεκίνησε αυτή η μελέτη, ήταν για να βρουν εάν ο κορωνοϊός επηρεάζεται από τη γύρη, λόγω του ότι η η γύρη μας κάνει πιο ευαίσθητους στις αερογενείς λοιμώξεις.

Η μελέτη αυτή διεξήχθει σε 31 χώρες του κόσμου και πιο συγκεκριμένα σε 130 πόλεις.

Η μελέτη όμως δεν έμεινε εκεί, αφού βρέθηκε πως τα ποσοστά υγρασίας, καθώς και η θερμοκρασία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η υγρασία σε συνδυασμό με την γύρη στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων κατά 44%.

Στον αντίποδα, το lockdown κατα την περίοδο της άνοιξης, μπορεί να μειώσει τα κρούσματα κατά 50%.

«Δεν έχει τόσο σημασία η αυστηρότητα του lockdown, αλλά πόσο νωρίς την άνοιξη θα εφαρμοστεί το lockdown», δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αθανάσιος Δαμιάλης.

Ακόμα δήλωσε πως σε κάθε αύξηση των επιπέδων της γύρης κατά 100 κόκκους ανά κυβικό μέτρο του αέρα, οδηγεί σε μέση αύξηση 4% των ποσοστών της λοίμωξης του κορωνοϊού.

Πηγές

https://www.pnas.org/content/118/12/e2019034118

http://www.depositphotos.com/Article Image cover from

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εποχιακές αλλεργίες: “Έχω σημάδια και φαγούρα εδώ και μήνες… Παίρνω αγωγή αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα”

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες της άνοιξης; Οι 3 πιο συνηθισμένες και η θεραπεία τους!

Οι αλλεργίες των παιδιών την άνοιξη: Τι πρέπει να προσέχετε

 

Σχετικά άρθρα