Απολαυστικά νηστίσιμα σνακ: Ελιόψωμο, σταφιδόπιτα και χειροποίητες μπάρες δημητριακών με λιγότερες από 350 θερμίδες

Ποιος είπε ότι η νηστεία είναι πολύ περιοριστική και καθόλου απολαυστική; Σίγουρα, τίθενται ορισμένα όρια στη διατροφή μας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα γεύματα που καταναλώνουμε δεν είναι πεντανόστιμα αλλά και ταυτόχρονα  πολύ υγιεινά.

Σήμερα λοιπόν σας προτείνουμε απολαυστικά και πεντανόστιμα σνακ που μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι, πολύ εύκολα και γρήγορα. Το μυστικό στις συνταγές που ακολουθούν είναι πως περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ πρόκειται για πεντανόστιμα και διατροφικά σνακ, ειδικά για την περίοδο της νηστείας.

Μην περιμένετε λεπτό ακόμα, βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και ετοιμαστείτε να φτιάξετε ευφάνταστες και πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές που θα ξετρελάνουν μιρκούς και μεγάλους.

Πεντανόστιμο ελιόψωμο (300 θερμίδες)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-06T140526.122-1024x576.jpg

Υλικά

3¼ φλ. αλεύρι για ψωμί

1½ κ.γλ. ξερή μαγιά σε σκόνη (κοφτό)

1½ κ.γλ. αλάτι

1½ φλ. χλιαρό νερό

1½ φλ. ψιλοκομμένες ελιές

σουσάμι προαιρετικά

λίγο έξτρα αλεύρι ή αλεύρι ολικής

λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Εκτέλεση

Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5-6΄ σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2′ να μπουν οι ελιές στη ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και δίνουμε σχήμα σφαιρικό. Βάζουμε τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω μέσα σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για το ελιόψωμο να σταθεί και να ωριμάσει στον πάγκο, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2,5 με 3 ώρες. 

Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τραβήγματα για λίγο.

Δίνουμε σχήμα στρογγυλού καρβελιού στη ζύμη, μαζεύοντας τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε πάνω σε μία πετσέτα πασπαλισμένη με αλεύρι ολικής. Οι ενώσεις πρέπει να ακουμπούν επάνω στην πετσέτα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ελιόψωμου με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ξαναφουσκώσει, για περίπου 45΄.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα. Βάζουμε μια μαντεμένια γάστρα με καπάκι στο φούρνο να ζεσταθεί καλά. Μόλις η γάστρα κάψει καλά και ο φούρνος φτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε, βγάζουμε με προσοχή την καυτή γάστρα στον πάγκο, στρώνουμε μέσα μία λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το ελιόψωμο. Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή κρούστα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Πανεύκολη σταφιδόπιτα (350 θερμίδες)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-06T140658.802-1024x576.jpg

Υλικά

250 γραμ. μαργαρίνη

450 γραμ. νερό

300 γραμ. σταφίδες ανάμεικτες ξανθές και μαύρες

2 κ..γλ. κοφτά κανέλα

1 κ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ αλεύρι

1 κ.γλ. σόδα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

200-250 γραμ. vegan σοκολάτα ψιλοκομμένη

2 κ.γλ. σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη, το νερό, τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε ίσα που  να κοχλάζει για 10΄από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι  μπαχαρικών να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ταψί μακρόστενο 22×33εκ.

Ρίχνουμε στο σιρόπι το αλεύρι με τη σόδα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί το μείγμα. Δεν το δουλεύουμε πολύ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μπήγουμε τα κομμάτια σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 55′.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να κόψουμε σε κομμάτια.

Θρεπτικές μπάρες δημητριακών (145 θερμίδες)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-06T140800.615-1024x576.jpg

Υλικά

450 γρ. ταχίνι, ή φυστικοβούτυρο

200 γρ. μέλι

200 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια

150 γρ. ξηρούς καρπούς

150 γρ. δημητριακά ολικής

200 γρ. βρώμη

80 γρ. Cranberries

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.

Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω, στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.

Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.

Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20×30 εκ. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.

Συμπερασματικά, στη νηστεία μπορούμε να καταναλώσουμε ποικιλία τροφίμων και να δημιουργήσουμε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος αυτή δεν είναι απαγορευτική, αλλά συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοσυγκράτησης και αυτοπειθαρχίας μας. Ας την κάνουμε, λοιπόν, όσο πιο νόστιμη γίνεται! 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τα 8 οφέλη της νηστείας για την υγεία μας. Τι κερδίζουν όσοι την τηρούν;

Κάνεις νηστεία; Τα 7 σημεία… κλειδιά που οφείλεις να προσέξεις

Σχετικά άρθρα