Βιταμίνη C: Πως να την εντάξετε στην skincare routine σας

Πολλά είναι τα συστατικά που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται από καταναλώτριες που διαμένουν σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Ωστόσο, ορισμένα εξ αυτών είναι που αξίζουν λιγάκι παραπάνω από τα υπόλοιπα. Ένα από αυτά είναι και η λεγόμενη βιταμίνη C.

Εσείς  την έχετε εντάξει στην skincare routine σας;

Τι είναι η βιταμίνη C;

Επρόκειτο για ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του δέρματος μας, όμως η παραγωγή του δεν μπορεί να γίνει από τον οργανισμό μας. Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια και οι πιπεριές και εμπεριέχεται σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις.

Επομένως, μπορείτε να το βρείτε σε serums, toners, κρέμες και άλλα προϊόντα περιποίησης.

Τα οφέλη

  • Προστατεύει από περιβαλλοντικούς παράγοντες: Η υπεριώδης ακτινοβολία, αλλά και οι ρύποι που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα ευθύνονται για τη δημιουργία των ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν ρυτίδες και ακμή, ενώ στερούν από την επιδερμίδα τη λάμψη της.
  • Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου: Όσο μεγαλώνουμε οι ποσότητες κολλαγόνου που παράγουμε μειώνονται σημαντικά. Η βιταμίνη C, λοιπόν, είναι απαραίτητη για την αύξηση του ρυθμού των διεργασιών που συνδέονται με αυτή τη διαδικασία.
  • Συμβάλλει στη μείωση της ερυθρότητας: Πολλές από εμάς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της δερματικής ερυθρότητας που άλλοτε είναι εντονότερο και άλλοτε πιο ήπιο. Η βιταμίνη C, λοιπόν, είναι πια ο σύμμαχος μας, αφού διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση της ερυθρότητας, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη επιδερμίδα.
  • Μείωση μαύρων κύκλων: Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι κάτι που απασχολεί πολλές γυναίκες. Αν είστε μια από αυτές και θέλετε να τους μειώσετε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τότε εντάξτε στη ρουτίνα σας τη βιταμίνη C.
  • Βοηθά στην επούλωση των εγκαυμάτων: Εκτός από τη μείωση της ερυθρότητας που προαναφέραμε, αν βασανίζεστε από κάποιο ηλιακό έγκαυμα, τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με την τοποθέτηση βιταμίνης C στις πληγείσες περιοχές. 

Πιθανές παρενέργειες

Γενικότερα, η βιταμίνη C είναι ασφαλής στη χρήση. Ωστόσο, αν αγοράσετε ένα προϊόν που έχει υψηλή συγκέντρωση σε αυτήν, τότε ενδέχεται να ερεθίσετε το δέρμα σας, ειδικότερα αν η βιταμίνη έχει αναμειχθεί και με άλλα ισχυρά οξέα. 

Αν έχετε λιπαρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα συμβουλευθείτε τον Δερματολόγο σας πριν από τη χρήση.

Extra tips

  • Χρησιμοποιείστε τη βιταμίνη C το πρωί. Δώστε χρόνο στο δέρμα σας να την απορροφήσει και μετέπειτα βγείτε έξω. 
  • Χρησιμοποιείστε την, τη σωστή στιγμή. Προτιμότερο είναι να την εφαρμόσετε πριν την ενυδάτωση, αν πρόκειται για ορό.
  • Προτιμήστε ένα προϊόν με συγκέντρωση σε βιταμίνη C που είναι κατάλληλη για τον τύπο του δέρματος σας και τις ανάγκες του. 
  • Μην την αναμείξετε με άλλα ισχυρά οξέα. 
  • Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά με την ρετινόλη, ωστόσο να είστε προσεκτικοί.
  • Αποθηκεύστε το σχετικό προϊόν σε σκοτεινό μέρος, ώστε να μην εκτίθεται στο φως και να είστε σίγουροι πως το κλείνετε αεροστεγώς, για να μην οξειδωθεί.
  • Προσέξτε αν με το πέρασμα του χρόνου το προϊόν έχει αλλάξει χρώμα. Υπό κανονικές συνθήκες η βιταμίνη C είναι είτε διάφανη, είτε σε ελαφρύ μπεζ χρώμα.

Εν τέλει, η βιταμίνη C αποτελεί το προϊόν, στο οποίο “ορκίζονται” πολλές beauty experts, celebrities και καταναλώτριες. Συνεπώς, αξίζει να το δοκιμάσετε και να το εντάξετε με προσοχή στην skincare routine σας.

Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. 

Πηγές

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits#how-to-use

https://www.byrdie.com/vitamin-c-benefits#benefits-of-vitamin-c-for-skin

https://www.self.com/story/vitamin-c-for-skin-tips

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βιταμίνη C: 4 εναλλακτικές πηγές εάν δεν σου αρέσουν τα πορτοκάλια!

Θες να αποκτήσεις το πιο λαμπερό δέρμα; Ανακάλυψε τις εξής 5 τροφές

5 τροφές σύμμαχος της νεότητας

 

Σχετικά άρθρα