Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στην απώλεια κιλών;

Η προσπάθεια που έχει ως απώτερο στόχο την απώλεια κιλών αποτελεί ένα πεδίο μάχης, το οποίο απαιτεί υπομονή, επιμονή και θέληση. Ωστόσο, οι διαιτώμενοι εστιάζουν κυρίως στη συμβολή της διατροφής, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική στην μείωση σωματικού βάρους και όχι στην ψυχολογία.

Εσείς γνωρίζετε πως η ψυχολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια σας;

Αναλυτικότερα, έρευνες έχουν αποδείξει πως περίπου το 80-90% της επιτυχημένης προσπάθειας, όσον αφορά την απώλεια των περιττών κιλών, οφείλεται στην καλή ψυχολογία και ηρεμία του διαιτωμένου. 

Πολλές φορές κάνουμε εμείς οι ίδιοι σαμποτάζ στον εαυτό μας, κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Η πλειονότητα των ατόμων γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι μια θερμιδικά ισορροπημένη δίαιτα και όχι μια πραγματική υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Παρόλα αυτά, το σαμποτάζ αποτελεί ένδειξη χαμηλής θέλησης. Έτσι, υποσυνείδητα το σώμα και ο οργανισμός μας δεν συμμορφώνεται με την προσπάθεια που κάνουμε, ενδεχομένως εάν αυτή γίνεται με λάθος τρόπο και δεν υποτάσσεται στα χαμηλά ποσοστά θέλησης που διαθέτουμε. 

Παράλληλα, αγχωνόμαστε τόσο πολύ για την όψη του σώματος μας, αλλά και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, που τελικά δεν προχωράμε μπροστά, αλλά μένουμε σταθεροί, τόσο όσον αφορά τον αριθμό που διαφαίνεται στη ζυγαριά μας, όσο και για την ψυχολογία μας.

Ακόμη, όταν αποκλείουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων από το διατροφικό μας πρόγραμμα, αυτομάτως θέτουμε αυστηρά όρια στον εαυτό μας, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική μας κατάσταση και προκαλεί ένταση και άγχος για την απόδοση μας.

Επίσης, η σύγκριση που πραγματοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν μας ωφελεί σε τίποτα. Αντιθέτως, μειώνει κατά πολύ τα ποσοστά αυτοπεποίθησης που διαθέτουμε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αν δεν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε ενδέχεται να οδηγηθούμε και στην κατάθλιψη. 

Τι χρειάζεται να κάνετε αν δεν έχετε κατακτήσει τον στόχο σας;

  • Αφήστε την ζυγαριά στην άκρη για λίγες ημέρες. Ίσως η συγκεκριμένη συνήθεια να σας αγχώνει και για αυτό να μην μπορείτε να απολαύσετε τα γεύματα σας χωρίς ενοχές, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την ψυχολογία και την διάθεση σας.
  • Μικρά και συχνά γεύματα. Σίγουρα έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη συμβουλή των ειδικών. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απαραίτητα, καθώς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν πράξετε το αντίθετο ενδεχομένως να μειώσετε τον ρυθμό λειτουργίας του μεταβολισμού σας.
  • Οργανώστε τα γεύματα σας. Αν δεν μπορείτε να θέσετε τα όρια σας χωρίς τη συμβολή ενός προγράμματος, τότε πράξτε το αντίθετο. Οργανώστε τα γεύματα σας και μην αγχωθείτε στιγμή!
  • Αποδεχθείτε τα συναισθήματα σας. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθείτε και να τα κατανοήσετε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεστε, αλλά να ακούτε το σώμα σας και να το σέβεστε.
  • Εντάξτε την γυμναστική στη ζωή σας. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, τα οποία χρειάζεται να αποκομίσετε. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας και δείτε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία και την όψη του σώματος σας.

Εν τέλει, δεν πρέπει ποτέ να καταπιέζεστε, αλλά να ακούτε το σώμα σας και το τι πραγματικά έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να προχωρήσετε μπροστά και να κατακτήσετε όποιον στόχο έχετε θέσει στον εαυτό σας. 

“You have been criticizing yourself for years and it hasn’t worked. Try approving of yourself and see what happens” 

Louise Hay

Πηγές

https://karidahlgren.net/master-psychology-of-weight-loss/

https://www.ucihealth.org/blog/2020/01/weight-loss-psychology

Διαβάστε σχετικά άρθρ

«Πάχυνα λόγω μητρότητας και καραντίνας… Πώς να απαντώ στα αρνητικά σχόλια για τα κιλά μου;»

Ψυχολογία και παχυσαρκία. Οι κατάλληλες στρατηγικές για να χειριστείς την κοινωνική απομόνωση!

Σχετικά άρθρα