Αγχώδεις-διαταραχές:-Ποιες-οι-επιπτώσεις-στις-καθημερινές-μας-δραστηριότητες;

Αγχώδεις διαταραχές: Ποιες οι επιπτώσεις στις καθημερινές μας δραστηριότητες;

Τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές;

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ένα σύνολο κλινικών συνδρόμων με κοινό σύμπτωμα το παθολογικό άγχος, καθώς και άλλα συμπτώματα ανάλογα τον τύπο της αγχώδους διαταραχής.

Προσβάλουν πιο συχνά τις γυναίκες παρά τους άνδρες και αποτελούν το πιο συχνό τύπο ψυχιατρικών διαταραχών, αφού επηρεάζουν το 13,6%, έως το 28,8% των ενηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Ενώ μόνο στην Ευρώπη ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 36,17 εκατομμύρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών;

Καταρχάς για να διαγνωσθεί κάποιος με αγχώδη διαταραχή θα πρέπει τα επίπεδα του άγχους του να είναι τόσο υψηλά που να μην τον αφήνουν να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 • Κρίσεις πανικού
 • Ευερεθιστότητα
 • Ταχυπαλμίες
 • Εφίδρωση
 • Πόνος στο στήθος
 • Απώλεια όρεξης
 • Κόπωση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Δυσκολία στον ύπνο

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Αλεξόπουλου και των εκδόσεων Πηγή: H Θλίψη που φωλιάζει μέσα μου.

Καθόμουν στο λεωφορείο ρεμβάζοντας τις ροζ κορδέλες που σχημάτιζαν τα σύννεφα στον κυανό ουρανό. Έφτασα στην τερματική στάση, όταν ξαφνικά άρχισε να σφυροκοπάει η καρδιά μου. Δέκα βήματα από τη στάση του λεωφορείου έως τις σκάλες του μετρό. Έπαιρνα ανάσα, καθώς άγγιζα με τα δάχτυλα μου την άκρη της κυλιόμενης σκάλας. Είκοσι βήματα από το τέλος της για τα εκδοτήρια. Κάθε βήμα μου αβέβαιο. Προσπαθούσα να κοιτάω την επιγραφή προς Ανθούπολη, αλλά, και πάλι, η απόσταση μου φαινόταν μακρινή. Πάλευα να ελέγξω την αναπνοή μου, αγκομαχώντας για αέρα. Έβγαλα την κάρτα επιβίβασης και απασχολούσα τα δάχτυλά μου για να αποδιώξω κάθε αρνητική σκέψη. Ο μακρύς διάδρομος απλωνόταν, καθώς με συπίεζαν οι τοίχοι του. Μου φαινόταν αδιανόητο να εκμηδενίσω την απόσταση. Τα πόδια μου αρνούνταν να πειθαρχήσουν. Συρρικνωνόμουν με κάθε σερνάμενο βηματισμο, ενώ ο διάδρομος έμοιαζε όλο και πιο μακρινός. Το έδαφος ανεβοκατέβαινε σαν στήθος που ανασαίνει κοφτά. Μαύρα στίγματα κολυμπούσαν μπροστά στα μάτια μου, δυσχεραίνοντας την όρασή μου. Κύρτωνε η πλάτη μου, και πιεζόμουν, ώστε να περπατήσω ίσια. Σαν να με περικύκλωνε μία ζοφερή σκιά, που διακλαδιζόταν σε περισσότερες. Ο ιδρώτας λαξεύε το μέτωπό μου.

Να προσπεράσω τη ζοφερή σκιά που παραμονεύει.

Να αλυσοδέσω το φόβο που θέλει να κυριαρχήσει.

Να κερδίσω την ανάσα ελευθερίας που ξεφεύγει.

Να προσπεράσω.

Να αλυσοδέσω

Να κερδίσω.

Τον πανικό.

Ποια είναι τα είδη των αγχωδών διαταραχών; 

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η Διαταραχή μετατραυματικού στρες, προκαλείται ύστερα από ένα εξαιρετικά σοβαρό και απειλητικό γεγονός. Για παράδειγμα, μια σοβαρή επίθεση, ένα ατύχημα που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός αγαπημένου προσώπου, μια απαγωγή κλπ. Τα κύρια συμπτώματα του μετατραυματικού στρες είναι η αναβίωση του γεγονότος μέσω ονείρων, αποφυγής σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το περιστατικό αυτό, δυσκολία συγκέντρωσης και ύπνου, φοβική αντίδραση σε παρόμοιες καταστάσεις.

Κοινωνική αγχώδης διαταραχή

Τα άτομα με Κοινωνική αγχώδη διαταραχή, δεν μπορούν να εμφανιστούν ή να εκτελέσουν κάποια δραστηριότητα μπροστά σε κόσμο, διότι κυριεύονται από έντονο άγχος και φόβο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνουν τις κοινωνικές τους εμφανίσεις και να δημιουργείται δυσλειτουργία στη κοινωνική ζωή τους.

Διαταραχή πανικού

Το κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής πανικού, είναι οι κρίσεις πανικού που έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα έντονο συναίσθημα άγχους, που συμπληρώνεται από ταχυκαρδία, δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες.

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Τα άτομα που πάσχουν από Διαταραχή γενικευμένου άγχους, έχουν έντονη ανησυχία και φόβο που διαρκεί αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Συχνά δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία, αφού πολλές είναι οι φορές που το άγχος αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως οι δουλειές τους σπιτιού. Οι άνθρωποι αυτοί, συχνά δυσκολεύονται να βρουν τον έλεγχο για να σταματήσουν αυτά τα επίπονα συναισθήματα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις δηλαδή, που προκαλούν άγχος και φόβο και προσπαθούν να κρυφτούν. Για να τις αποφύγει το άτομο επιχειρεί μια ψυχαναγκαστική πράξη, ούτως ώστε να ξεπεράσει το άγχος που του έχει προκαλέσει η ιδεοληψία. Ένα παράδειγμα ψυχαναγκασμού, είναι το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών.

Πώς θεραπεύονται οι αγχώδεις διαταραχές;

Η θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές, βασίζεται σε 2 κύριους πυλώνες.

 • Τη Ψυχοθεραπεία
 • Τη Φαρμακευτική αγωγή

Ο κύριος στόχος της θεραπείας, είναι η μείωση των συμπτωμάτων άγχους που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του πάσχοντος. Σύμφωνα με έρευνα, έχει φανεί πως το 80% των αγχωδών διαταραχών μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν έχει προέλθει άμεση διάγνωση. Μέχρι στιγμής η καλύτερη αντιμετώπιση φαίνεται να είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτική αγωγής.

Η Φαρμακευτική αγωγή συνήθως αποτελείται από αντικαταθλιπτικά χάπια, αφού λόγω της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, τα επίπεδα τους άγχους μειώνονται. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, γι’ αυτό συνιστάται χρόνος από τους ασθενείς και επουδενί να μην διακοπεί η χρήση τους, καθώς τα συμπτώματα θα επανέλθουν.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Διαταραχές ύπνου: Πού οφείλονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Άγχος, στρες ή διαταραχή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους ώστε να τα ξεχωρίζω;

Η έξαρση του κορωνοϊού δοκιμάζει την ψυχραιμία μας. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

Η εκπληκτική τεχνική χαλάρωσης για να πεις «αντίο» στο άγχος!

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X