Ποιοι είναι οι 5 Έλληνες που κρύβονται πίσω από τα εμβόλια του κορωνοϊού;

Αλβέρτος Μπουρλά

Ο Αλβέρτος Μπουρλά, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1961 και με καταγωγή από εβραϊκή οικογένεια, σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έκανε το διδακτορικό του στην Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής και ύστερα από μερικά χρόνια, ανέλαβε διευθυντής στο τμήμα υγείας των ζώων της Pfizer.

Ταυτόχρονα χρήστηκε τεχνικός διευθυντής και στο παράρτημα της Ελλάδας. Ενώ από το 2019, εκτελεί χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου στην Pfizer, καθώς και από τον Ιανουάριο του 2020 εκτελεί χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Να σημειώσουμε πως τον Απρίλιο του 2019, Ο Αλβέρτος Μπουρλά, βραβεύτηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Μενέλας Πάνγκαλος

Ο Μενέλας Πάνγκαλος, είναι Έλληνας γενετιστής και αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca. Με καταγωγή από τη Χιο, αλλά γεννημένος στο Ealing του Λονδίνου, ο Μενέλας Πάνγακλος, μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Ωστόσο οι γόνείς του, παρά τη δημοσιότητα και την αναγνώριση του γίου τους, παραμένουν στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου.

O Μενέλας Πάνγκαλος θεωρείτε πολύ σημαντικό πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού λόγω των υπηρεσιών του και των καινοτόμων φαρμάκων, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Sir (σερ).

Πριν πάει όμως στην AstraZeneca το 2010, Ο Μενέλας Πάνγακλος, είχε τον ρόλο του Ανώτερου Αντιπρόεδρου της Pfizer από το 2008 έως το 2010. Το 2019, διορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca.
Τον Μάιο του 2020, διορίστηκε στη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Ειδική Ομάδα Εμβολίων του κορωνοϊού της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προεδρία του Patrick Vallance.

Τζορτζ Γιανκόπουλος

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, είναι γεννημένος το 1959 από Έλληνες γονείς στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Έχει καταγωγή από την Καστοριά και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος οι γονείς του «Πέρασαν τον Ατλαντικό στα χρόνια του Εμφυλίου αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ήταν πάμφτωχοι και, δυστυχώς, δεν είχαν προλάβει καν να τελειώσουν το σχολείο. Ο πατέρας μου, Γιώργος, στην Ελλάδα ήταν γουναράς. Αυτό το επάγγελμα ακολούθησε τα πρώτα χρόνια και στην Αμερική».

«Το 1975, όταν ακόμα ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο, ο πατέρας μου ήρθε στο σπίτι με μια σελίδα από τον «Εθνικό Κήρυκα», την εφημερίδα της ομογένειας. Είχαν δημοσιεύσει ένα εκτενές ρεπορτάζ για τον Ρόι Βέιτζελος, τον θρύλο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, που τότε είχε μόλις αναλάβει τη θέση του επικεφαλής ερευνητή της Merck. «Ετσι θα ήθελα να δω κι εσένα μια μέρα, με τις γνώσεις και την έρευνά σου να σώζεις ζωές»… είπε ο πατέρας του. Ελπίζω να τον έκανα περήφανο».

Από το 1989, ποτελεί βιοϊατρικό επιστήμονα και συνιδρυτή, καθώς και Πρόεδρο και Διευθύνων Επιστημονικό Λειτουργό της Regeneron Pharmaceuticals. Έχει περισσότερους από 100 διπλωματικούς τίτλους ευρεσιτεχνίας, καθώς είναι ο κύριος εφευρέτης και προγραμματιστής έξι  εγκεκριμένων φαρμάκων από την FDA της Regeneron.

Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το College of Physicians & Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia. Και εκεί είναι που έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που παρασκεύασε το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», που έσωσε τον Τραμπ από κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως ξεπέρασε την ασθένειά του μέσα σε χρόνο ρεκόρ χάρη στο σκεύασμα της Regeneron!

Το 1985 ο Γιανκόπουλος, ήταν ο πρώτος που πρότεινε την κατασκευή μοντέλων ποντικιού με γενετικά ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η έρευνα οδήγησε τον Γιανκόπουλο να αναπτύξει «το πιο πολύτιμο ποντίκι που έγινε ποτέ», να εκτραφεί για να έχει ανοσοποιητικά συστήματα που ανταποκρίνονται ακριβώς όπως θα ήθελε ένας άνθρωπος, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιδράσει σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα ουσίες.

Τέλος είναι είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακευτική βιομηχανία που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Χρήστος Κυρατσούς

Ο Χρήστος Κυρατσούς, είναι γεννημένος το 1981 στη Κοζάνη και συγκαταλέγεται σύμφωνα με το περιοδικό«Business Insider», ανάμεσα στους 30 νέους επιστήμονες που αλλάζουν το μέλλον στο χώρο της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο!

Σήμερα είναι 39 ετών και πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε το φάρμακο κατά του ιού Έμπολα. Έχει σπουδάσει στο Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και το 2004, έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Το 2009, τιμήθηκε για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia.

Το 2011, άρχισε να εργάζεται στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron, στην οποία παραμένει έως σήμερα.

Το 2020, ο Χρήστος Κυρατσούς και η ομάδα του στη Νέα Υόρκη αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό και έτσι χρησιμοποίησαν την ίδια πλατφόρμα για τη δημιουργία αντισωμάτων, όπως στον έκαναν και στον Έμπολα.

Πιο συγκεκριμένα είχε δηλώσει, «Αν για παράδειγμα κάποιος προσβληθεί από τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα φτιάξει αντισώματα εναντίον του ιού αυτού. Εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτή τη διαδικασία και να παράξουμε τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα, τα οποία όταν χορηγηθούν σε κάποιον ασθενή θα κολλήσουν επάνω στο ιό και θα σταματήσουν τη διασπορά του. Είμαστε σε φάση που σχεδόν έχουμε τελειώσει με την επιλογή των αντισωμάτων αυτών. Είχαμε χιλιάδες αντισώματα και επιλέξαμε τα δύο που έχουν μεγαλύτερη δράση. Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε σύντομα την παραγωγή των αντισωμάτων αυτών σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να ξεκινήσουμε αρχές καλοκαιριού τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Ρόι Βέιτζελος 

Ο Ρόι Βέιτζελος είναι γεννημένος στο Νιου Τζερσι από Έλληνες μετανάστες της Μυτιλήνης. Είναι ιατρός-στέλεχος επιχείρησης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Merck &Co, απο το 1985.

Η εταιρεία του πήρε τον τίτλο της πιο δημοφιλούς αμερικανικής εταιρείας, καθώς επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Harvard, το ονομά του, βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες – στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών του 20ου αιώνα!

Το 1995, ο Βέιτζελος τιμήθηκε με το Βραβείο NAS για τη Χημεία και μπήκε στο Junior Achievement US Business Hall of Fame, ενώ το 1999 τιμήθηκε με το Bower Award for Business Leadership, καθώς και το χρυσό μετάλλιο του Othmer.

Όσο για την συνεισφορά του στο εμβόλιο του κορωνοϊού, δήλωσε «Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Είμαστε αισιόδοξοι.”

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πέθανε ο Τραπεζίτης της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος: Η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας, τα 2 παιδιά εκτός γάμου και η πορεία της Alpha Bank μέχρι σήμερα

Ολιβιέ Ντασό: Ο τραγικός θάνατος με το ελικόπτερο, τα δισεκατομμύρια και η σύνδεση με την οικογένεια Αλλατίνη

Ποιοι είναι οι 3 κληρονόμοι του IKEA και της Ιkano Group;

 

Σχετικά άρθρα