Eίμαι στο γυμνάσιο και έχω λίγους φίλους και νιώθω πολύ μόνη. Τώρα που θα πάω λύκειο φοβάμαι πως δεν θα καταφέρω να κάνω ούτε εκεί φίλους και θα είμαι πάλι μόνη μου. Τι να κάνω;

“Είμαι 14,5 ετών. Παω Τριτη γυμνασιου. Από την πρώτη χρονιά που είμαι στο γυμνάσιο δεν μιλάω με όλα τα παιδιά της τάξης μου. Με τα περισσότερα δεν μιλάω καθόλου. Έχω πολύ λίγους φίλους και νιώθω πολύ μόνη. Θέλω να πάω λύκειο για να κάνω νέους φίλους και να γνωρίσω νέα άτομα. Από την άλλη όμως φοβάμαι. Το λύκειο που θα πάω είναι σε άλλη πόλη. Εκεί δεν θα ξέρω απόλυτος κανέναν. Φοβάμαι πως δεν θα καταφέρω να κάνω ούτε εκεί φίλους και θα είμαι μόνη μου. Θέλω να γίνω πιο κοινωνική.”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Βρίσκεσαι σε μια ηλικία που τώρα σχηματίζεις την ταυτότητά σου. Είναι φυσικό να σε απασχολεί το θέμα της κοινωνικότητας. Οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Η εφηβεία είναι μια αναπτυξιακή φάση που μας απασχολούν πολλά ζητήματα γύρω από τον εαυτό μας όπως το ποιοι είμαστε, πού πάμε, πως μπορούμε να σχετιστούμε με τους γύρω μας. Μπορεί να παρατηρήσουμε τη δική μας συμπεριφορά και να διαπιστώσουμε ότι θα επιθυμούσαμε να τροποποιήσουμε κάποια πράγματα εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι.  

Λες ότι δεν μιλάς με τα περισσότερα παιδιά της τάξης σου. Θα ήθελες να μιλούσες με πιο πολλούς συμμαθητές; Νιώθεις ότι θα ήθελες να κάνεις πιο πολλούς φίλους αλλά κάτι σε κρατάει πίσω; Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει; Για κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι διαφορετικοί οι λόγοι στο ότι δεν κάνει πολλούς φίλους. Αξίζει να στραφείς στον εαυτό σου και να τον ακούσεις και μην ξεχνάς ότι μπορεί να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο. 

Τα  θέματα που σε απασχολούν έχεις δοκιμάσει να τα μοιραστείς με τους γονείς σου; Με κάποιον άλλο στο περιβάλλον σου που να εμπιστεύεσαι; Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας εκπλήξουν οι γύρω μας με την υποστήριξη που τελικά μπορούν να μας δώσουν, αν τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν.  

Μερικές φορές συμβαίνει να κάνουμε αρνητικές σκέψεις εκ των προτέρων και να δημιουργούμε δικά μας καταστροφολογικά σενάρια πχ ότι οι άλλοι θα μας βρίσκουν βαρετούς, ή θα μας απορρίψουν αν δοκιμάσουμε να τους πλησιάσουμε. 

Πολλοί άνθρωποι ίσως και λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης καλλιεργούν το φόβο της απόρριψης μέσα τους και τελικά προτιμούν την ασφάλεια της κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό μπορεί να τους στερήσει τις εμπειρίες που έχει κανείς μέσα στην αλληλεπίδραση με τους άλλους μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και το να ανήκει σε μια ομάδα είναι μέσα στις φυσιολογικές ανάγκες του.

Αναφέρεις ότι έχεις λίγους φίλους. Πώς δημιούργησες αυτές τις φιλίες; Μπορεί να είναι λίγες αλλά υπάρχουν εκεί για σένα. Πώς νιώθεις όταν είσαι κοντά τους; Αν δεις ότι κάτι κάνεις με αυτούς τους ανθρώπους και λειτουργεί καλά, δοκίμασε να πειραματιστείς και πλησιάζοντας κάποιους άλλους που νιώθεις ότι αξίζει να το κάνεις.

Το σχολείο σε άλλη πόλη σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεσαι ότι συμβαίνουν πολλές και ίσως τρομακτικές αλλαγές στη ζωή σου. Ζωή σε άλλη πόλη μοιάζει ίσως κάτι άγνωστο και το άγνωστο πάντα τρομάζει στην αρχή. Σιγά σιγά όμως δίνοντας στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται για την προσαρμογή, θα γνωρίσεις το νέο περιβάλλον και θα αξιοποιήσεις τις δυνατότητες σου μέσα σε αυτό. Πολλές φορές μέσα από τις καταστάσεις που αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε, παίρνουμε μαθήματα και ανακαλύπτουμε πόση δύναμη τελικά έχουμε, ενώ πριν δεν την υπολογίζαμε. Μπορείς να δεις την αλλαγή σχολείου σαν μια πρόκληση, μια νέα ευκαιρία σε ένα νέο περιβάλλον ανοίγεται μπροστά σου. Δε σημαίνει ότι αν μέχρι τώρα δε μίλαγες όσο θα ήθελες σε άλλους δε θα μπορέσεις να το κάνεις στο μέλλον.

Η Α΄ Λυκείου αποτελεί μια διαφορετική βαθμίδα, μια μετάβαση που καλούνται όλοι οι συμμαθητές σου μαζί με εσένα να τη ζήσουν. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, μπορείς να δοκιμάσεις να δείξεις στους άλλους λίγο περισσότερο από αυτό που είσαι. Πρώτα απ΄ όλα το πιο σημαντικό είναι να πιστέψεις εσύ η ίδια ότι αξίζεις και ότι μπορείς να καταφέρεις το χτίσιμο μιας φιλίας. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική στο να προχωράμε σε όλα τα επίπεδα και είναι κάτι που μπορεί κανείς να το καλλιεργήσει. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος συνδυασμός χαρακτηριστικών και καθένας έχει την αξία του.    

Σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας που ήδη έχεις ξεκινήσει μπορεί να σου φανεί χρήσιμος ένας ψυχολόγος. Μπορείς να διερευνήσεις σε ένα ασφαλές υποστηρικτικό πλαίσιο τα εμπόδια προς το δρόμο σου και να βρεις τρόπους διαχείρισής τους που να σου ταιριάζουν. Φυσικά λόγω του ότι είσαι κάτω των 18 ετών θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των γονιών σου εάν αποφασίσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. 

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
http://www.psychologos-tsamkosoglou.gr/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ενώ θέλω να αναπτύξω φιλίες και να βγαίνω έξω, αισθάνομαι κάτι να με τραβάει.Έτσι, επιλέγω να μένω μέσα, νιώθοντας ο πιο μοναχικός άνθρωπος της πόλης. Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα