Αυτοί είναι οι 3 celebrities που διαγνώσθηκαν με την νόσο του Πάρκινσον

Μοχάμεντ Άλι

Ο παγκοσμίου φήμης μπόξερ ήταν γνωστός για τα έντονα λόγια του και τη γρήγορη γροθιά του, αλλά η νόσος του Πάρκινσον ήταν ένας αντίπαλος που δεν μπόρεσε να νικήσει. Ο Μοχάμεντ Άλι, το 1981 διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον. Οι γιατροί απέδωσαν την κατάσταση σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς από χρόνια πυγμαχίας.

Κάπως έτσι τελείωσε και η καρίερα του και αφοσηώθηκε στο να βοηθά φιλανθρωπικές οργανώσεις. Με τα χρόνια η νόσος όμως όλο και χειροτέρευεκαι σε μια συνέντευξη του 1991, ο Μπράιαντ Γκάμπελ του NBC ρώτησε τον Άλι, αν ανησυχούσε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις καθώς η εξέλιξη της νόσου έγινε πιο εμφανής.

Ο Αλί δήλωσε «Συνειδητοποιώ ότι η υπερηφάνεια μου θα με έκανε να πω όχι, αλλά αυτή είναι που με έκανε να έρθω σε αυτή την εκπομπή και να μιλήσω για τη κατάσταση μου», είπε. «Μπορεί να πεθάνω αύριο, μπορεί να πεθάνω την επόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρω πότε θα πεθάνω.”

Πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1996, ο Άλι άναψε την Ολυμπιακή φλόγα μπροστά σε έναν πλήθος κόσμου. Πέθανε το 2016, 32 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Μάικλ Τζ. Φοξ

Όταν διαγνώστηκε με τη νόσο Πάρκινσον, οι γιατροί είπαν στον Φοξ, αστέρι της κλασικής σειράς ταινιών “Back to the Future”, ότι είχε 10 χρόνια ακόμη για να εργαστεί. Αυτό ήταν πριν από 26 χρόνια, το 1991, όταν ο ηθοποιός ήταν μόλις 30 ετών. Ο Φοξ κράτησε τη διάγνωσή του κρυμμένη για αρκετά χρόνια, αναλαμβάνοντας πολλούς ρόλους δράσης για να εκπληρώσει το σύντομο χρόνο που πίστευε ότι είχε παραμείνει.

Το 1998, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι πάσχει από την νόσο του Πάρκινσον και ολόκληρος ο Καναδάς τον “αγκάλιασε”.

«Νόμιζα ότι ήταν λάθος. Πήρα μερικές δεύτερες και τρίτες απόψεις », δήλωσε ο Φοξ σε μια εκπομπή το 2014.

« Είναι μια εκφυλιστική, προοδευτική ασθένεια που δύσκολα μιλάς. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ντροπή για αυτή την ασθένεια.”.

Ύστερα από αυτή τη δήλωση ο Φοξ, δημιούργησε το Ίδρυμα Michael J. Fox για την έρευνα του Πάρκινσον.

Σήμερα, το ίδρυμα και ο ίδιος ο Φοξ αναζητούν ενεργά θεραπεία για την ασθένεια.

«Μόλις έκανα γνωστή τη διάγνωσή μου, ήταν μια τεράστια ευκαιρία, ένα τεράστιο προνόμιο», είπε ο Φοξ. “Έχουμε μερικούς καταπληκτικούς ανθρώπους που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και έχουμε φέρει αυτό το ίδρυμα σε ένα μέρος όπου είμαστε κοντά στην αναζήτηση μιας θεραπείας.”

Λίντα Ρόνσταντ

Η βραβευμένη με Grammy Linda Ronstadt έκανε μια τεράστια καριέρα στη μουσική με το “You’re No Good” και το “Don’t Know Much”, που τραγούδησε με τον Aaron Neville. Η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 καθώς η folk rock έκανε κύματα και αυξανόταν σε δημοτικότητα.

Πριν αποσυρθεί το 2011, κυκλοφόρησε 30 στούντιο άλμπουμ και 15 συλλογές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Μόλις ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή της, η Ρόνσταντ διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον και η διαταραχή την κατέστησε ανίκανη να τραγουδήσει.

«Καθώς μεγάλωσα, με τη νόσο του Πάρκινσον, δεν μπορούσα να τραγουδήσω καθόλου», δήλωσε η Ρόντσταντ στο Vanity Fair το 2013. Ακόμα είπε πως « Τραγουδούσα με όλη μου τη δύναμή όταν ανέπτυξα τη νόσο Parkinson. Νομίζω ότι την είχα εδώ και αρκετό καιρό. ”

Επίσης, το 2013, η τραγουδίστρια είπε στο AARP, The Magazine, ότι υποψιάστηκε ότι είχε την πάθηση για αρκετά χρόνια προτού διαγνώσει. «Νομίζω ότι το έχω ήδη επτά ή οκτώ χρόνια, γιατί είχα τα συμπτώματα εδώ και πολύ καιρό. Τότε έκανα μια χειρουργική επέμβαση στον ώμο, οπότε σκέφτηκα ότι ο λόγος που τα χέρια μου έτρεμαν, ήταν αυτός. Η διάγνωση του Πάρκινσον είναι πολύ δύσκολη », είπε. «Όταν πήγα επιτέλους σε έναν νευρολόγο μου είπε,« Ω, έχετε τη νόσο του Πάρκινσον », ήμουν εντελώς σοκαρισμένη. Ήμουν εντελώς έκπληκτη. Δεν το φανταζόμουν ούτε σε ένα εκατομμύριο, δισεκατομμύρια χρόνια. “

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αυτοί είναι οι 3 celebrities που για χρόνια πολεμάνε με την ηπατίτιδα C

Πάρκινσον: Ποια επέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί

Μία και μόνο διάσειση μπορεί να προκαλέσει Πάρκινσον

 

Σχετικά άρθρα