Τι πρωινό να καταναλώσω; 7 λαχταριστές ιδέες

Το πρωινό είναι το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο θα σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για να διεκπεραιώσετε όλες τις υποχρεώσεις σας. Επομένως, για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. 

Ωστόσο, πολλές φορές επιθυμούμε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, χωρίς όμως να ξέρουμε επακριβώς τι θα καταναλώσουμε.

Ήρθε η ώρα να αντλήσετε έμπνευση και να κάνετε το πρώτο γεύμα της ημέρας πιο λαχταριστό και υγιεινό από ποτέ άλλοτε!

Για ποιους λόγους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα;

Όταν ξυπνάτε το πρωί ενδέχεται να μην έχετε καταναλώσει κάτι ακόμα και 10 ολόκληρες ώρες. Το πρωινό, λοιπόν, εφοδιάζει το σώμα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, αλλά και την ενέργεια που έχει ανάγκη. Άλλωστε, ο οργανισμός μας έχει ως “ενεργειακή πηγή” την λεγόμενη γλυκόζη, η οποία διασπάται και απορροφάται από τους υδατάνθρακες που τρώτε και έπειτα χρησιμοποιείται για την εύρυθμη λειτουργία των σωματικών σας οργάνων.

Παράλληλα, το πρώτο γεύμα της ημέρας σας βοηθά να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε σταθερά επίπεδα. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως εκείνοι που δεν παρέλειπαν ποτέ το πρωινό τους κατάφεραν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά τα κιλά τους, σε αντίθεση με εκείνους που έπρατταν το αντίθετο. 

Επιπρόσθετα, δύναται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να ενισχύσει την συγκέντρωση και την ορθή εγκεφαλική λειτουργία.

Πεντανόστιμες ιδέες πρωινών

Πανεύκολα scrambled eggs

Αν είστε από τους λάτρεις του αλμυρού πρωινού, τότε θα αγαπήσετε και σίγουρα θα υιοθετήσετε τη συγκεκριμένη επιλογή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να “χτυπήσετε” τα αυγά, να προσθέσετε σπανάκι και ίσως κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας (πχ βραστή γαλοπούλα ως μια πιο υγιεινή επιλογή) και να τα ψήσετε στο τηγάνι σας. Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποιο φρούτο ή με φυσικό χυμό πορτοκαλιού και λίγο τυράκι χαμηλών λιπαρών.

Smoothies για τους τολμηρούς

Συνήθως, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν προτιμά τα smoothies το πρωί. Ωστόσο, αν είστε από αυτούς που “ορκίζονται” στη συγκεκριμένη επιλογή, τότε δεν έχετε παρά να το προετοιμάσετε. Η συνταγή είναι πολύ απλή. Προσθέστε σε ένα μπλέντερ τα αγαπημένα σας φρούτα με λίγο γάλα (φυτικό ή μη), αλλά και με λίγο φυστικοβούτυρο για να δώσετε περισσότερη γεύση. Αν θέλετε το smoothie σας να έχει πιο πηχτή υφή, τότε μπορείτε ή να προσθέσετε λιγότερο γάλα ή να το αντικαταστήσετε με λίγο γιαούρτι και βρώμη. 

Pancakes για αυτούς που έχουν χρόνο

Αν το πρωί έχετε λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεση σας, μπορείτε να φτιάξετε pancakes. Το μείγμα που πρέπει να δημιουργήσετε είναι πανεύκολο. Θα χρειαστείτε απλώς γάλα, αυγά, αλεύρι, αλάτι και ίσως λίγη ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό αν θέλετε να δώσετε μια πιο γλυκιά γεύση. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί ώσπου να δημιουργηθεί ένας υγρός χυλός, ψήστε στο τηγάνι σας και απολαύστε ένα εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό σε λίγα μόλις λεπτά. Μπορείτε να βάλετε ως topping οτιδήποτε εσείς θέλετε. Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, μέλι με κανέλα, τυρί χαμηλών λιπαρών με γαλοπούλα…οτιδήποτε εσείς επιθυμείτε.

Γρήγορη “πίτα” βρώμης

Αν δεν έχετε χρόνο για να δημιουργήσετε pancakes όμως θέλετε να καταναλώσετε κάτι ανάλογο, τότε μπορείτε να φτιάξετε μια μικρή πίτα βρώμης εντός 2 λεπτών. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα αυγό και λίγη βρώμη. Χτυπήστε το αυγό, προσθέστε τη βρώμη και ένα μπαχαρικό, όπως για παράδειγμα κανέλα για μεθυστικό άρωμα. Ψήστε στο αντικολλητικό σας τηγάνι και απολαύστε ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό!

Granola με γιαούρτι για τους fit

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, τότε θα υιοθετήσετε το συγκεκριμένο πρωινό αν δεν το έχετε  δοκιμάσει ακόμα. Φτιάξτε σπιτική granola στο σπίτι και απολαύστε την μαζί με ένα γιαουρτάκι και λίγο μέλι. Πώς μπορείτε να τη δημιουργήσετε; Χρησιμοποιήστε βρώμη, δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, τριμμένη καρύδα ακόμα και σταφίδες. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και αποθηκεύστε σε ένα μικρό βαζάκι ή ψήστε το μείγμα σας για λίγα λεπτά στον φούρνο, μέχρι να χρυσαφίσει.

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Για ποιον λόγο να αγοράζετε μπάρες δημητριακών, ενώ μπορείτε να της δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα στην κουζίνα σας; Βάλτε σε ένα μπολ βρώμη, δημητριακά πρωινού, σπόρους της επιλογής σας, ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας, σταφίδες, φυστικοβούτυρο ή ταχίνι. Έπειτα ζυμώστε το μείγμα σας και απλώστε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε για 15-20′ στους 180 βαθμούς και κόψτε σε κομμάτια. Έτσι, θα έχετε σπιτικές μπάρες για πολλές ημέρες και θα μπορέσετε να τις συνοδεύσετε με οτιδήποτε εσείς επιθυμείτε.

Avocado toast 

Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που βρίσκει τεράστια απήχηση στο κοινό. Πάρτε 1-2 φέτες ψωμί (ολικής ή πολύσπορο), απλώστε το avocado με ένα μαχαίρι, τοποθετήστε ένα βραστό αυγό, γαλοπούλα και τυρί και συνοδεύστε με ένα φρούτο ή έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Συμπερασματικά, το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να γίνει απολαυστικό, πλήρες, θρεπτικό και άκρως απολαυστικό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να οργανώσετε το πρόγραμμα της ημέρας, αλλά και των γευμάτων σας, ώστε να μην το παραλείπετε ποτέ. Άλλωστε, οι επιλογές είναι πολλές.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε τη μέρα σου με το πιο δυναμωτικό πρωινό. Φρυγανισμένο ψωμί με τηγανητά αυγά, αβοκάντο, ντομάτες, μανιτάρια και σπανάκι

Βρώμη με μπανάνα και μύρτιλλα. Για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια

Γρήγορο και υγιεινό πρωινό για τις ημέρες που δεν έχεις χρόνο! 6 γευστικές λύσεις!

Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Συνδυασμοί τροφών που θα σου χαρίσουν ενέργεια, ευεξία και… κορεσμό για πολλές ώρες!

Πηγές

https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/easy/g871/quick-breakfasts/?slide=15

https://www.favfamilyrecipes.com/how-to-make-pancakes-from-scratch/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα