Υποθυρεοειδισμός: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε και για ποιους λόγους;

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα είναι πολύ συχνά και απασχολούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Όποιος, λοιπόν, αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται να λάβει ειδική μέριμνα υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού του φυσικά, όσον αφορά την διατροφή του.

Αν ανήκετε σε αυτή την μερίδα ανθρώπων τι χρειάζεται, τελικά, να λάβετε υπόψη όσον αφορά το διαιτολογικό σας πρόγραμμα;

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης των κυττάρων, αλλά και του μεταβολισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να εμφανίσουν αυξημένη κόπωση, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, ρίγη και αδυναμία. Αξίζει να σημειωθεί πως επηρεάζει το 1-2% των πολιτών παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. 

Πώς ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τον μεταβολισμό;

Η ορμόνη του θυρεοειδούς βοηθά στον έλεγχο της ταχύτητας του μεταβολισμού σας, καθώς όσο γρηγορότερα λειτουργεί τόσες περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Παρόλα αυτά, τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν πιο αργό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος ενδέχεται να συνοδεύεται από κόπωση, αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης και δυσκολία απώλειας κιλών.

Αν πασχίζετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος δοκιμάστε αερόβιες ασκήσεις μέτριας-υψηλής έντασης, αφού σχετική έρευνα κατέδειξε πως με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Συνεπώς, αυτό επιταχύνει τον μεταβολισμό σας.

Διατροφή και υποθυρεοειδισμός

Ιώδιο: Απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

 Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτό: Τυρί, γάλα, ολόκληρα αυγά, φύκια και ψάρια αλμυρού νερού.

Σελήνιο: Ο θυρεοειδής ιστός το περιέχει από τη φύση του. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. 

Τα τρόφιμα που το περιέχουν: Τόνος, γαρίδα, κοτόπουλο, βοδινό κρέας, αυγά, ψωμί ολικής και πλιγούρι.

Ψευδάργυρος: Θρεπτικό συστατικό που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις θυρεοειδικές σας ορμόνες. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ψευδάργυρος (μόνος ή σε συνδυασμό με το σελήνιο) βελτιώσει τη λειτουργία του υποθυρεοειδούς σε γυναίκες ασθενείς.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν είναι: Στρείδια, καβούρι, βοδινό κρέας, χοιρινό, κοτόπουλο, όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, κολοκυθόσποροι και γιαούρτι.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε και για ποιους λόγους;

Τροφές που περιέχουν σόγια: Σε μια δημοσιευμένη μελέτη που βασίστηκε σε πραγματική περίπτωση ασθενούς αποδείχθηκε πως μια 72χρονη ανέπτυξε σοβαρό υποθυρεοειδισμό έπειτα από την 6μηνη, συστηματική κατανάλωση ενός ποτού που περιείχε σόγια. 

Τα τρόφιμα που την περιλαμβάνουν: Γάλα και σάλτσα σόγιας, tofu, edamame (φασόλια σόγιας) και miso (ιαπωνικό καρύκευμα που παράγεται από καρπούς σόγιας). 

Σταυρανθή λαχανικά: Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες κι άλλα θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης αν έχετε έλλειψη ιωδίου. 

Σχετικά τρόφιμα: Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι

Προσοχή: Για να επιδράσουν στην υγεία σας και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υποθυρεοειδισμός σας χρειάζεται να καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Γλουτένη: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2019 στο Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει κλινικά οφέλη για τις γυναίκες με θυρεοειδή νόσο.

Τρόφιμα που την περιέχουν: Προϊόντα παρασκευασμένα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Ανθυγιεινά και τηγανητά τρόφιμα: Έχει αποδειχθεί ότι τα λίπη επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα, αλλά και την δυνατότητα που έχει ο θυρεοειδής να παράγει σχετικές ορμόνες. 

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε συστηματικά: Μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα και λιπαρά κομμάτια κρέατος.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Όπως προαναφέραμε ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Σχετικές τροφές: Μπισκότα, γλυκά, συσκευασμένα cake, σοκολατάκια και κουλουράκια.

Αλκοόλ: Καταστρέφει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα, αλλά και την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να τις παράγει. Ιδανικά προσπαθήστε να το καταναλώνετε με μέτρο ή να το εξαλείψετε από την διατροφή σας.

Συμπερασματικά, χρειάζεται να δώσετε τη δέουσα βαρύτητα στη δόμηση ενός ορθού διατροφικού προγράμματος, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένας ειδικός, διαμορφώνοντας μια εξατομικευμένη δίαιτα για την περίπτωση και τις ανάγκες σας.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή περαιτέρω πληροφορία επικοινωνήστε με έναν Διατροφολόγο.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet#important-nutrients

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hypothyroidism-diet/faq-20058554

https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342076/all/Hypothyroidism

https://www.stlukeshealth.org/resources/5-foods-improve-thyroid-function

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324819#what-to-avoid

https://www.everydayhealth.com/hs/thyroid-pictures/foods-to-avoid

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

 

Σχετικά άρθρα