Πέννες ολικής άλεσης, με καραμελωμένο πουρέ γλυκοπατάτας

Υλικά

  • 1 x γλυκοπατάτα
  • 240 γραμμάρια ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • 2 μεσαίου μεγέθους κολοκύθια
  • 2 φλιτζάνια φύλλα σπανακιού
  • 80 γραμμάρια παρμεζάνα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον)
  • Αλατοπίπερο
  • 1 ή 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ½ φλιτζάνια ξηρό λευκό κρασί (ή χρησιμοποιήστε λαχανικά)
  • ½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού

Παρασκευή

Βήμα 1 Κόψτε και ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα. Χρησιμοποιώντας ένα τρίφτη, τρίψτε σε λεπτές λωρίδες. Προσθέστε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, αρκετό για να καλύψετε το κάτω μέρος. Τοποθετήστε την τριμμένη γλυκοπατάτα και ανακατεύετε σε υψηλή φωτιά συνεχώς για περίπου. δέκα λεπτά. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν η πατάτα είναι μαλακή και αρχίζει να καραμελώνει. Προσθέστε αλάτι, ανακατέψτε καλά και αφήστε το σε ζεστό σημείο.

Βήμα 2 Κόψτε τις άκρες των κολοκυθιών και κόψτε κατά μήκος σε τρεις φέτες. Στη συνέχεια κόψτε σε τρία ή τέσσερα μπαστούνια. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, μαγειρέψτε και ροδίστε τα μπαστούνια κολοκυθιών. Όταν είναι έτοιμοι αφαιρέστε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3 Τοποθετήστε μια κατσαρόλα με νερό σε υψηλή φωτιά, προσθέστε αλάτι μόλις βράσει, μετατρέψτε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας. (περίπου 12 λεπτά δείτε οδηγίες στο πακέτο).

Βήμα 4 Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο  σκόρδο και σβήστε με λευκό κρασί. Προσθέστε τη τριμμένο παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατέψτε καλά σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά και μειώστε στο μισό. Αυτό θα κάνει μια σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο νερό ζυμαρικών εάν είναι πολύ στεγνό.

Βήμα 5 Τυλίξτε τα φύλλα βασιλικού σφιχτά σαν πούρο και κόψτε τα χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Προσθέστε το βασιλικό στη σάλτσα.

Βήμα 6 Σουρώστε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά (κρατήστε λίγο νερό ζυμαρικών στην άκρη σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερο) και προσθέστε στη σάλτσα τηγανίσματος. Επιστρέψτε τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια και προσθέστε τα φύλλα σπανακιού. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε ζεστά πιάτα.

Βήμα 7 Επαναθερμάνετε το καραμελωμένο μείγμα γλυκοπατάτας πριν το σερβίρετε και τοποθετήστε μια μεγάλη κουταλιά στην κορυφή. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού. Μπορείτε να το ανακατέψετε στο τραπέζι ή να το φάτε ως έχει.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σούπα γλυκοπατάτας με γάλα καρύδας (Μόνο 158 θερμίδες)

Γλυκιά τάρτα γλυκοπατάτας με ρικότα

 

Σχετικά άρθρα