Πεπτίδια: Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη τους στην επιδερμίδα μας;

Γίνονται γνωστοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα δόκιμοι όροι που σχετίζονται με την επιδερμίδα μας και με την περιποίηση της. Ωστόσο, έφτασε και πάλι η στιγμή να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το “γλωσσάρι” του δέρματος μας αναλύοντας μια ακόμα πολύτιμη έννοια που αξίζει να γνωρίζουμε: Τα πεπτίδια.

Εσείς τι γνωρίζετε για αυτά;

Τι είναι τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι βραχείες αλυσίδες αμινοξέων που δρουν ως δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη. Χωρίς αυτά το δέρμα μας είναι λιγότερο άθικτο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της σφριγηλότητας, εμφάνιση ρυτίδων και αλλαγή υφής. Όταν εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα να φανεί νεότερη, αφού ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

Πώς δρουν τα πεπτίδια στο δέρμα μας;

Εφόσον υπάρχουν ήδη ποσότητες πεπτιδίων στο σώμα μας, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή: Χάνουμε το 1% του εναπομείναντος κολλαγόνου μας ετησίως μετά την ηλικία των 30. 

Έτσι, τα πεπτίδια προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος αποκαθιστώντας τον δερματικό φραγμό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους;

  • Μειώνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, διατηρώντας το δέρμα νεανικό, φρέσκο, ομοιόμορφο ως προς την υφή του, αλλά και σφριγηλό.
  • Διατηρεί το δέρμα ελαστικό. Εκτός από το κολλαγόνο, τα πεπτίδια αποτελούν επίσης ίνες ελαστίνης (τύπος πρωτεΐνης). Αυτές είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα πιο σφριγηλό και ελαστικό.
  • Τα πεπτίδια μπορούν να ανακουφίσουν στην αντιμετώπιση τυχόν φλεγμονών επιδιορθώνοντας τα κατεστραμμένα σημεία της επιδερμίδας.
  • Ορισμένα πεπτίδια αποτελούν αξιόπιστη αντιμικροβιακή πηγή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ακμή.

Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αγοράσουμε κάποιο προϊόν που περιέχει πεπτίδια;

Αρχικά, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στη σωστή υφή και μορφή του προϊόντος, καθώς διατίθενται πολλά στην αγορά. Ένα καθαριστικό προσώπου για παράδειγμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, γιατί ξεπλένεται, οπότε δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα για ένα επαρκές χρονικό διάστημα. Επομένως, καλύτερα να επιλέξετε κάποιον ορό ή μια ενυδατική κρέμα.

Ακόμη, πρέπει να λάβετε υπόψη πως τα πεπτίδια δρούν καλά σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η νιασιναμίδη (την οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ συνδυαστικά με βιταμίνη C), τα αντιοξειδωτικά και το υαλουρονικό οξύ. 

Τέλος, προσέξτε τι αναγράφεται στην ετικέτα. Ιδανικά θέλετε τα πεπτίδια να βρίσκονται στην κορυφή της λίστα των περιεχόμενων συστατικών. Ενδέχεται να αναφέρονται και ως “palmitoyl”.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε στην ρουτίνα περιποίησης μας τα πεπτίδια, καθώς έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν απορίες επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βιταμίνη C: Πως να την εντάξετε στην skincare routine σας

Beauty routine: Για ποιον λόγο είναι σημαντικό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας μέσα στην καραντίνα;

Πηγές

https://www.healthline.com/health/peptides-for-skin#about-peptide-products

https://www.paulaschoice-eu.com/what-are-peptides-and-what-do-they-do-for-your-skin

https://www.dermstore.com/blog/top_ten/what-peptides-do-for-skin/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα