Σε τι διαφέρει η απώλεια λίπους από την απώλεια κιλών; Ποιοι είναι οι τρόποι για να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα όταν κάνουμε δίαιτα;

Η απώλεια λίπους είναι μια, σχετικά, περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί την αμέριστη υπομονή και επιμονή σας. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την φάση ενδέχεται να έχετε ενδοιασμούς, σχετικά με την παράλληλη μείωση της μυϊκής σας μάζας, όμως πρέπει να γνωρίζετε πως αν ακολουθήσετε ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα τότε θα καταφέρετε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επομένως, με την σωστή προσέγγιση γίνεται να χάσετε το περιττό σωματικό λίπος, αλλά όχι τους μυς που με τόσο κόπο αποκτήσατε.

Πώς μπορείτε να χάσετε λίπος;

Για να μειώσετε τα ποσοστά λίπους, τότε πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε κατά την διάρκεια της ημέρας (θερμιδικό έλλειμμα). Παράλληλα, η συχνή άσκηση συμβάλλει στην αποβολή του λίπους, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, την μυϊκή σας μάζα.

Παρόλα αυτά, οφείλετε να γνωρίζετε πως δεν είναι εφικτή η απώλεια λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος σας, όπως λόγου χάρη μόνο στα πόδια ή στην κοιλιακή περιοχή. 

Όσον αφορά την άσκηση που μπορείτε να επιλέξετε: Καλύτερα να στραφείτε στην αερόβια προπόνηση μέτριας και υψηλής έντασης, ώστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες και συνεπώς να χάσετε λίπος. Ωστόσο, χρειάζεται να κάνετε εναλλαγές στο πρόγραμμα εκγύμνασης σας. Για αυτό μπορείτε να εισάγετε και ασκήσεις με βάρη, με σκοπό να “χτίσετε” τους μυς σας.

Επιπρόσθετα, οφείλετε να δώσετε τη δέουσα βαρύτητα στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Για να δομήσετε τη μυϊκή σας μάζα, τότε δεν πρέπει να παραλείπετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά (πχ κοτόπουλο, αυγά, σολομός, ρεβίθια, κινόα, φακές, ξηροί καρποί). Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό για την διατήρηση και αύξηση της μυϊκής σας δύναμης, ενώ σας κάνει να αισθάνεστε έντονο κορεσμό.

Τέλος, χρειάζεται να μην καταναλώνετε σε πολύ μεγάλες ποσότητες τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς μια κανονική μερίδα μπορεί να σας προσφέρει τα απαιτούμενα ποσοστά ενέργειας.

Σε τι διαφέρει η απώλεια λίπους από την απώλεια κιλών;

Πολλές φορές συγχέουμε αυτές τις δυο έννοιες. Αναλυτικότερα, η απώλεια κιλών συνεπάγεται τον μικρότερο αριθμό που βλέπουμε στη ζυγαριά. Αξίζει να γνωρίζετε πως το συνολικό σωματικό σας βάρος αποτελείται από λίπος και άπαχη μάζα σώματος. Η τελευταία αποτελείται από μυϊκή και οστική μάζα, νερό, ιστούς και όργανα. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως πολλές φορές ο μειωμένος αριθμός που αναγράφεται στην ζυγαριά μας, ενδεχομένως να οφείλεται σε άλλους λόγους, καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα υγρά που έχουμε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φούσκωμα, αλλά και κάποια ορμονικά ζητήματα.

Ωστόσο, η απώλεια λίπους είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που δεν επιτυγχάνεται από ημέρα σε ημέρα, αλλά χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Απαραίτητο είναι και το θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή το κάψιμο περισσότερων θερμίδων από εκείνες που καταναλώνετε ημερησίως.

Συνεπώς, αν παρατηρήσετε πως εντός ενός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος έχετε μειώσει το σωματικό σας βάρος, τότε αυτό δεν συνεπάγεται την απώλεια λίπους, για την οποία χρειάζεται να πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε σε σταθερά επίπεδα την μυϊκή σας μάζα;

  • Καταναλώστε όλες τις ομάδες τροφίμων με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία.
  • Μην υποσιτίζεστε.
  • Δώστε έμφαση στην αποκατάσταση σας μετά την προπόνηση.
  • Εντάξτε τη γυμναστική στο πρόγραμμα σας.

Συμπερασματικά, καθίσταται εφικτή η αύξηση της μυϊκής μας μάζας και η μείωση του σωματικού μας λίπους. Παρόλα αυτά, για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα η βέλτιστη επιλογή είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν Διατροφολόγο, αλλά και από έναν γυμναστή, ώστε να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πρόγραμμα, αλλά και να οργανώσετε καλύτερα την προπόνηση σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

5 τρικ που συντελούν στην απώλεια σωματικού λίπους

Πώς αλλάζει η απώλεια κιλών ανά ηλικία; Όσο μεγαλώνεις, χάνεις πιο δύσκολα βάρος;

Πηγές

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/how-to-lose-fat-without-losing-muscle#maintaining-muscle

https://www.vice.com/en/article/d3ewwy/how-to-lose-fat-without-losing-muscle

https://greatist.com/fitness/how-to-lose-fat-without-losing-muscle#weight-loss-vs-fat-loss

Σχετικά άρθρα