Κουρκουμάς: Το θαύμα της φύσης με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει την καρδιά και καταπολεμά την κατάθλιψη

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα είναι πολύ γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το ανάλογο φυτό και χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική γαστρονομία. Ποέρχεται από τη νότιο Ασία και συγκεκριμένα από τρην Ινδονησία. Έχει ιδιαίτερη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων, αλλά και στον χρωματισμό τροφίμων και καλλυντικών. Τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας τον κατατάσοουν στην κατηγορία των συμμάχων της υγείας του ανθρώπου!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-02-28T134245.889-1024x576.jpg

Ποια είναι τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συνήθως για να καταπραΰνει τυχόν φλεγμονές στα οστά, αλλά και ανάλογους πόνους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας. Παράλληλα, μερικοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν όταν αντιμετωπίζουν καούρες, άγχος, φλεγμονώδη εντερική νόσο, υψηλή χοληστερόλη, αλλά και κατάθλιψη. 

Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το συγκεκριμένο μπαχαρικό “υπόσχεται” να μειώσει τα συμπτώματα της πάθησης αυτής, ύστερα από κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν το 2016.  Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παρόντα ευρήματα. 

Άλλα πλεονεκτήματα που αξίζει να λάβετε υπόψη είναι πως ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε κουρκουμίνη, η οποία είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, ενώ δύναται να μειώσει και το κοιλιακό φούσκωμα. Γενικότερα μπορεί να μειώσει τις οξείες και χρόνιες φλεγμινώδεις αντιδράσεις του οργανισμού.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-02-28T134449.924-1024x576.jpg

Ταυτόχρονα, το μπαχαρικό αυτό χρησιμεύει στην πρόληψη και αναστροφή τυχόν εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό την μνήμη του ατόμου. Ακόμη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, προλαμβάνει τον καρκίνο και την νόσο Alzheimer, καθυστερεί την γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Είναι ακόμη γνωστός για την εξαιρετική θεραπεία που παρέχει στο κοινό κρυολόγημα αλλά και στην πρόληψη της έντονης τριχόπτωσης. Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως είναι κατάλληλος για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ και αιώνες χρησιμοπιείται στην παραδοσιακή ιατρική, λόγω της κουρκουμίνης το κύριο συστατικό του κουρκουμά που όπως αναφέραμε είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πιθανές παρενέργειες

Ο κουρκουμάς  συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζαλάδα και διάρροια όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμη, δεν διατρέχετε κανέναν απολύτως κίνδυνο εάν κάποια καλλυντική σύνθεση τον περιέχει, αλλά και αν τον χρησιμοποιείτε σε μορφή κλύσματος. 

Παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να τον αποφεύγετε, καθώς ενδέχεται να σας θέσει σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης και να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. 

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση ορμονικών διαταραχών και καρκίνου η βέλτιστη επιλογή είναι καταναλώνετε τον κουρκουμά με μέτρο και σύνεση, ενώ αν σκοπεύετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση αποφύγετε τον τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν. 

Αξίζει επιπλέον να προσθέσουμε ότι αν έχετε έρθει αντιμέτωποι με την ηπατική νόσο και με την σιδηροπενική αναιμία καλό θα ήταν να τον αποκλείσετε από την διατροφή σας. Τέλος, χρειάζεται να λάβετε υπόψη πως ενδέχεται να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης, προκαλώντας υπογονιμότητα.

Συνεκδοχικά από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κουρκουμάς είναι σε γενικές γραμμές ένα ωφέλιμο συστατικό, το οποίο μπορείτε να το εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα, καθώς σίγουρα θα αποκομίσετε πολλά από αυτόν. Παρόλα αυτά, αν έχετε αμφιβολίες ή απορίες, όσον αφορά το συγκεκριμένο μπαχαρικό μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με ορθό τρόπο, ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

5 τροφές σύμμαχος της νεότητας

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#TOC_TITLE_HDR_10

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325508#how-to-use-it

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric

Σχετικά άρθρα