Παλίνδρομη κύηση

Είχα μια παλίνδρομη κύηση στις 9 εβδομάδες. Έκανα απόξεση και είχα αίμα μετά την επέμβαση. Τι να κάνω;

Καλησπέρα σας. Είμαι 30 ετών και είχα μια παλίνδρομη κύηση στις 9 εβδομάδες. Έκανα απόξεση και είχα αίμα μετά την επέμβαση και την επόμενη μέρα τίποτα. Δύο μέρες μετά βγάζω μόνο στο χαρτί. Θα υπάρξει αιμορραγία πολύ σαν περίοδος και ναι πότε; Η θα συνεχίσει έτσι;

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι αποβολές πρώτου τριμήνου, δηλαδή  αυτές που συμβαίνουν στις πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι ένα συχνό φαινόμενο που δυστυχώς αρκετές γυναίκες βιώνουν. Το καλό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα έχουν μία αποβολή πρώτου τριμήνου, στην επόμενη εγκυμοσύνη τους δεν  θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Σχετικά με την απόξεση είναι αναμενόμενο να υπάρχει μετά την επέμβαση λίγο αίμα κολπικά (κολπική αιμόρροια) για λίγες ημέρες, που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Το αίμα σταδιακά μειώνεται, μπορεί όμως να είναι συνεχόμενο ή διακεκομμένο και μπορεί για τις 2-3 πρώτες ημέρες μετά την απόξεση να υπάρχει και λίγος πόνος (παρόμοιος με τον πόνο περιόδου). Πότε ακριβώς θα έρθει η επόμενη περίοδος μετά από μία απόξεση δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά συνήθως έρχεται περίπου στον ένα μήνα από την απόξεση (4-6 εβδομάδες). Γενικά καλό είναι να υπάρχει μία επικοινωνία με τον ιατρό αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία και ειδικά αν υπάρξει σοβαρή αιμορραγία, έντονος πόνος, πυρετός ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και αυτός θα κρίνει αν χρειάζεται να σε δει και να σε εξετάσει κλινικά και υπερηχογραφικά ή όχι και φυσικά να σας ενημερώσει για το πότε θα πρέπει να προγραμματιστεί ο επανέλεγχος μετά την απόξεση.

Panos Antsaklis

Ass. Professor Obstetrics & Gynecology

University of Athens

Lampsakou 11 – Athens 11528

Tel 210 7771386

Mob. 6945586417

Fax 216 7005350

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έκανα σεξ για πρώτη φορά με τον σύντροφο μου, υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος;

«Μετά από μια αποβολή, δεν νιωθω τίποτα στο σεξ. Καμία ηδονή… Γιατί μου συμβαίνει αυτό»;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X