Κορωνοϊός: Εάν έχεις αυτή την ομάδα αίματος, έχεις αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης

Η ομάδα αίματος Β, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπής στην θρόμβωση

Κατα καιρούς ακούμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια του κορωνοϊού. Οι πιο γνωστές, ή μάλλον αυτές που απασχολούν ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, είναι οι θρομβώσεις.

Οι θρομβώσεις αυτές μπορεί να μην είναι μια συχνή παρενέργεια, ωστόσο όταν εμπλέκεται ο θάνατος, πάντα τα πράγματα σοβαρεύουν.

Μια από τις αιτίες φαίνεται να είναι και η ομάδα αίματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, βρέθηκε πως η ομάδα αίματος Β, καθώς και η Α, είναι πιο επιρρεπής σε θρομβώσεις, σε σχέση με την O.

Η έρευνα έγινε σε από 400.000 άτομα και διαπιστώθηκε, πως όσοι είχαν ομάδα αίματος τύπου Β, ή Α είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση, 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν φλεβική θρόμβωση και 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν τον λιγότερο κίνδυνο

Η έρευνα αυτή έγινε σε σύγκριση με όλους τους τύπους αίματος και αυτός που φάνηκε να έχει τα λιγότερα προβλήματα, είναι ο τύπος O.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με τύπο αίματος Ο, φαίνεται να μην είχαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγω της μειωμένης ποσότητας του παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Ωστόσο, αυτή είναι μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, “Επειδή η θρόμβωση είναι μια ισορροπημένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί (δηλαδή, λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στην ομάδα αίματος Α και άτομα με αίμα Β, εκτός από την ήδη καθιερωμένη σχέση με το VWF, “.

Ποια είναι τα συμπτώματα των θρομβώσεων;

  • Δύσπνοια
  • Μικρές υποδόριες κηλίδες αίματος, στη περιοχή του εμβολίου
  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Πόνο στο στήθος
  • Πόνο στη κοιλιά
  • Έντονοι πονοκέφαλοι
  • Θολωμένη όραση

Εάν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κορωνοϊός και η μάστιγα της νέας εποχής που ονομάζεται τριχόπτωση. Αιτίες και Θεραπεία

Κορωνοϊός: Πως η μάσκα προκαλεί προβλήματα στην όραση μας;

Κορωνοϊός: 53% μείωση των ερωτικών σχέσεων, 64% αύξηση των οικογενειακών σχέσεων

Πηγές

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.119.313658

https://bestlifeonline.com/blood-type-blood-clots-news/

Πηγή φωτογραφίας http://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα