Διατροφή και μακροζωία: Ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην μακροβιότητα μας;

Η διατροφή και ο ισορροπημένος τρόπος ζωής έχουν, ως γνωστόν, αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας. Έτσι, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην φυσική μας κατάσταση, όσο και στα χρόνια του βίου μας.

Εσείς γνωρίζετε ποιες τροφές συμβάλλουν σε αξιοσημείωτο βαθμό στην μακροημέρευση μας;

Φρούτα και λαχανικά

Ασφαλώς και από αυτή την λίστα δεν θα μπορούσαν να μην λάβουν δεσπόζουσα θέση τα φρούτα και τα λαχανικά. Παρόλο που ακούμε συχνά τους Διατροφολόγους να επισημαίνουν την θρεπτική τους αξία οι περισσότεροι διαιτώμενοι δεν ακολουθούν τις δεδομένες εισηγήσεις. Αξίζει να αναφερθεί, πως μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal κατέδειξε πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σχετίζεται άμεσα με το προσδόκιμο όριο ζωής και με τον χαμηλό βαθμό θνησιμότητας, κυρίως από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ελαιόλαδο

Το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί έρεισμα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται κορυφαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η έντονη παρουσία μονοακόρεστων λιπαρών και πολυφαινολών (ισχυρά αντιοξειδωτικά) είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την εγκεφαλική υγεία, την μνήμη, αλλά και την πρόληψη της νόσου Alzheimer.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών και χρειάζεται να τα εντάξουμε πάση θυσία στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά την επαρκή ποσότητα ξηρών καρπών που τους αναλογούσε είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε ασθένεια, ιδιαίτερα από τον καρκίνο, αλλά και από καρδιακές και πνευμονικές νόσους.

Πράσινο τσάι

Πολλές μελέτης έχουν ταυτίσει το πράσινο τσάι με την μακροζωία, τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και Alzheimer. Το συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κύριο συστατικό σε smoothies, αλλά και σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. 

Αβοκάντο

Το αβοκάντο δεν είναι απλώς μια τάση της εποχής. Αντιθέτως, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Αναλυτικότερα, τα καλά λιπαρά που περιέχει συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά και στην αποτροπή των καρδιακών παθήσεων. 

Βρώμη

Εκτός του γεγονότος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε πεντανόστιμες συνταγές, αλλά να ενταχθεί με ευκολία και στο πρώτο γεύμα της ημέρας, η βρώμη αποτελεί κύρια πηγή φυτικών ινών και υδατανθράκων. Επιπρόσθετα, βάσει έρευνας του δημοφιλούς περιοδικού Food & Function το συγκεκριμένο σιτηρό δύναται να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε β-γλυκάνη, να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στην ορθή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στην αποτροπή των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανακεφαλαιώνοντας, δεν χρειάζεται να αποκλείουμε καμία διατροφική ομάδα από το διαιτολόγιο μας, καθώς όλες είναι απαραίτητες, εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να παραμελούμε τον εαυτό μας, αλλά να πασχίζουμε σε καθημερινή βάση να προασπίσουμε την υγεία, αλλά και την φυσική μας κατάσταση. 

Πηγές

https://www.eatthis.com/foods-live-longer/

https://www.health.com/nutrition/longevity-diet

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φρούτα και Λαχανικά: Μάθε τα πάντα για το Μυστικό της Μακροζωίας

Έλαια του αβοκάντο: Το φυτικό φάρμακο για την ψωρίαση

Τσάι: 5 Θαυματουργές ποικιλίες για την ανακούφιση από το άσθμα!!!

 

Σχετικά άρθρα