5 Τρόποι να φάτε άφοβα και να μην πάρετε κιλά τώρα το Πάσχα

Οι πασχαλινές διακοπές είναι μια περίοδος αποφόρτισης από την ένταση, την πίεση και το άγχος της καθημερινής ζωής, αλλά και το χρονικό διάστημα όπου οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές. Με τις ενοχές να μας κατακλύζουν και την συνεχή ανησυχία να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος, τελικά καταλήγουμε να μην απολαμβάνουμε τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, αλλά να κατακλυζόμαστε από ενοχές για όσα έχουμε καταναλώσει.

Παρόλα αυτά, εάν κι εσείς εντάσσετε τον εαυτό σας στην συγκεκριμένη κατηγορία και επιθυμείτε να απελευθερωθείτε από τα “δεσμά” των ανασφαλειών, τότε μάλλον έφτασε η στιγμή να κάνετε μια νέα αρχή.

Εσείς γνωρίζετε πώς μπορείτε να μην πάρετε παραπάνω κιλά την πασχαλινή περίοδο;

Το λεγόμενο “Λίγο από όλα”

Σίγουρα το πασχαλινό τραπέζι και η αυστηρή δίαιτα δεν μπορούν να συνδυαστούν. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως χρειάζεται πάντοτε να πράττετε με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία. Έτσι, αυτό που μπορείτε να κάνετε τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα από όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, χωρίς να παραλείψετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντός της συγκεκριμένης ημέρας. Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο, δίχως να προβείτε σε υπερβολές.

“Τι να επιλέξω ως πρώτο γεύμα της ημέρας;”

Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση τις γιορτινές ημέρες του χρόνου. Όπως έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα, καθώς είναι εκείνο που μας προσφέρει τα ποσοστά ενέργειας που χρειαζόμαστε, ώστε να διεκπεραιώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις της ημέρας. Έτσι, εφόσον γνωρίζετε πως το μεσημεριανό σας θα είναι ιδιαίτερα “πλούσιο”, τότε καλύτερα να επιλέξετε το πρώτο σας γεύμα να είναι πλήρες και χορταστικό. Ενδεικτικά, μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη, φρούτα, κάποιο αγαπημένο ρόφημα (πχ φυτικό γάλα, καφές ή τσάι), αλλά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Γυμναστική να καούν τα λίπη 

Εάν καταφέρετε να βρείτε λίγο διαθέσιμο χρόνο, επιλέξτε το αγαπημένο σας είδος γυμναστικής, ή απλώς περπατήστε στη γειτονιά μαζί με τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο και θα μπορέσετε να ασκηθείτε ακόμα και την ημέρα του Πάσχα και θα περάσετε περισσότερο ωφέλιμο χρόνο μαζί τους. 

Μην πιέσετε τον εαυτό σας

Δείξτε κατανόηση και σεβαστείτε εσάς και τις επιθυμίες σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βγείτε εκτός προγράμματος τις ημέρες των διακοπών σας και να φάτε λιγάκι παραπάνω. Παρόλα αυτά, τις επόμενες ημέρες προσπαθήστε να ακολουθήσετε και πάλι το διατροφικό σας πρόγραμμα, βάζοντας τον εαυτό σας ξανά σε μια “σειρά”.

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις

Εάν εσείς είστε ο οικοδεσπότης του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, τότε μπορείτε να έχετε διαθέσιμες και πιο υγιεινές επιλογές, εκτός από τα καθιερωμένα, πολυαγαπημένα πιάτα που επιτάσσει η ημέρα. Για παράδειγμα, μαζί με το γλυκό, μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους και φρούτα βουτηγμένα στην σοκολάτα ή κάποιο σπιτικό έδεσμα που έχετε δημιουργήσει με μεράκι στην κουζίνα σας.

Εν τέλει, το Πάσχα δεν χρειάζεται να είναι μια περίοδος διατροφικών ενοχών, αλλά το διάστημα που σας δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως χρειάζεται να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή, δημιουργώντας υπέροχες αναμνήσεις, χωρίς να αισθάνεστε σε καμία περίπτωση ενοχές και ανασφάλεια για τις προσωπικές σας επιλογές.

Καλό Πάσχα με υγεία και ασφάλεια!

Διαβάστε σχετικά άρθρα

3 υγιεινές παραλλαγές για Πασχαλινά γλυκά (Μόνο 85 θερμίδες)

Easter Time: Υγιεινές και απολαυστικές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Πηγές

https://soulitudehealth.com.au/uncategorized/how-to-stay-healthy-and-avoid-weight-gain-this-easter

https://www.inhousestudiofitness.com.au/blog/2019/4/15/7-tips-to-avoiding-weight-gain-this-easter

Σχετικά άρθρα