Η “κανονικότητα” πλησιάζει και τα επεισόδια μετατραυματικού στρες και αγοραφοβίας αυξάνονται

Τέτοια εποχή πέρσι σκεφτόμασταν πως θα είναι η ζωή όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τώρα, με εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν καθημερινά το εμβόλιο, αυτή η στιγμή έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Τι είναι αυτό όμως που απασχολεί πολλούς από τους συνανθρώπους μας; Μα φυσικά, το πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το άγχος μας και να επιστρέψουμε όσο καλύτερα γίνεται σε μια “φυσιολογική” καθημερινότητα.

Εάν είσαι και εσύ ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που τρέμουν στην ιδέα της κοινωνικοποίησης χωρίς μάσκα, ή με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος, γιατί οι ειδικοί απαντούν στο γιατί συμβαίνει αυτό.

Η “κανονικότητα” πλησιάζει και τα επεισόδια μετατραυματικού στρες αυξάνονται

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, βρέθηκε πως σχεδόν το 13% των ανθρώπων ηλικίας 14 έως 35 ετών παρουσίασαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), μετά το πρώτο άνοιγμα.

Μια ακόμα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, έδειξε, ότι ο φόβος της μόλυνσης, της φυσικής απόστασης και των οικονομικών ζητημάτων, μπορούν να προκαλέσουν τραύμα στην ψυχή.

Στο μετατραυματικό στρες, ένα από τα συμπτώματα είναι να κινδυνεύει ο ίδιος για σοβαρή βλάβη ή θάνατο ή να γνωρίζει κάποιον που κινδυνεύει, λέει ο Keith Morgen, PhD, διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών συμβουλευτικών στο Centenary University.

“Ακόμα όμως κι αν δεν γνώριζες κάποιον που πέθανε από τη COVID-19, ζούσες στην ίδια εποχή με τη COVID-19.”, δηλώνει ο καθηγητής. Μία ακόμη μελέτη, έδειξε ότι τα άτομα με μετατραυματικό στρές, συχνά αποφεύγουν μέρη που ήταν διασκεδαστικά, όπως εστιατόρια ή το σπίτι ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου, γιατί θεωρήθηκαν ανασφαλή.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, θα είναι λιγότερο επικίνδυνο να μπείτε ξανά σε αυτά τα μέρη. Ωστόσο, μπορεί να νιώθετε διαφορετικά. «Θα υπάρχει μια αμφιβολία, ειδικά αν δεν έχετε βγει από τις αρχές του 2020», λέει ο Morgen. Και η αμφιβολία μπορεί να το κάνει χειρότερο. «Οι συνεχείς σκέψεις για τη COVID-19 είναι σαν μια μηχανή πυροδότητησης άγχους», λέει ο Morgen.

Η αγοραφοβία είναι μονόδρομος. Η λύση είναι κάπου στη μέση

Η αποφυγή πολυσύχναστων σημείων στην πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί μέτρο δημόσιας υγείας. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα αρχίζουν και φτιάχνουν και το “σύμπτωμα” αυτο συνεχίζεται; Η αποφυγή πλήθους, ο φόβος για άγνωστα μέρη, ή ο φόβος για μέρη που ενδέχεται να μην μπορείτε να ξεφύγετε είναι γνωστή ως αγοραφοβία.

Σίγουρα η λύση δεν είναι από εκεί που παραγγέλνατε το supermarket σπίτι και μιλούσατε με τους φίλους σας σε βίντεοκλήσεις, ξαφνικά να πάτε σε γάμο 250 ατόμων. Η λύση είναι κάπου στη μέση και πως εσείς  νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

Όπως δηλώνει και η Tara Well, PhD, αναπληρώτρια καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας στην Κολούμπια, «Δεν πρόκειται ένας άνθρωπος που φοβάται να αγγίξει τα πάντα, να πάει κατευθείαν σε ένα μεγάλο πάρτι. Είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί σταδιακά. Αυτή η σταδιακή αλλαγή θα διαρκέσει περισσότερο για ορισμένους ανθρώπους και αυτό είναι εντάξει».

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που περνούσαν από πριν διαταραχή κοινωνικού άγχους;

Το ResearchTrusted Source, μας εξηγεί, πως η αυξημένη κορτιζόλη και η μειωμένη τεστοστερόνη, μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικό άγχος. Η Well και ο Morgen υπογραμίζουν, πως «Εάν κάποιος είχε πριν την COVID-19, κοινωνικό άγχος, θα ζοριστεί πολύ στην αρχή. Από εκεί που είχε βρει την “ηρεμία” του, τώρα ο κόσμος ζητά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και έτσι αυτοί οι άνθρωποι θα νιώσουν ένα άγχος που δεν είχαν βιώσει εδώ και αρκετό καιρό».

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πώς συνδέεται η αγοραφοβία με την κρίση πανικού;

«Μπορεί μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;»

Πώς μπορείς να βοηθήσεις αν το ταίρι σου πάσχει από μετατραυματικό στρες;

Αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη: Παίρνω φάρμακα, αλλά οι φόβοι δεν υποχωρούν. Πότε θα δω βελτίωση;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Πηγές

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated-guidance.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7342938/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312976/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27240280/

Σχετικά άρθρα