Εάν η περίοδος σας καθυστερεί, τότε θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι αρκετά ενοχλητική και σε ορισμένες περιπτώσεις ανησυχεί σε σημαντικό βαθμό τις γυναίκες, καθώς το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά αίτια, για τους οποίους μπορεί να απουσιάζει η περίοδος σας.

Εσείς γνωρίζετε κάποιες από τις αιτίες;

Άγχος και στρες

Το άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σας και κατ΄επέκταση ένα μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ονομάζεται υποθάλαμος και ρυθμίζει την περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζεται ο κύκλος σας. Παρόλα αυτά, εάν διανύετε μια στρεσογόνα φάση της ζωής σας, προσπαθήστε να μειώσετε την πίεση που αισθάνεστε με τη βοήθεια ορισμένων ασκήσεων χαλάρωσης και διαλογισμού που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο YouTube. 

Υπερβολικά μειωμένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία

Η βουλιμία, αλλά και άλλες διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τον κύκλο σας και οδηγούν σε παύση της μηνιαίας ωορρηξίας σας. Ωστόσο, εάν επαναφέρετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε η περίοδος σας, αλλά και όλες οι ανάλογες λειτουργίες που σχετίζονται με αυτή, σίγουρα, θα επανέλθουν. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν Διατροφολόγο.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση που αναγκάζει το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ανδρικών ορμονών. Έτσι, σχηματίζονται κύστες στις ωοθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τις ορμόνες, αλλά και τον κύκλο σας. Εάν, λοιπόν, έχετε έρθει αντιμέτωπες με τη συγκεκριμένη νόσο, απευθυνθείτε στον Γυναικολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες. 

Χρόνιες ασθένειες

Οι χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης και η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την περίοδο σας. Οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με ορμονικές αλλαγές που προκαλούν την ακανόνιστη περίοδο.

Θυρεοειδής αδένας

Ένας υπερδραστήριος ή αδρανής θυρεοειδής αδένας μπορεί να είναι η αίτια χαμένων ή καθυστερημένων περιόδων. Αξίζει να γνωρίζετε, πως ο συγκεκριμένος αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας, επηρεάζοντας τα επίπεδα ορμονών. Ωστόσο, τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, οπότε η περίοδος σας κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθει στο φυσιολογικό. 

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας;

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον Γυναικολόγο σας:

  1. Πολύ μεγάλη αιμορραγία
  2. Πυρετός
  3. Πάρα πολύ έντονοι πόνοι
  4. Ναυτία και εμετός
  5. Όταν η αιμορραγία σας διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
  6. Όταν δεν έχετε περίοδο για περίπου έναν χρόνο

Εν τέλει, η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, στα οποία οφείλετε να δώσετε βάση. Έτσι, αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και διαρκούν για ένα αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γυναικολόγο σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Από τη δίαιτα μού έχει κοπεί η περίοδος. Πώς θα το αντιμετωπίσω;

Περίοδος και διαταραχές: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η συχνομηνόρροια

Γυμναστική και περίοδος: Ποια τα οφέλη των ορμονών και ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;

Πηγές

https://vitalrecord.tamhsc.edu/9-reasons-missed-period/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318317#8-Pregnancy

https://www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late

Σχετικά άρθρα