Γιατί το κλείσιμο των γυμναστηρίων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία;

Με την πανδημία του κορωνοϊού να σαρώνει για ακόμη μια χρονιά ολόκληρο τον πλανήτη, το κλείσιμο των  των εγκαταστάσεων φυσικής άσκησης, όπως πάρκα με όργανα γυμναστικής, γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ, ήταν αναπόφευκτο.

Μπορεί οι επιχειρηματίες να μην είχαν την ίδια άποψη, όμως στο τέλος, όλοι καταλάβαμε πως ήταν για το κοινό καλό, αφού μειώθηκε σημαντικά η εξάπλωση του ιού.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το γυμναστήριο μπορεί να φαντάζει σαν ένας χώρος άσκησης και τίποτα παραπάνω, συχνά όμως εξυπηρετεί έναν βαθύτερο, ψυχολογικό σκοπό.

Γιατί το κλείσιμο των γυμναστηρίων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία;

Καθώς μπαίνεις σε ένα γυμναστήριο θα δεις ανθρώπους να προπονούνται για διάφορους σκοπούς. Άλλοι γυμνάζονται για να γίνουν πιο αθλητικοί, άλλοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, να αποκτήσουν μυϊκή δύναμη κλπ.

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν και εκείνοι, που πάνε για τα ψυχολογικά οφέλη. Οι κύριοι ψυχολογικοί παράγοντες της γυμναστική για αυτούς τους ανθρώπους, είναι:

  • Βελτίωση της εικόνας του σώματος
  • Κοινωνικοποίηση
  • Να νιώθεις μέλος μιας κοινότητας
  • Μείωση συμπτωμάτων που προέρχονται από κάποια ψυχική ασθένεια
  • Αίσθημα παραγωγικότητας
  • Αύξηση αυτοπεποίθησης
  • Απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων (άγχος, θυμό κλπ)

Με το κλείσιμο των γυμναστηρίων σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι έχασαν μια διέξοδο για αυτές τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

Κοινωνικοποίηση

Πολλοί είναι εκείνοι, που είτε από τη φύση τους, είτε επειδή πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο, αναζητούν μια παρέα ή ένα χόμπι, για να νιώσουν πως αλληλεπιδρούν, πως είναι και εκείνοι μέλος μιας ομάδας. Με άλλα λόγια ψάχνουν την κοινωνικοποίηση που δεν μπορούν να βρουν στην κοινωνία. Έτσι το κλείσιμο των γυμναστηρίων και γενικά των χώρων φυσικής εκτόνωσης και δραστηριότητας, είχε σαν αποτέλεσμα πιο κλειστούς, πιο χαμένους και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους

Αυτοπεποίθηση

Ένας άλλος λόγος που πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο γυμναστήριο, είναι για να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος τους, που ισοδυναμεί όμως, με την βελτίωση της αυτοπεποίθησης τους. Παρόλο που αυτή η επιθυμία για κάποιους μπορεί να φαίνεται επιφανειακή, έρευνες έχουν αποδείξει, πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης αυξάνει σημαντικά, τόσο την αυτοπεποίθηση, όσο και της αυτοεκτίμηση μας. Έτσι το κλείσιμο των γυμναστηρίων, μείωσε περισσότερο την ήδη χαμηλή αυτοπεποίθηση των ανθρώπων αυτών, αφού πλέον δεν μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος τους. 

Εκτόνωση αρνητικών συναισθημάτων

Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι ψυχολόγοι, συστήνουν στους ασθενείς τους το γυμναστήριο, ως ένα μέσο εκτόνωσης, όλων αυτών των αρνητικών και επιμονών συναισθημάτων που καθημερινά τους καταβάλουν και τους δυσχαιρένουν την καθημερινότητα. Έτσι για αυτούς τους ανθρώπους, το γυμναστήριο, δεν αποτελεί μόνο ένα χόμπι, αλλά ένα κομμάτι της θεραπείας τους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε την ευτυχία μας;

Κορωνοϊός: Πως η μεγάλη οικονομική πίεση επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013452/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354895/

https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-020-01513-4

Σχετικά άρθρα