Μέλι: 3 Λαχταριστές συνταγές με ελάχιστες θερμίδες που πρέπει να δοκιμάσετε + (Τα οφέλη του μελιού στην υγεία μας)

Το μέλι αποτελεί ένα από τα υποκατάστατα και τις εναλλακτικές επιλογές που μπορείτε να προτιμήσετε, ώστε να μην καταναλώνετε σε καθημερινή βάση την ζάχαρη. Εκτός όμως από την γλυκιά του γεύση έχει αξιοσημείωτες ιδιότητες και πολλαπλά οφέλη που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Εσείς τι γνωρίζετε για αυτό τον γλυκό “θησαυρό” που μας προσφέρει απλόχερα η φύση;

Ποια είναι τα οφέλη που χρειάζεται να λάβετε υπόψη;

Αρχικά αξίζει να γνωρίζετε πως το μέλι περιέχει μονοσακχαρίτες, φρουκτόζη και γλυκόζη, στους οποίους οφείλει και την γλυκιά του γεύση. Ωστόσο, εκτός αυτού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται ευρέως στην επούλωση τραυμάτων και στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

Παράλληλα, σε αυτό εμπεριέχονται και σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι τα φλαβονοειδή. Αξίζει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο, πως τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρκίνου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ προάγουν και την υγεία των οφθαλμών.

Ταυτοχρόνως, τα στοιχεία που έχουμε, σχετικά με το μέλι και τον διαβήτη είναι ανάμεικτα. Από την μια πλευρά, δύναται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων που είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, όμως, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, για αυτό πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Στον ιατρικό τομέα χρησιμοποιείται εκτενώς για την θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, παθήσεων και τραυματισμών, ενώ μπορεί να αναμιχθεί με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα με τη συμβολή αυτού μπορείτε να αντιμετωπίσετε:

  1. Άγχος και στρες
  2. Διαταραχές ύπνου
  3. Προβλήματα όρασης
  4. Πόνος στην στοματική κοιλότητα
  5. Βήχας
  6. Δυσεντερία
  7. Υψηλή αρτηριακή πίεση
  8. Έκζεμα, εγκαύματα και δερματίτιδα
  9. Πληγές
  10. Αρθρίτιδα
  11. Έλκος στομάχου

Παρακάτω σας προτείνουμε 3 ανεπανάληπτες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε

Λαχταριστά ρολάκια με μέλι και κανέλα

Υλικά

2 κούπες τριμμένα καρύδια

¼ κούπας ζάχαρη (καστανή ή stevia)

2 κ.σούπας κανέλα

½ κούπα βούτυρο λιωμένο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικό)

Φύλλο

Για το σιρόπι

½ κούπα μέλι

½ κούπα ζάχαρη (καστανή ή stevia)

½ κούπα νερό

1 κ.γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Αναμείξτε σε ένα μαγειρικό σκεύος τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Τοποθετήστε ένα φύλλο και αλείψτε το με λίγο βούτυρο.
  • Τοποθετήστε ένα δεύτερο φύλλο από επάνω και αλείψτε με βούτυρο ξανά.
  • Πασπαλίστε με ένα ¼ από το μείγμα με τα καρύδια.
  • Τυλίξτε σφιχτά το ρολό και κόψτε το σε 4 κομμάτια.
  • Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Ψήστε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και ετοιμάστε το σιρόπι.
  • Σιγοβράστε το και αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά.
  • Βουτήξτε μέσα τα ρολάκια σας και στο τέλος πασπαλίστε με κανέλα και καρύδια.

Θερμιδική αξία: 180 θερμίδες

Πεντανόστιμα bagels μελιού

Υλικά

1 κ.σούπας ενεργή ξηρή μαγιά

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

3 κ.σούπας ελαιόλαδο

3 κ.σούπας ζάχαρη (καστανή ή stevia ή μέλι)

3 κ.σούπας και 1/σ φλιτζάνι μέλι

1 κ.γλυκού αλάτι

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

4-5 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.σούπας σουσάμι

1 κ.σούπας παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύστε τη μαγιά σε ζεστό νερό.
  • Προσθέστε το λάδι, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι, μαύρη ζάχαρη, αλάτι και αυγό.
  • Ανακατέψτε και προσθέστε το αλεύρι.
  • Σχηματίστε μια μαλακή ζύμη, ζυμώνοντας για 8 λεπτά.
  • Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετήστε νερό και το υπόλοιπο μέλι. Αφήστε τα να βράσουν.
  • Δημιουργήστε μικρά bagels, ψήστε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς και βυθίστε τα στο σιρόπι.
  • Στραγγίξτε τα και πασπαλίστε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Θερμιδική ανάλυση: 250 θερμίδες

Απολαυστικό γλυκόξινο κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα

Υλικά

Κοτόπουλο

Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι

2 λεμόνια

1/3 κούπας ελαιόλαδο

1/3 κούπας μέλι

3 κ.σούπας μουστάρδα

3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σούπας πάπρικα

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε στους 180 βαθμούς.
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και πασπαλίστε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Κόψτε το ένα λεμόνι σε φέτες και προσθέστε τες στο ταψί.
  • Στύψτε το άλλο λεμόνι και περιχύστε.
  • Ανακατέψτε μαζί τα υπόλοιπα υλικά και δημιουργήστε μια σος. 
  • Αλείψτε το κοτόπουλο με αυτήν.
  • Προσθέστε το σκόρδο και ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
  • Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι, πατάτες ή ψητά λαχανικά.

Θερμιδική ανάλυση: 200 θερμίδες

Συμπερασματικά, το μέλι έχει εξαιρετικά οφέλη, τα οποία αξίζει να μάθετε. Για αυτόν τον λόγο, εντάξτε το στην καθημερινή σας διατροφή και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ας αξιοποιήσουμε, επιτέλους, ωφέλιμα όσα μας προσφέρει απλόχερα η φύση, ακολουθώντας μια ισορροπημένη και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κοτόπουλο με σάλτσα από βαλσάμικο, μέλι και βότανα (Μόνο 210 θερμίδες)

Μέλι: Το Καλύτερο «Φάρμακο», Για Το Ανώτερο Αναπνευστικό Σύστημα

Μέλι, πρόπολη, βασιλικός πολτός: Τα… δώρα της μέλισσας για την υγεία μας

Πηγές

https://www.tasteofhome.com/collection/honey-recipes/

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey#TOC_TITLE_HDR_11

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667#medicinal-uses

Σχετικά άρθρα