Γιατί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί κατάθλιψη, διαβήτη και καρκίνο στο ενδομήτριο;

Το PCOS (Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας. Συγκεκριμένα, παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ανδρικών ορμονών, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία σύλληψης και την ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Ακόμη, προκαλεί έντονη τριχοφυΐα σε όλο το σώμα και ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. 

Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα και οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα;

Ποια είναι τα αίτια;

Γονίδια

Μελέτες κατέδειξαν πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κληρονομικότητα. Συνεπώς, αν κάποιος συγγενής αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα, τότε προβείτε απαραιτήτως στις ανάλογες εξετάσεις. 

Αντοχή στην ινσουλίνη

Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρα του οργανισμού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την ινσουλίνη. Η δεδομένη κατάσταση εμφανίζεται σε ποσοστό 70%. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη.

Φλεγμονές

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ενώ στην εμφάνιση τους μπορεί να συμβάλλει και το περιττό βάρος (σε υπερβολικό βαθμό). 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Ακανόνιστες περίοδοι

Οι περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις ακανόνιστες περιόδους, κάτι το οποίο προκαλείται από την έλλειψη ωορρηξίας.

Βαριά αιμορραγία

Η μήτρα συσσωρεύει αίμα και υγρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι είναι το αναμενόμενο και για αυτό προκαλείται βαριά αιμορραγία.

Τριχοφυΐα

Περισσότερο από το 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμφανίζουν έντονη τριχοφυΐα σε όλο τους το σώμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται hirsutism. 

Ακμή

Οι ανδρικές ορμόνες που παράγονται κάνουν το δέρμα πιο λιπαρό, κάτι που έχεις ως συνέπεια την εμφάνιση εξανθημάτων στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα (πχ πλάτη). 

Αύξηση βάρους

Έως το 80% των γυναικών εμφανίζουν αύξηση του σωματικού τους βάρους και έρχονται αντιμέτωπες με την παχυσαρκία.

Σκούρο δέρμα

Σκουρόχρωμες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο και στο σώμα μιας γυναίκας με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πονοκέφαλοι

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν συνήθως συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Πώς μπορεί να επηρεαστεί το σώμα;

Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση κατάθλιψης σε γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Παράλληλα, καθίσταται δυσκολότερη η τεκνοποίηση, καθώς η ωορρηξία δεν κινείται σε φυσιολογικό επίπεδο, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν και μεταβολικές αλλαγές (πχ υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερόλη). Ακόμη, έχει παρατηρηθεί και η εμφάνιση καρκίνου στο ενδομήτριο, όπως και η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στις παχύσαρκες γυναίκες.

Χρήσιμα διατροφικά tips

Τρεις δίαιτες που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα είναι:

  1. Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα, αμυλώδη λαχανικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
  2. Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Περιλαμβάνει μούρα, λιπαρά ψάρια, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, αλλά και το παρθένο ελαιόλαδο.
  3. Δίαιτα DASH: Είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. “Απαγορεύονται” τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Ωφέλιμες τροφές

  • Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
  • Λιπαρά ψάρια
  • Πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
  • Σκούρα κόκκινα φρούτα 
  • Μπρόκολο και κουνουπίδι
  • Όσπρια
  • Ελαιόλαδο
  • Ξηροί καρποί
  • Avocado
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Κουρκουμάς και κανέλα με μέτρο

Επομένως, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμφανίζεται αρκετά συχνά πια σε αρκετές γυναίκες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεστε πως είστε μόνη, γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Καλό θα είναι να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον Γυναικολόγο σας, ώστε να συζητάτε μαζί του όλες τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας. Σημαντικό ρόλο αποτελεί η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας, για αυτόν τον λόγο προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά και να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας.

Πηγές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323002#foods-to-eat

https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#diet-and-lifestyle

Σχετικά άρθρα